Muskuļu audzēšanas ABC 23 feb.

Spēka treniņš nozīmē lielu slodzi muskuļiem un visam ķermenim, tāpēc ir svarīgi, lai treniņu starplaikos ķermenim ļautu atgūties, jo tieši šajā laikā veidojas muskuļu masa. Ja atpūtas vietā visu laiku ir treniņš, starplaiki ir pārāk īsi un smagumi ir nepārtraukti ļoti lieli, rezultāti var būt pretēji gaidītajiem.  

Ja muskuļi starp treniņiem nepaspēj kārtīgi atpūsties un atgūties, tie nākošajā reizē nespēj izturēt lielu slodzi. Kārtīga atpūta ir ļoti svarīga muskuļu augšanai un spēka palielināšanai.

Nepietiekama atpūta palielina arī traumu risku. Muskuļu audzēšana nenotiek vienā dienā, tam ir vajadzīga pacietība. Rezultāts nāk ar laiku un pareizu treniņa slodzi. Spēka treniņus ir ieteicams veikt trīs reizes nedēļā, atstājot starp katru sporta zāles apmeklējumu vismaz vienu atpūtas dienu. Muskuļu masa neaug treniņa laikā, bet gan tieši atpūtas laikā. Ieteicams sadalīt pa atsevišķām dienām arī trenējamās muskuļu grupas, jo ja muskuļu grupa nesaņem vismaz 48 stundas nepārtrauktas atpūtas, tu traumē muskuļus vairāk, kā spēj tos palielināt. Ļauj ķermenim atpūsties un sastādi sev kārtīgu treniņu plānu vai ļauj to darīt speciālistam.

Blakus atpūtai svarīga loma ir arī uzturam. Jāēd ir pareizais ēdiens pareizos daudzumos, lai audzētu muskuļus vai arī nokristos svarā. Ja tiek patērēts pārāk daudz ogļhidrātu, tad svars pieaug. Turpretī, ja ogļhidrātu patēriņš ir pārāk mazs, notiek pretējais. Svarīgi ir uzņemt ar pārtiku pareizo enerģijas daudzumu, kas ļauj ķermenim audzēt muskuļu masu. Svarīga ir arī uztura variēšana, lai ķermenis saņemtu visas vajadzīgās uzturvielas. Šim mērķim ir derīgi izmantot uztura dienasgrāmatu, kas vienkāršo sekošanu savam uzturam un pārtikas produktu patēriņam. Lai ķermenis varētu veidot muskuļu masu, tam ir nepieciešamas olbaltumvielas, tāpēc pēc treniņa ir jāēd ēdiens, kas satur daudz olbaltumvielu.

Pēc treniņa ķermenis sāk pats atgūties, kas iesācējam var izpausties kā muskuļu sāpes, kas pašas par sevi nav bīstamas. Agrāk domāja, ka muskuļu sāpes pēc treniņa rāda, ka muskulis vai muskuļa šķiedra ir traumēta. Taču jaunākie pētījumi ir rādījuši, ka tā ir zīme, ka ķermenis sagatavo sevi nopietnākam treniņam. Muskuļu sāpes pēc treniņa ir atkarīgas no tā, kāds ir bijis treniņš un kā tas tika veikts.  

Ja vēlies izvairīties no muskuļu sāpēm, tad ir daži ieteikumi:

  • Pirms treniņa sākuma un pēc treniņa beigšanas ir jāveic stiepšanās vingrinājumi. Pirms treniņa noteikti ir jāiesildās. Neuzsāc treniņu pārāk strauji, drīzāk mierīgi, lai ķermenis spētu pierast.
  • Ja vēlies uzsākt spēka treniņus, vēlams ķermeņa pieradināšanai iepriekš veikt 1-2 nedēļas skriešanas vai soļošanas treniņus. Tas atslābina muskuļus un sagatavo tos jaunām slodzēm.
  • Un vissvarīgākais, nekad neturpini vingrinājumu, kura veikšana rada sāpes, jo tā rezultātā var rasties trauma, kuras dēļ cietīs viss tavs ķermenis.
lasīt un komentēt