Ko baudīsim, lai iemīlētu? 18 dec.

Pastāv vairākas leģendas un stāsti par to, kā radusies Valentīna diena. Mūsdienās Valentīna dienas svinēšana tiek saistīta nevis ar vēstures notikumiem, bet gan ar svētkiem, kuros var nekautrējoties kādam atzīties mīlestībā. Tāpat kā Valentīna diena ir ar leģendām apvīts fenomens, arī šiem svētkiem raksturīgie ēdieni - afrodīziji un to īpašības ir visai mītiski. Jau senatnē cilvēki ticēja pārtikas produktu uzbudinošajam spēkam, - tad kāpēc lai tas nebūtu aktuāli arī šodien?!
Kaut gan zinātnieki vēl strīdas, vai uzturs ir tas, kas veicina mūsu seksualitāti, vai tomēr tā ir tikai cilvēku fantāzija, tirdzniecības centrs „Domina Shopping" vēlas ticēt produktu neparastajām spējām, tādēļ 14. februārī aicina savus apmeklētājus laikā no plkst. 10:00 līdz 15:00 izbaudīt un iegādāties vairāku desmitu afrodīzisku produktu tirgotāju piedāvātās veltes „Afrodīziju Bazārā".
 
„Afrodīziju Bazārā" tirgotāji apmeklētājiem piedāvās dažādus produktus - brūklenes un dzērvenes medū, kaltētas aronijas, pīlādžus, mežrozīšu augļus, rabarberu un dižbrūkleņu sukādes, lauku tējas, medu, šokolādes izstrādājumus, vīnu, jūras veltes, delikateses, kā arī citus iekāres veicinošus produktus.
 
Britu enciklopēdijā par afrodīzisku uzturu rakstīts: "Labi pagatavota maltīte var izraisīt cilvēka organisma psihofizioloģisku reakciju. Dažādu juteklisko reakciju kombinācija - apetīti rosinošais izskats, patīkamā smarža un taustes izjūta - veicina eiforiju, kas var novest pie seksuālām izpausmēm." Patiešām, dažas uzturvielas veicina asinsriti un savienojumā ar vizuālo noformējumu, garšu un smaržu, tām piemīt afrodīziskas īpašības. Tieši šī sajūtu kombinācija rada uztura afrodīziskās īpašības. Lūk, zināmākie afrodīziju produkti:
 
Vīnogas
Vīnogām piemīt stimulējošas īpašības. Daudzās gleznās ir redzams, kā mīlnieki viens otram iebaro vīnogas. Tāpat stimulējošas īpašības samērīgās devās piemīt arī vīnam. 
 
Sīpoli
Tas ir viens no pazīstamākiem afrodīzijiem. Jaunlaulātajiem Francijā tos pasniedz pēc pirmās kopīgi pavadītās nakts, lai atjaunotu seksuālo spēku. No arābu folkloras zināms, ka pirmais viagras variants bija afrodīzisks dzēriens no sīpolu sulas un medus. Sīpoli satur aminoskābi aleīnu, kas, sīpolu saspiežot, pārveidojas par alicīnu, kas rada sīpoliem specifisko aromātu. Sīpoli veicina arī asinsriti.
 
Ķiploki
Ķiploki ir viens no visplašāk lietotajiem afrodīzijiem. Tie ir iecienīti Eiropā, Ēģiptē, Grieķijā, Ķīnā un Japānā. Tie veicina kuņģa sulas izdalīšanos un asinsriti.
 
Selerija
Selerijas veicina gremošanu. Visvairāk uzbudinošo vielu atrodas seleriju sēklās - ar tām tiek garnētas austeres un citi ēdieni.
 
Valrieksti
Romieši tos izmantoja auglības rituālos, arī mūsdienās tie parasti tiek lietoti seksuālas vēlmes veicināšanai. ASV tie bieži vien laulības ceremonijā aizvieto rīsus.
 
Kardamons
Saskaņā ar Indijas medicīnas priekšstatiem tas ir lielisks līdzeklis pret impotenci. Dzērienu gatavo no piena, medus un saberztām kardamona sēklām.
 
Krustnagliņas
Pirmie avoti par krustnagliņu afrodīziskajām spējām tiek saistīti ar Ķīnu III gadsimtā pirms Kristus. Leģendas slavē krustnagliņu stimulējošo ietekmi uz vīriešiem, patiesībā tas ir lielisks gremošanas veicinātājs.
 
Ingvers
Gadsimtiem ilgi Anglijā ingvers tika lietots kā līdzeklis pret vēdersāpēm un sāpīgām mēnešreizēm. Ingvera vīnam piemīt gludās muskulatūras atslābinošas īpašības (piemēram, dzemdē un zarnās). Ingveralus un cukurots ingvers ir līdzeklis pret sliktu dūšu grūtniecības sākumperiodā.
 
Vaniļa
Vaniļas afrodīziskais spēks slēpjas tā patīkamajā smaržā.
 
Cidonijas
Uzskata, ka "ābols", ko Ieva iedeva Ādamam, patiesībā bija cidonija, kas ir bagāta ar pektīnu un satur augstu gļotvielu koncentrāciju. Pateicoties cidonijas krāsai, smaržai un daudzajām sēklām, grieķi nosauca šo augli par Afrodītes (mīlas dievietes) augli. Dažās zemēs kāzu ceremonijā jaunlaulātie ēd cidonijas, lai laulība būtu saskanīga un laimīga.
 
Jūras veltes 
Visbiežāk par afrodīziju uzskata omārus un austeres, bet bieži vien - visas jūras veltes, jo tas ir viegls ēdiens, kas nenoslogo kuņģi un gremošanu. Patiesībā piestūķēts kuņģis vienmēr nomāc romantisku noskaņu rašanos.
 
Austeres
Tās ir vienas no slavenākajiem afrodīzijiem. Seksuāli rosinošs jau ir pats ēšanas rituāls, sākot ar čaulas atvēršanu un beidzot ar veselas austeres norīšanu. Austeres ir bagātas ar cinku un dzelzi. Dzelzs ir skābekļa pārnesēja, bet cinks veicina vielmaiņu. Austeres satur arī apmēram 18 mikrogramus B12 vitamīna. (Uzmanību: austeres ātri bojājas, - pērciet tikai svaigas un sekojiet, lai austeres vāki būtu cieši noslēgti.) Ēdiet austeres tikai mēnešos, kuros ir burts "r" - citos mēnešos ūdens ir silts, un tas veicina baktēriju vairošanos.
 
Kaviārs 
Vārds kaviārs cēlies no persiešu khav-jar, kas nozīmē "spēka gabals". Persieši domāja, ka kaviāram ir spēku atjaunojošas un dzīves ilguma palielinošas spējas. Kaviārs satur A, C, PP B2, B6 un B12 vitamīnus, tas satur maz tauku, bet daudz minerālvielu, ieskaitot cinku. Kaviāra afrodīziskās īpašības veicina tā elegantais pasniegšanas veids.
 
Šokolāde 
Šokolāde ir garšīgs un ātrs veids, kā gūt enerģiju, turklāt tā uzlabo noskaņojumu. Šokolāde satur divus stimulējošus alkaloīdus - teobromīnu un kofeīnu. Tajā ir arī daudz feniletilamīna. Tā ir viela, kas izraisa amfetamīnam līdzīgu efektu. Šokolādes afrodīziskās īpašības nav pierādītas, bet tā neapšaubāmi dara mūs laimīgākus un uzlabo noskaņojumu, kas ir būtiski romantiskām attiecībām.
 
lasīt un komentēt