Rieksti Tavai veselībai 28 apr.

Lazdu rieksti

Šis ir rieksts ir dieotologu mīlulis – pateicoties zemajam ogļhidrātu saturam, to bez riska uzbaroties, var lietot pat visstingrākās diētas gadījumos. Lazdu rieksti satur daudz E, B vitamīnus, tie ir ieteicami bērniem skolas vecumā, pie lielas garīgas vai fiziskas slodzes. Lazdu rieksti regulē sirdsdarbību, palīdz pret hronisku nogurumu, paaugstinātu asinsspiedienu, paplašinātām un varikozām vēnām.

Mandeles

Mandele uzskata par čempioniem augstā kalcija un E vitamīna satura dēļ. Mandeles ļoti labi palīdz pret mazasinību un redzes traucējumiem, bet mandeļu eļļa labvēlīgi ietekmē ādu, mitrina to un novērš iekaisumus. Pret kuņģa zarnu trakta un nieru iekaisumiem ieteicams ēst mandeles uzdzerot karstu pienu. Saldās mandeles ieteicamas pret paaugstinātu holesterīnu, aptaukošanos, čūlām, žults ceļu iekaisumiem un grēmām. Ar rūgtajām mandelēm gan nevajadzētu aizrauties ,jo tajās ir pārāk daudz ēterisko eļļu, kas var nodarīt kaitējumu veselībai. Pieļaujamā dienas norma – tikai pāris rūgtās mandeles.

Zemesrieksti

Zemesrieksti ir lielisks folijskābes avots, kas veicina šūnu atjaunošanos, bet tajos esošie tauki iedarbojas kā viegls žulti dzenošs līdzeklis, tie palīdz pret kuņģa čūlu un gastrītiem. Zemesrieksti uzlabo atmiņu, uzmanību, tie nepieciešami nervu sistēmas, sirds, aknu un citu iekšējo orgānu normālai funkcionēšanai. Jāatceras, ka ar neapstrādātu zemesriekstu lietošanu aizrauties nevajadzētu, jo neapcepti zemesrieksti var izraisīt gremošanas traucējumus. Zemesriekstu miza ir spēcīgs alergēns, tādēļ labāk ēst apceptus un notīrītus riekstus.

Pistācijas rieksti

Pistāciju rieksti vērtīgi ar to, ka palīdz izveseļoties pēc slimībām, palīdz pret aknu slimībām, sliktu dūšu, dzelteno kaitinu kalpo kā profilakses līdzeklis sirds slimībām. Izvēloties pistāciju riekstus, jāatceras, ka kodoliņa zaļā krāsa liecina par riekstiņa gatavību. Tādēļ – jo riekstiņš zaļāks, jo garšīgāks.

Valrieksti

Valrieksti C vitamīna satura ziņā vairāk reižu pārspēj upenes un citrusaugļus. Tādēļ valrieksti ir neaizvietojami saaukstēšanās sezonā un ieteicami cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti. Daudzās Eiropas valstīs valriekstus uzskatīja par spēkavīru maltīti. Valrieksti tiešām nostiprina muskuļus un pēc fiziskās slodzes mazina nogurumu. Turklāt valriekstiem  ir baktericīda, vispār nostiprinoša, asinis atjaunojoša, pretiekaisuma un brūces dziedējoša iedarbība. Valrieksti samazina vecuma plānprātības attīstību un pēkšņa infarkta risku. Tas izskaidrojams ar E vitamīnu, kas aizkavē holesterīna plāksnīšu veidošanos un stiprina asins vadus.


Avots: „Dziedniecības noslēpumi” 6, 2008 

lasīt un komentēt