Patērē kalorijas kustoties ikdienā 20 jūl.

 

Daudzi cilvēki ar lieko svaru, savu tauku slāni ir uzaudzējuši, to nemaz nemanot. Ja katru gadu svars pieaug par vienu kilogramu, tad 20 gados tie jau ir divdesmit kilogrami. Lai gada laikā svars pieaugtu par vienu kilogramu, pietiek tikai ar to, ka dienā par 20 kalorijām vairāk apēd nekā patērē. Tas apmēram ir 5 grami makaronu, 25,5 grami sviesta vai viena ceturtdaļa ābola. Tas ikdienā, nemaz nav pamanāms, ja pie tā īpaši nepiedomā. Dienā uzņemot par 20 kalorijām mazāk nekā patērē, gada laikā var zaudēt apmēram vienu kilogramu svara. 
 
Kaut arī lielākajai daļai tievēt gribētāju, viens kilograms gadā ir par lēnu, var savu tievēšanu padarīt efektīvāku, palielinot enerģijas patēriņu. Un tas ir ļoti viegli, ikdienā vajag tikai mazliet vairāk kustēties un priekš tā nav vajadzīgs daudz laika.
 
Vienkāršākais veids ir iet ar kājām 
 
Vienkāršākais veids kā patērēt kalorijas ir iet ar kājām. Tas pat nav jādara nepārtraukti, pietiek, ka ik pa laikam mazus gabaliņus iet ar kājām. Noejot kilometru, tiek patērētas apmēram tik daudz kalorijas, cik ir ķermeņa svars kilogramos. Piemēram, tas kurš sver 80 kilogramus, uz vienu nostaigātu kilometru patērē apmētam 80 kalorijas. Nesot iepirkumu maisiņus vai grozus vai kādas citas lietas, kaloriju patēriņš palielinās vēl vairāk. Kaloriju patēriņš palielinās arī kāpjot pa trepēm vai staigājot pa kalnainiem apgabaliem, tas ir jau jūtams pēc piepūles.
 
Kalorijas tiek patērētas arī veicot mājas darbus
 
Veicot ikdienas mājas darbus arī tiek patērētas kalorijas. Protams, nav jau tā, ka veicot ikdienas mājas uzkopšanas darbus, būsi uzreiz tievs. Lai zaudētu svaru ir nepieciešams palielināt enerģijas patēriņu. Daudz vairāk kaloriju patēriņš palielinās, ja elektriskās un ar motoru darbināmās ierīces izmanto mazāk. Tā vietā biežāk grīdu slaucīt ar slotu, nevis izmantot putekļusūcēju, vai labāk mīklu mīcīt ar rokām nevis ar speciālu ierīci. Tas vienlaicīgi samazina elektroenerģijas patēriņu un palielina tās enerģijas patēriņu, kas ir „sakrājusies uz gurniem”. 
 
Aktivitāte un domas par ēdienu
 
Tikpat svarīgi kā kaloriju patēriņa palielināšana ir arī svarīgi samazināt „domas par ēdienu”. Jo mazāk par ēdienu domā, jo mazāk sanāk našķošanās starp ēdienreizēm. Aktīvi pavadot brīvo laiku, domas par ēdienu paliek kaut kur otrā plānā. Aktīvai atpūtai nav obligāti jābūt sportam. Samazināt svaru var arī aizejot uz kino un teātri, vai vienkārši apmeklējot muzejus vai izstādes, nevis sēžot televizora priekšā. Ar draugiem var satikties ne tikai krodziņos, bet kopīgā pastaigā vai kādās citās kopīgās aktivitātēs. Tas rada ne tikai prieku, bet arī labi iedarbojas uz kaloriju samazināšanu. Ir svarīgi samazināt tādas aktivitātes, kas liek domāt par ēšanu, jo mazāk domā par ēšanu un svara zaudēšanu, jo labāk tas izdodas.
 
Avots: www.die-abnehmschule.de
lasīt un komentēt