Vēlamais uzturs holesterīna līmeņa samazināšanai 11 apr.

Ja ārsts tev ieteicis atbrīvoties dažiem liekajiem kilogramiem, lai samazinātu asinīs holesterīna līmeni, iespējams, ka tev radusies sajūta, ka tu nekad nespēsi iegaumēt visu, kas tev jādara un ko tu nedrīksti darīt. Tas nekas. Atceries tikai galveno.

Izvairies lietot daudz piesātināto tauku un cukura un pakāpeniski palielini šķiedrvielu īpatsvaru pārtikā (tas jādara pakāpeniski tāpēc, ka no pēkšņa uzņemto šķiedrvielu daudzuma tev var palikt slikti).
Tālāk sniedzam īsu izklāstu par to, kā cilvēkam ar paaugstinātu holesterīna līmeni jāizturas pret dažāda veida pārtikas produktiem:
 
Olas: Olu baltumus vai olu aizstājējus vari lietot bez ierobežojumiem, taču neapēd vairāk par diviem olu dzeltenumiem nedēļā.
 
Gaļa: Lieto pārtikā tikai liesu gaļu. Vēžveidīgos un gliemenes (kuros ir daudz holesterīna) ēd ar mēru un izvairies no treknas sarkanās gaļas, cūkgaļas, pīļu un zosu gaļas. Neēd ādas, gaļas subproduktus vai jebko, kas satur daudz eļļas (ūdenī sagatavotu tunci vari ēst).
 
Nekādā gadījumā nelieto pārtikā gaļas pusfabrikātus, desiņas vai hamburgerus. Visiem gaļas produktiem jābūt ceptiem.
 
Augļi: Trīs reizes dienā apēd puskrūzi lielas augļu porcijas. Īpaši vērtīgi ir citrusaugļi. Izvairies no kokosriekstiem, kuros ir daudz piesātināto tauku.
 
Dārzeņi: Lielāko daļu dārzeņu vari lietot neierobežotā daudzumā. Tā kā šķiedrvielas palīdz samazināt holesterīna līmeni, priekšroku ieteicams dot brokoļiem, selerijām, ziedkāpostiem un kartupeļiem ar mizu. Katru dienu centies lietot pārtikā krāsainos (tumši zaļos vai tumši dzeltenos) dārzeņus.
 
Piena produkti: Lieto pārtikā tikai vājpienu vai pienu ar 1 procentu tauku saturu, kā arī sieru, jogurtu, biezpienu ar pazeminātu tauku saturu.
 
Maize: Lai uzņemtu vairāk šķiedrvielu, centies lietot pilngraudu produktus. Ja tu maizi cep pati, sviesta vietā lieto margarīnu, bet olu vietā - olu aizstājēju. Izvairies no cepumiem un saldiem konditorejas produktiem.
 
Rieksti: Rieksti pārtikā jālieto reti vai no tiem jāatsakās vispār. Riekstus var aizstāt ar dažādām sēkliņām, piemēram, sezama, saulespuķu vai ķirbju sēklām.
 
Pupas: Izvairies no ceptām pupām, īpaši, ja ēdienam pievienota cūkgaļa un/vai cukurs. Lielākā daļa citu pupiņu ir nekaitīgas.
 
Graudaugi: Izvairies no cukurotām brokastu pārslām un izvēlies pilngraudu produktus. Lielisks produkts holesterīna līmeņa samazināšanai ir auzu pārslas.
 
Tauki un eļļas: Nelieto sviestu, bet, ja nepieciešams, izvēlies mīkstu margarīnu. Augu eļļās parasti ir daudz nepiesātināto tauku (veselīgas ir saulespuķu, kokvilnas sēklu, sojas un kukurūzas eļļas). Nekādā gadījumā nelieto dzīvnieku taukus, treknas mērces, palmu vai kokosriekstu eļļu.
 
Saldumi: Nelieto ceptus, no šokolādes gatavotus vai cukurotus produktus. Veselībai nekaitīgi ir liesi želejas saldie ēdieni, kas pārlieti ar vājpienu vai no olas baltuma pagatavotu suflē. Taču ne vairāk kā divas porcijas dienā.
 
Dzērieni: Vari dzert svaigi spiestas augļu sulas (bez cukura), melnu kafiju vai tēju un bezalkoholiskos dzērienus bez cukura. Nelieto pilnpienu vai treknu kafijas krējumu. Bez ierobežojumiem vari lietot dažādus garšaugus, garšvielas, etiķi, sojas mērci, Vorčesteršīras mērci un sinepes (tikai nepārspīlē ar sāli!).
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt