Pareizs uzturs mazina nogurumu darbā 21 jūn.

Ja ap pusdienlaiku tu bieži jūties tik nogurusi, ka vislabprātāk mazliet nosnaustos, tad tev vajadzētu pāriet uz mazākām maltītēm un vieglāku ēdienu. Tā būs mazāka slodze organismam. Pēc bagātīgas pusdienu maltītes organismam jānodrošina intensīva gremošanas darbība un smadzenes tiek mazāk apgādātas ar asinīm, tāpēc tu kļūsti gurdena. Tādā gadījumā ieturi dienā vairākas nelielas ēdienreizes.

Ja darba laikā nevari rast iespēju vai laiku nopirkt kaut ko veselīgu, ņem to līdzi no mājām! Piemēram, augļu maisījumu. Tas ir viegli pagatavojams un piemērots līdzņemšanai.
Lai izvēlētos biroja darbiniecei piemērotu uzturu, jāņem vērā sekojošos faktorus:

Tauki

Šajā sakarā ir svarīgi pievērst uzmanību atsevišķu pārtikas produktu tauku saturam. No visām galvenajām uzturvielām tauki sniedz visvairāk kaloriju. Ar vienu gramu tauku tu uzņem aptuveni deviņas kilokalorijas. Bez tam tauki slēpjas daudzos pārtikas produktos. Ne tikai tādi saldumi kā šokolāde satur lielu daudzumu tauku. Arī riekstu, siera vai avokado sastāvā ir liels tauku saturs.

Padari savu uzturu mazāk treknu, šad un tad atsakoties no taukus saturošiem ēdieniem. Izmēģini liesākas siera un desu šķirnes. Mazāks tauku saturs vēl nenozīmē, ka šie produkti garšos sliktāk.

Vitamīni un minerālvielas

Strādājot birojā, cilvēkam var būt neliels enerģijas patēriņš, taču ir nepieciešami daudzi vitamīni un minerālvielas. Lai nodrošinātu organismu ar visu nepieciešamo, ir jāizvēlas pārtikas produkti ar lielu uzturvielu dažādību, un tādi ir svaigi augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti. Tie sniedz daudzus vitamīnus un minerālvielas, taču tiem ir salīdzinoši maz kaloriju.

Ikdienas darbs pie datora, tā ir ļoti liela slodze acīm. A vitamīns nodrošina labu redzi. Daudz A vitamīna un beta karotīna (kas cilvēka organismā daļēji pārvēršas par A vitamīnu) ir tādās dārzeņu šķirnēs kā burkāni, zaļie kāposti, fenhelis, kā arī olas dzeltenumā un zivju eļļās.

Ja birojā tiek smēķēts vai arī tu pati ķeries pie cigaretes, tev vajadzētu rūpēties par bagātīgu C un E vitamīnu daudzumu uzturā, jo smēķētājiem šie vitamīni ir sevišķi vajadzīgi. Ēd daudz svaigu augļu un izmanto augstvērtīgas eļļas (kviešu asnu vai saulespuķu eļļas) savā uzturā.

Šķiedrvielas

Augsts šķiedrvielu saturs uzturā labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas sistēmu. Biroja darbinieki, kā jau cilvēki ar mazkustīgu dzīvesveidu, bieži cieš no aizcietējumiem. Šķiedrvielām bagāts uzturs, piemēram, pilngraudu maize, pākšaugi, dārzeņi un augļi kombinācijā ar pietiekamu šķidruma daudzumu, neļauj rasties šādām zarnu darbības problēmām. Taču jāuzmanās ar pārtikas produktiem, kas izraisa vēdera uzpūšanos. Ja neesi pieradusi ēst daudz pilngraudu produktu vai pākšaugu, tad pārmaiņas savā uzturā ievies pamazām. Organismam vispirms jāpielāgojas nepierastajiem ēdieniem. Vēl viens šķiedrvielām bagātu ēdienu pluss: tie ir ļoti sātīgi.

Enerģija

Pārsvarā sēdošais darbs birojā prasa daudz mazāku enerģija patēriņu nekā fiziska piepūle. Muskuļi tiek mazāk noslogoti; ķermenim ir mazāka slodze un, līdz ar to, arī mazāka nepieciešamība pēc kalorijām. Tāpēc ir svarīgi, lai ikdienā tiktu iekļautas fiziskas aktivitātes. To var vienkārši realizēt, apmeklējot fitnesa klubu, vai, piemēram, braucot uz darbu ar divriteni.

www.lifeline.de

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt