Piens un tā nozīme uzturā 09 mar.

Pirms 6 gadu tūkstošiem cilvēki apguva piena izmantošanu. Ēģiptē un Mezopotāmijā tā laika bareljefos attēlota govs slaukšana, raksti liecina par sviesta gatavošanu un starp arheoloģiskajiem priekšmetiem atrodamas piena kāstuves. Latvijā tieši dati par piena ieguvi aiztiktai atrodami 1.g.t.p.m.ē.
 
Piena uzturvērtība
 
  • Mērena piena dzeršana nozīmē - apmēram glāze piena dienā.
  • Piens ir bagāts ar kalciju. Kalcijs nodrošina veselīgu kaulu un zobu attīstību, piedalās virknē svarīgu organisma funkciju.
  • Pienā ir daudz olbaltumvielu un ogļhidrātu. Olbaltumvielas ir svarīgākā organisma sastāvdaļa, kas veic dzīvībai nepieciešamas funkcijas.
  • Liess piens un vājpiens ir veselīgāks nekā pilnpiens.

Piens pret stresu...

Piens samazina sasprindzinājumu. Tas skaidrojams galvenokārt ar lielo kalcija daudzumu, kas regulē sirdsdarbību un nervu šūnu uzbudināmību. Pirms gulētiešanas iedzeriet glāzi silta piena. Tas palīdzēs iemigt.
 
...un lieko svaru
 
Regulāra piena lietošana veicina svara samazināšanos. Visdrīzāk, noslēpums slēpjas kalcijā, kas organismā veicina tauku pārstrādi un neļauj tiem uzkrāties taukaudos.
 
Piens kosmētikā
 
Piens ir efektīvs kosmētikas līdzeklis. To izmantojusi pat karaliene Kleopatra. Ar pienā samitrinātu vati notīriet netīrumus no sejas un kakla. Lielā traukā ielejiet pienu, kas atšķaidīts uz pusēm ar siltu ūdeni. Iemērciet seju, pieri un zodu. Pēc vannošanās nosusiniet seju ar mīkstu dvieli un uzklājiet krēmu.
 
Piens tautas dziedniecībā un mitoloģijā
 
Tautas dziednieki ar pienu palīdzējuši saindēšanās gadījumos. Jo piena olbaltumvielas spēj saistīt skābju un sārmoju tvaikus un neitralizēt veselībai kaitīgas vielas.
 
Latviešu mitoloģijā piens bijis neiztrūkstošs ziedojums senajām dievībām. Tas likts galdā senču garu – veļu mielastam, kā arī gadskārtas svinamajās dienās.
 
Tautas priekšstatos piens ir pārticīgas dzīves un veiksmes simbols. Teikas stāsta par piena upēm un sviesta kalniem.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt