Gribi nomest lieko svaru? Maini ieradumus! 01 jūn.

 

Vai tu nekad neesi aizdomājusies, kāpēc, pāris nedēļas ievērojot stingru diētu, pēc tam ļoti ātri atgūsti zaudētos kilogramus? Kāpēc pūles izrādās veltīgas? Kāpēc neviena izslavētā tievēšanas sistēma nedod ilglaicīgu rezultātu? “Ieradums” - lūk, vārds, kurā meklējama atbilde uz visiem jautājumiem.

Vairums ieradumu palīdz tev gudri un pareizi organizēt savu dzīvi. Bet daži kļūst par iemeslu tam, ka parādās liekais svars. Lūk, kāpēc, pirms sākt ievērot modernāko un iedarbīgāko diētu, ir vērts uzmanīgi pārskatīt savu dienu un noteikt, kur un kad tu kļūdies, tā neļaujot sev palikt slaidai.

Sāksim ar rītu. Viena no izplatītākajām sieviešu vājībām - sākt rītu ar tasi tējas vai kafijas. Bet daudzām no mums ar tādām brokastīm nepietiek! To var konstatēt jau darbā, jo te atkal tiek dzerta tā pati tēja vai kafija ar visām iespējamajām kalorijām bagātajām piedevām - bulciņām, konfektēm, cepumiem. Un pēc tam mēs draudzenēm žēlojamies: visu dienu neko neēdu, bet tik un tā kļūstu resnāka.

Vēlies novājēt? Pieradini sevi brokastot! Tas nav tik vienkārši, kā varētu likties sākumā. Vispirms vajadzētu parūpēties, lai ledusskapī atrastos derīgie produkti ar nelielu tauku saturu. Ar tiem vajadzētu sākt rītu. Tam derēs jogurti un biezpiens, galvenais, lai to tauku procents nepārsniegtu 5%, lieliskas un derīgas brokastis ir auzu putra, to var vārīt ar attaukotu pienu. Sviestmaize ar mājas sieru (5% tauku) un rupjmaizi vai arī tas pats siers, ietīts plānā lavašā. Variantu ir daudz, galvenais pierast, ka turpmāk brokastosiet vienmēr.

Vispār uzkodas darbā ir derīgas. Galvenais, lai tās būtu pareizas. Modernie žurnāli iesaka tādām reizēm nodrošināties ar banānu vai ābolu. Vērtīgs padoms, bet ko darīt, ja blakus tev strādā tējas vai kafijas dzeršanas cienītājas? Protams, neatteikties no likumīgā pārtraukuma, bet dzert zaļo tēju (tas ir moderni!), un saldajam nodrošināties ar žāvētiem augļiem un sukātiem. Pirmajā laikā, kamēr ieradums dzert kafiju vai tēju ar šokolādi ir spēcīgs, vari neatteikt sev šo baudu. Bet izvēlies vai nu diētisko vai melno šokolādi. Centies vienā reizē apēst ne vairāk kā 1- 2 gabaliņus.

Vēl vienas lamatas - pusdienas. Ir divas galējības, un katra no tām atstāj sliktu ietekmi uz figūru. Pirmais - ieradums no bērnības ēst trīs ēdienus un desertu, otrais - ieradums pusdienot kaut kā, tik pa ceļam, ēdot to, kas iekrīt acīs. Ja vēlies, lai tavs svars nekad nepārsniegtu normu, atrodi iespēju pusdienot normāli. Tās var būt pusdienas ēdnīcā vai mikroviļņu krāsnī uzsildīts ēdiens, kas atnests no mājām.

Galvenais - ievērot likumu, ka pusdienās ēdam dārzeņus un dzīvnieku olbaltumvielas. Gaļa (gabaliņš vistas, piena cīsiņš) vai arī zivs (ne retāk kā divas reizes nedēļā) - novārīta, sacepta vai tvaicēta. Dārzeņi var būt novārīti vai svaigi. Lielisks pusdienu variants ir dārzeņu zupa. Ja nevari iztikt bez piedevām, neatsakies no tām. Tomēr ierobežo to daudzumu, iztiekot ar 1-2 karotītēm. Un nekādu trekno mērču, aizdaru. Tas viss, protams, ir garšīgi, bet neder slaidai figūrai. Ja pusdienu laiks pienācis, esot pilsētā, izvēlies ēdienu, kas vismazāk kaitē tavai figūrai. Vislabākais variants, kas visiem zināms no studentu laikiem - kefīrs. Labi, ja tas ir attaukots. Kefīru var aizvietot ar dzeramo jogurtu vai citiem skābpiena produktiem. Kefīram var pievienot banānu vai ābolu. Tu vairs nebūsi izsalkusi un viegli varēsi sagaidīt nākamo ēšanas reizi.

Jau pagājuši tie laiki, kad tievējošai sievietei bija jāapskrien puse pilsētas, lai sameklētu piemērotu pārtiku. Tagad tāda pieejama jebkurā pārtikas veikalā.

Ko darīt, ja esi uzaicināta uz kafejnīcu vai restorānu? Pusdienojot izvēlies produktus pēc šāda principa: gaļa, dārzeņi, diētiskie dzērieni, tēja bez cukura. Nav vērts sēdēt ar izsalkumā saskābušu seju, bojājot citiem apetīti. Izvēlies ēdienu, kas atbilst tavām prasībām, un baudi to!

Uz jautājumu - vakariņot vai ne, katrai no mums jāatbild sev pašai. Ja tu esi gatava atteikties no šīs ēdienreizes - droši to dari. Bet, ja, atsakoties no tām, ap vienpadsmitiem vakarā tu skrien pie ledusskapja un ēd visu, kas redzams, noteikti pieradini sevi vakariņot. Svarīgi, ka vakariņām jābūt vieglām, un vēlams ne vēlāk par plkst. 19.00.

Gaidāmas svinības pie galda? Stāstīt visiem, ka ievēro diētu, ir nepieklājīgi. Tāpēc uzvelc pašu ciešāko kleitu vai bikses un, kā parasti, izvēlies sev piemērotus ēdienus - augļus, dārzeņu salātus, nedaudz gaļas vai zivs, jūras produktus. Tikai nelieto daudz alkoholisko dzērienu, bez treknām uzkodām tie uzsūcas daudz ātrāk.

Diemžēl ar iepriekšminēto mūsu kaitīgie ieradumi vēl nebeidzas. Daudzas no mums pieradušas apēst to, kas bērnam paliek pāri - nemetīsi taču laukā! Pieradini sevi likt bērnam tādas porcijas, ko viņš spēj apēst, bet ja tomēr ēdiens palicis - atdod to sunim vai izmet.

Protams, visas mēs esam dažādas, un katrai no mums piemīt savas vājības. Ja nevari no tām atteikties - pamēģini tās ar kaut ko aizvietot. Ja esi pieradusi ēst, skatoties televīziju, nodarbini rokas ar adīšanu vai izšūšanu. Ja esi pieradusi pavadīt nedēļas nogales virtuvē, uzraksti sev brīvdienu programmu, kurā ietver pienākumu apmeklēt visas jaunākās izstādes un pirmizrādes! Vai esi pieradusi rīkot pasēdēšanas ar torti? Nākamajā reizē organizē dažādu tēju degustāciju.

Izanalizē savu dzīvi, atrodi kļūdas un drosmīgi tās labo. Ievies savā dzīvē jaunus, vērtīgus ieradumus. Pamēģini pirms ēšanas izdzert glāzi ūdens - pēc tam tu noteikti apēdīsi mazāk nekā gatavojies. Vēl viens labs ieradums: pirms sēsties pie galda, uzkāp uz svariem. Lieki pāris kilogrami ir spējīgi aizdzīt apetīti.

Veiksmi!

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt