10 mīti par diētām 22 nov.

1. mīts. Lai tiktu vaļā no aptaukošanās, nepieciešama tikai ļoti stingra diēta. Aptaukošanās ir ļoti nopietna saslimšana. Un šādu diagnozi ārsts nosaka vienlaicīgi ar aptaukošanās iemesliem. Tie var būt hormonāli traucējumi, ginekoloģiskās saslimšanas.
Iztrūkstošie hormoni nenovedīs pie tā, ka jūs sāksiet sevi mocīt ar badošanos, bet gan pie sliktas pašsajūtas, piemēram, uz endokrinoloģisko problēmu fona klāt nāks arī izsalkuma vājums. Ja uzskatāt, ka jums tiešām ir aptaukošanās, tad konsultējieties ar terapeitu, endokrinologu vai ginekologu. Tikai pēc konsultācijām ar šiem trim speciālistiem var izstrādāt ārstēšanās kursu. Jebkurā gadījumā atgādinām, ka kilograms, kas “uzsēdies” uz vidukļa pēc Jaunā gada svinēšanas un izmainījis jūsu svaru no pūkas svara līdz spalvas svaram, vēl nav aptaukošanās.
 
2. mīts. Lai kļūtu skaista, jāizslēdz no ēdienkartes gaļa (aizstājot to ar piena produktiem, putraimiem u.c.). Diētai jābūt sabalansētai. Nekādi vitamīni neaizstās to mikroelementu un vitamīnu uzņemšanu, kurus organisms patstāvīgi saņem, piemēram, no gaļas. Gaļa ir avots dzelzij, kuru sievietes organisms zaudē katru mēnesi lielos daudzumos. Dzelzs deficīts ir radikālo diētu cienītāju pirmā pazīme.
 
Pirms uzsākt 2-3 produktu diētu, padomājiet par to, cik lietderīgi tas būs jūsu organismam. Ja esat pārliecināta, ka plāni mati, loki zem acīm, noguris izskats un pastāvīga miegainība jūs rotās, tad velti lasāt šo rakstu. Jūs acīmredzot jau gaida šausmu filmu personāžu topā.
 
3. mīts. Tikai dažas badošanās dienas un tad jau atkal var turpināt iepriekšējo dzīvesveidu. Dažas badošanās dienas bez iepriekšējas sagatavošanās ir nopietns trieciens organismam. Ja jūs ar visiem spēkiem vēlaties iemantot gastroenteroloģisko slimību buķeti, tad šī ir jūsu metode.
 
Ārstnieciskā badošanās paredz sākumu un beigas, organisma sagatavošanu un pakāpenisku pieradināšanu pie šādas metodes. Atslodzes dienas nav badošanās, bet tās var palīdzēt tikt vaļā no svaigi iegūtiem pēcsvētku uzkrājumiem viduklī. Turklāt, ja jums jau ir gastrīts, kolīts vai jebkuras citas problēmas ar kuņģa-zarnu traktu, atslodzes dienas vajag īpaši uzmanīgi izvēlēties. Ir zināmi gadījumi, kad, piemēram, pēc ābolu dienas meitenes nonāk slimnīcas gultā. Skābie āboli spēcīgi kairina izsalkušo kuņģi.
 
4. mīts. Jālieto daudz graudaugu. Visu nedēļu ēd tikai klijas un vājē. Nenoliedzami klijas ir ļoti noderīgas organismam. Bet, cenšoties organismu barot tikai ar tām, var nodarīt lielu kaitējumu aizkuņģa dziedzerim un zarnu traktam.
 
Iesākumā uzmanību pievērsiet iepakojuma sastāvam. Tur ir norādītas devas. Vai tas jums neko neatgādina? Pareizi, - tas atgādina medikamentu lietošanas nosacījumus. Tāpēc atdarināt trusi ir ne tikai neveselīgi, bet pat kaitīgi. Tālāk. Uzsākt kliju lietošanu vajag pakāpeniski. Sāciet ar vienu ēdamkaroti. Optimāli būtu pakāpeniski ar tām aizvietot savā ēdienkartē maizi. Bet pārtikt tikai no tām vien ir bīstami!
 
5. mīts. Kopā ar diētu noteikti vajag regulāri izskalot zarnu traktu. Par zarnu trakta skalošanas lietderīgumu pastāv daudz teoriju. Bet neviena no tām neparedz, ka jūs to darīsiet bieži. Katra tāda skalošana iznīcina zarnu mikrofloru un ar jogurta trauciņu pēc tam līdzēts nebūs. Organisms pēc tam vēl ilgi atjauno floru. Bet kas notiek, kad flora ir izjaukta vai arī regulāri tiek izskalota? Vielmaiņas traucējumi, disbakterioze. Vēl nav skaidrs? Izsitumi, caureja un ķermeņa masas palielināšanās. Vai tā ir saprotamāk?
 
6. mīts. Diēta no dārzeņiem un augļiem - labākais problēmas risinājums. Ja jūs esat dzīvojusi tropu mežā līdz tam laikam, kamēr jūs atrada mednieki un apmācīja lietot internetu, pārtikāt tikai no augļiem un saknēm, šī diēta jums ir piemērota. Ja esat dzimusi citā vietā, tad, lūdzu, izmantojiet jūsu un jūsu vecāku ierasto ēdienkarti. Jūsu fermentu sistēma nav spējīga apstrādāt pārtiku, kas sastāv tikai no svaigiem augļiem un dārzeņiem.
 
Aizstājiet vienu ēdienreizi ar augļiem un dārzeņiem. Ja pēc kāda laika jūs sajutīsieties nevesela - jutīsiet rūkšanu vēderā, vēdera uzpūšanos, gāzu veidošanos, tad diemžēl, tas nav domāts jums. Bet parasti ar to ir pietiekami, lai labi justos un sāktu tievēt.
 
7. mīts. Vislabāk ir nevis ievērot diētu, bet nopirkt kādu preparātu. Pieņemsim, ka tādus līdzekļus, kā tajiešu tabletes vai herbalaifs mēs vispār neizskatām, bet runa ir par kādiem pieklājīgiem preparātiem, tāpēc atveriet anotāciju un uzmanīgi izlasiet. Nav tādu preparātu, kurus lietotu atsevišķi un tie dotu rezultātu. Visi preparāti jālieto kopīgi ar diētu.
 
Un tagad aizdomājieties. Ja jūs pieturaties pie tieši šādas diētas un nelietojat šo preparātu, vai jūs notievēsiet? Visbiežāk - jā! Vai tāpēc vērts maksāt naudu?
 
8. mīts. Visas diētas ir muļķības. Tiklīdz pārstāj ievērot diētu, svars tūlīt atgriežas. Diēta palīdz tikt vaļā no kilogramiem, bet veselīgs uzturs nostiprina organismu. Citādāk jau nav nozīmes turpmāk ievērot diētu.
 
Vai nu jūs esat gatava mainīt savu dzīvesveidu kopumā, vai ne. Ja jūs apmierina īslaicīgi rezultāti, ņemiet vērā, ka badošanās diētu pārlēcieni un kuņģa piestumšana pēc tam jūsu organismam beigsies ne tikai ar gastrītu, bet arī ar to, ka ar katru nākamo reizi organismam būs arvien grūtāk šķirties no uzkrātajiem kilogramiem, un tad šis mīts var kļūt par patiesību.
 
9. mīts. Ir diētas, kad var ēst noteiktus produktus tik, cik lien iekšā, nenodarboties ar sportu un tik un tā iespējams novājēt. Tas jau vairs nav mīts. Tā ir pasaka. Ja vien šie “noteiktie produkti” nav tikai burkāni ar gurķiem. Vajadzīga pilnvērtīga diēta un fiziskā slodze. Citādi viss ir velti!
 
10. mīts. Ja svars strauji sācis palielināties, steidzīgi jāsāk ievērot visstingrākā diēta. Vajag nevis ievērot diētu, bet steidzami doties pie ārsta. Jebkuru slimību sākuma stadijā ir vieglāk ārstēt. Bet jebkuras pēkšņas izmaiņas svarā ir signāls tam, ka organismā notiek kādas lielas pārmaiņas. Diemžēl, ne vienmēr uz labo pusi. Tā kā - vispirms pie ārsta, bet pēc tam - viss pārējais.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt