Treniņu programmas sastādīšana – lokanība 19 sept.

 

Lokanība ir locītavu spēja veikt pilnu kustības amplitūdu, un stiepšanās vingrojumi palīdz paplašināt šo kustības amplitūdu un līdzsvarot muskuļu grupas, kas treniņos vai nepareizas stājas dēļ varētu tikt pārslogotas. Ja šajā ziņā tev rodas vainas sajūta, zini, ka tu neesi vienīgā - stiepšanās vingrojumi ir visbiežāk novārtā atstātā treniņa daļa.

Kāpēc ir jāveic stiepšanās vingrojumi?

  • Ar tiem tu uzlabosi savu fizisko sagatavotību un samazināsi traumu gūšanas risku.
  • Šie vingrojumi mazinās muskuļu sāpēs un uzlabos tavu stāju.
  • Tie palīdzēs mazināt sāpes muguras lejasdaļā.
  • Stiepšanās vingrojumi veicinās asins un uzturvielu pieplūdi audiem.
  • Stiepšanās vingrojumi uzlabos tavu kustību koordināciju.
  • Šie vingrojumi padarīs treniņus patīkamākus un palīdzēs mazināt stresu.

Tagad, kad tu saproti, cik svarīgi ir šie vingrojumi, tu taču tos vairs neizlaidīsi, vai ne?

Kā izpildīt stiepšanās vingrojumus

  1. Vienmēr veic stiepšanās vingrojumus pēc iesildīšanās, jo neiesildītu muskuļu stiepšana var izraisīt traumas. Iesildies 5-10 minūtes ar aerobiskajiem vingrojumiem.
  2. Stiepšanās vingrojumi jāveic arī pēc treniņa. Pēc tam sajūta būs lieliska!
  3. Nerausti izstieptos muskuļus! Saglabā ieņemto pozu, kamēr muskulī rodas viegli velkoša sajūta. Šai sajūtai nav jābūt sāpīgai, bet raustot muskuli, tu vari saraut kādus trauslus un svarīgus audus!
  4. Centies izturēt katru stiepšanās pozu 15-30 sekundes, lai panāktu vēlamo treniņa efektu.
  5. Ja izpildīsi stiepšanās vingrojumus starp svaru cilāšanas vingrojumu sērijām, nākamo sēriju veikt būs mazliet vieglāk!

Veicot stiepšanās vingrojumus pirms treniņa, ir jāizstaipa visi muskuļi, kurus tu nodarbināsi treniņā. Tātad, ja treniņā galvenā uzmanība tiks veltīta ķermeņa apakšējās daļas muskuļiem, pēc iesildīšanās ir jāizstaipa kvadricepsi, paceles cīpslas, ikru un potīšu muskuļi. Tas pats attiecas arī uz stiepšanās vingrojumiem pēc treniņa - noteikti izstaipi visus muskuļus, kuriem šajā treniņā bijusi slodze.

Joga

Joga var būt lielisks papildinājums tavai ierastajai treniņu programmai. Tā ne tikai nomierinās tavu dvēseli, bet arī palīdzēs uzlabot lokanību un spēku. Pamēģini vienu līdz divas reizes nedēļā papildināt savus treniņus ar jogas nodarbībām, un tu redzēsi, cik treniņi kļūs viegli!

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt