Kāpēc siers ir veselīgs 01 jūn.

 

Siers ir viens no barojošākiem ēdieniem kā labs proteīnu, kalcija un liela daudzuma vitamīnu un minerālvielu avots. Kā min Dr. Maikls Džonss (Dr. Michael Jones) www.mydr.com.au, neskatoties uz siera noderīgajām sastāvdaļām, nereti cilvēki no tā atsakās lielā tauku satura dēļ.

Šis tauku procents var svārstīties sākot ar 85% tauku Maskarpones sierā, 35% Čedaras tipa sieros un pat tikai līdz 5-10% tauku mājas un Rikotas sierā. Mūsdienās siera ražošanai tiek izmantots piens ar mazāku tauku daudzumu, rezultātā iegūstot mazāku tauku daudzumu saturošu sieru.

Siers tiek ražots, izmantojot kādu enzīmu (renīnu), lai atdalītu cietvielu no šķidruma pienā. Mīkstais, želejai līdzīgais biezpiens tiek veidots, nolejot sūkalas, kas ir iztecējušas no kopējās masas. Biezpienveida masa var tikt izmantota svaigā veidā vai arī karsējot, sālot, sausinot, ļaujot nobriest un nostāvēties atkarībā no tā, kāda veida siers tiek gatavots. Pastāv četras sieru kategorijas jeb grupas, atkarībā no pielietotās tehnikas un brieduma:

Mīksts un nenostāvējies siers (piemēram, Mājas siers, Rikota, biezpiens, Maskarpones siers);

Mīksts un nostāvējies siers, arī pelējuma sieri (zilais siers, Briē) un sālīti žāvētais siers (Fetta);

Nostāvējies siers, piemēram, Čedaras vai Šveices siers;

Cietie sieri, piemēram, Parmas siers un Pecorino sieri.

40 gramu siera ik dienas veido vienu piena un piena produktu devu (dienā nepieciešamas trīs līdz četras devas), lai nodrošinātu pietiekamu daudzumu kalcija, kas tik ļoti nepieciešams mūsu kaulu un zobu veselībai. Izvēlieties dažādu veidu sierus - atbilstoši jūsu vēlmēm un iespējām, tikai ziniet – siers ar zemu tauku saturu arīdzan satur mazāku daudzumu vērtīgo vielu: kalcija, vitamīnu un minerālvielu.

Kā vēsta www.nationaldairycouncil.org, siera labvēlīgā ietekme uz veselību izpaužas dažādos veidos:

Zobu veselība. Siers ne tikai ir nekariogēnisks (t.i. nerada zobu kariesu), bet arī var aizsargāt no zobu kariesa rašanās. Kariess rodas zobu emaljas bojājumu gadījumā, ko rada skābes, cukura un cietes rūgšanas procesā kopā ar baktērijām. Kritiskais demineralizācijas pH līmenis ir starp 5,2 un 5,7. Siera lietošana uzturā jo īpaši svarīga ir vecākiem cilvēkiem, kuriem pastāv augstāks zobu sakņu kariesa rašanās risks un kuriem siekalu dziedzeru funkciju zudums var notikt noteiktu medikamentu lietošanas laikā. Siers neitralizē mutes skābju līmeni, samazinot kariesa veidošanās risku, turklāt siers ir vienīgais ēdiens, kuru varat netraucēti ēst pēc zobu iztīrīšanas vakara stundās, ja jums rūp sava zobu veselība.

Laktozes nepanesība. Siers ir ļoti svarīgs kalcija un citu barības vielu avots. Tie, kuriem ir laktozes nepanesība, neiesaka uzturā lietot pienu un tā produktus, tomēr, kā apgalvo nationaldairycouncil.org, siers ir īpaši nostāvējies, tādējādi satur ļoti nelielu daudzumu laktozes, kas ļauj secināt, ka siers ir piena produkts, kuru laktozes nepanesības gadījumos tomēr var ēst, un iegūt visas tā noderīgās barības vielas. Tādēļ, ka siers satur lielu daudzumu kalcija (īpaši cietie sieri, piemēram, Čedaras un Šveices sieri), un nelielu daudzumu laktozes, Amerikas Pediatru Akadēmija iesaka iekļaut sieru uzturā pat bērniem ar laktozes nepanesību.

Citi veselības aspekti. Plaši zinātniski pierādījumi apliecina, ka ar kalciju bagātu ēdienu regulāra iekļaušana uzturā var palīdzēt aizkavēt un samazināt kaulu novecošanos un tādējādi samazināt osteoporozes risku. Siers kā bagātīgs kalcija avots ir nozīmīgs kaulu veselības nodrošinātājs. Pētījumi apliecina, ka sieru ēdienkartē var droši iekļaut tie cilvēki, kuriem ir hipertonija un sirds slimības. Siers kombinācijā ar citiem pārtikas produktiem, piemēram, dārzeņiem un augļiem jeb tā saucamā "Dash" diēta, palīdz samazināt asinsspiedienu, kā arī pazemina lipoproteīna un homocisteīna līmeni asinīs.

iAptieka.lv

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt