Kādu apelsīnu sulu dzeram? 31 okt.

Apelsīnu sulā ir vairāki cilvēka organismam nepieciešami vitamīni – C un B vitamīns, biotīns, kalcijs, magnijs un citi, kas palīdz dažādu slimību ārstēšanā, stiprina organismu un vairo imunitāti. Ir vairāki veidi, kā tiek gatavotas sulas, un tie arī nosaka vitamīnu daudzumu, garšu un sulas aromātu. Pērkot sulu veikalā, būtu vērts zināt, ka pastāv trīs visai atšķirīgi veidi kā tiek sagatavotas sulas: tieši spiesta sula, sula no koncentrāta un svaigi spiesta sula.
Ikviens ir dzirdējis par sulas pagatavošanu no koncentrāta un svaigi spiestu sulu. Bet ko nozīmē tieši spiesta apelsīnu sula?
 
Tieši spiesta sula tiek izspiesta uzreiz pēc apelsīnu ražas novākšanas. Apelsīnu sulgas iegūšanai tiek izvēlēti visgatavākie augļi no labākajām apelsīnu šķirnēm. To ir iespējams panākt zemniekus nepārtraukti nodrošinot un informējot par pamatnostādnēm, kā panākt kvalitatīvākās ražas novākšanu.
 
 Apelsīni rūpnīcā nonāk vēlākais 48 stundu laikā pēc to novākšanas. Kad augļi ir saņemti pārstrādes rūpnīcā, tiek veikta to kvalitātes kontrole, kuras laikā tiek veikta virkne dažādu mērījumu (cukura un skābuma attiecība u.c.) tos nepārstrādājot. Kad kvalitātes kontrole ir pabeigta, apelsīni tiek nodoti sulas izspiešanai. Šajā procesā tiek izmantota vismodernākā pārstrādes tehnoloģija - apelsīnus pa vienam izspiežot dabīgā veidā, izvairoties no to sasmalcināšanas pirms sulas izspiešanas. Kad sula ir izspiesta un pasterizēta (pasterizācijas process nodrošina ilgu sulas dzīvi, saglabājot visu tās svaigumu, kā arī netiek skartas uzturvielas apelsīnu sulā), tā tiek uzglabāta īpašās hermētiski noslēgtās tvertnēs, lai sula saglabātos svaiga un nezaudētu ne garšu, ne aromātu, ne vitamīnus. Ievērojot noteiktu temperatūru, sulu var glabāt pat pusgadu un tā nezaudēs nedz garšu, nedz vitamīnus un aromātu - sula saglabājas tāda, kāda tā ir bijusi tieši pēc novākšanas.
 
Visos šajos posmos tiek sekots rūpīgi līdz, lai nenotiktu sulas saskare ar gaisu, jo tas var ietekmēt  tieši spiestas sulas īpašības.
 
Tieši spiesto sulu Valencia pircējiem piedāvā "Tukuma piens".Ražotāja piedāvātā tieši spiestā apelsīnu sula tiek iegūta no Valencia šķirnes apelsīniem, kas ir vislabākie sulas iegūšanai. "Valencia" sula tiek izspiesta no svaigiem apelsīniem Spānijā, kur to iepilda lielos hermētiskos traukos un nosūta uz Latviju. "Tukuma piens" sulu viegli pasterizē, fasē  kartona pakās un tā nonāk veikalos.Tas patērētājam ļauj baudīt svaigu tieši spiestu sulu, kad vien viņš vēlas.
 
Glāzē tieši spiestas sulas ir aptuveni 70mg c vitamīna, kas ir ieteicamā dienas deva pieaugušam cilvēkam. C vitamīns veicina dzelzs uzsūkšanos organismā un pazemina ķermeņa novecošanos.
 
Sula no koncentrāta
 
Dr. Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs: "Pārsvarā veikalos piedāvā  sulu no koncentrāta. Rūpnīcās, iztvaicējot no apelsīnu sulas ūdeni, tiek iegūts koncentrāts, kas tiek atvests līdz Latvijai, to atšķaida ar ūdeni, kā rezultātā atkal tiek iegūta sula. Sulai tiek pievienots tik daudz ūdens, cik tā ir zaudējusi tavicēšanas procesā.  Tad sula tiek pildīta sterilā iepakojumā, un tā dzerama var saglabāties līdz pat vienam gadam.
 
Šāda sulas ražošana, protams, ir daudz izdevīgāka, tiek ietaupītas transporta pakalpojumu izmaksas un sulas uzglabāšanas veids sniedz arī telpu ekonomiju. Lai gan sula gala rezultātā līdzinās īstai  apelsīnu sulai, tā tomēr visu pārstrāžu procesā ir zaudējusi gandrīz pusi no vitamīniem, kas sākotnēji bijuši apelsīnos." Tāpēc tiek pievienots sintētiski pagatavots aromāts no apelsīnu eļļām, lai sula garšotu līdzīgi kā tikko spiesta sula.
 
Amerikas Diabēta asociācija (American Diabetes Association) ir veikusi pētījumu, kurā attēloja, ka patiesībā glāzē apelsīnu sulas, kas ir pagatavota no koncentrāta, satur tikpat daudz cukura, cik viena glāze kolas (http://care.diabetesjournals.org/content/31/7/1311.full?sid=ba2b7ec8-d86b-478d-aae4-c61ebff7cfef).
 
Svaigi spiesta sula. To var nopirkt veikalos un kafejnīcās, kur piedāvā izspiest sulu no svaigiem augļiem. Protams, jāņem vērā, ka augļi tiek vesti no dienvidu zemēm un ceļā zaudē mitrumu, vitamīnus, aromātu un svaiga augļa garšu. Laika posms, kurā apelsīni tiek nogādāti līdz Latvijai mēdz būt līdz 4 mēnešiem. Tāpēc, lai tie ilgāk saglabātos un izskatītos svaigi, augļus mēdz apstrādāt ar ķīmiskām vielām, ar to vajadzētu rēķināties, uzturā lietojot svaigi spiestu apelsīnu sulu. Diētas ārsti bieži vien augļus iesaka mazgāt ar ziepēm, lai atbrīvotos no ķīmiskajām vielām pirms tie tiek lietoti uzturā.
 
Apelsīnus dienvidu zemēs ievāc divas reizes gadā - rudenī un pavasarī. Tieši spiestā sula starpsezonā atrodas hermētiskos traukos un paliek svaiga. Savukārt jārēķinās, ka apelsīni, kurus cauru gadu var nopirkt veikalā un no kuriem var izspiest sulu mājās, var būt apstrādāti ar dažādām vielām un zaudē savas dabiskās īpašības.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt