Labai fiziskai formai ar kaloriju samazināšanu nepietiek 27 dec.

Ja esi apņēmusies šogad zaudēt lieko svaru, apsver, vai tev nevajadzētu vairāk pievērsties arī vingrošanai. Jauns amerikāņu pētījums liecina, ka, lai uzturētu sevi labā formā, vislabākie rezultāti iegūstami, ja papildus kaloriju samazināšanai regulāri nodarbojas arī ar sportiskām aktivitātēm.
Kaloriju samazināšana uzturā iespaido veselību daudz labāk (piemēram, pazeminot asinsspiedienu un samazinot holesterīna līmeni), ja tai pievienojas arī fiziskas aktivitātes.
 
Vaiomingas Universitātes zinātnieku grupa, kas veica pētījumu, secināja, ka vislabāk zaudēt svaru, samazinot kalorijas kombinācijā ar vingrošanu, nevis tikai ar kaloriju samazināšanu vien, jo vingrojot vienlaikus ievērojot diētu, samazinās paaugstinātais asinspiediens un normalizējas holesterīna līmenis.
 
Sešu mēnešu ilgajā pētījumā zinātnieki novēroja 36 korpulentus cilvēkus, iedalot viņus trijās grupās. Viena grupa samazināja kaloriju daudzumu par 25 procentiem. Otra grupa samazināja kaloriju daudzumu par apmēram 12,5 procentiem un vingroja, lai palielinātu enerģijas patēriņu par 12,5 procentiem. Savukārt kontrolgrupa tikai turpināja ierasto uztura režīmu.
 
Pētījuma beigās 10 procentus svara zaudēja gan grupa, kurai bija samazināts kaloriju daudzums uzturā, gan grupa, kura veica arī vingrojumus. Vidējais svars dalībniekiem pētījuma sākumā bija ap 80,7 kg, līdz ar to pētījuma beigās zaudētais svars bija caurmērā 7,7 kg.
 
Vingrošanas programma variējās atkarībā no ķermeņa svara pētījuma sākumā, tomēr parasti vīriešiem bija jāveic 50 minūšu pastaiga straujā solī piecas dienas nedēļā, un sievietēm 45 minūtes piecas reizes nedēļā. Visi dalībnieki varēja izvēlēties savu iecienītāko fizisko aktivitāti un intensitāti.
 
Pētījuma beigās tiem, kuru uzdevumos ietilpa arī vingrošana, bija labāki veselības rādītāji - liecina pētījuma rezultāti, kas publicēti žurnāla Medicine&Science in Sports&Exercise janvāra numurā.
 
Pētījuma autori norāda, ka vispozitīvākā ietekme vingrošanai ir uz asinsspiedienu. Vingrošanas un diētas grupai bija vislielākie uzlabojumi asinsspiediena rādītājos, kā arī uzlabojās holesterīna līmenis un jutīgums pret insulīnu.
 
Speciālisti norāda, ka svara zaudēšanas nolūkos vislabāk sadarboties ar profesionāli, lai izlemtu vislabāko diētas un vingrošanas režīmu, it īpaši svarīgi tas ir korpulentiem cilvēkiem ar ortopēdiskām problēmām.
 
Šie pētījuma rezultāti šķiet likumsakarīgi arī dr. Valtam Tompsonam, kinezioloģijas profesoram Džordžijas Štata Universitātē. Profesors Tompsons pētījis vingrošanas efektivitāti daudzu gadu garumā. "Manuprāt, šis pētījums visbeidzot apstiprina to, ko mēs jau sen esam apgalvojuši," viņš saka. "Lai notievēšanas programmas būtu efektīvas, tajās jāiekļauj diēta un vingrošana."
 
Lai gan cilvēkiem nav grūti uzsākt kādu vingrošanas programmu - daudzi cilvēki tā rīkojas janvāra pirmajās dienās - visgrūtāk ir to turpināt. Janvāra vidū 50 procenti cilvēku šo vingrošanas programmu jau ir pārtraukuši, norāda profesors.
 
Viņa ieteikums, kā nezaudēt motivāciju vingrot un nepamest iesākto vingrošanas programmu: "Nosakiet, kas jums šķiet svarīgs - jūsu ilgtermiņa mērķi. Tā varētu būt svara zaudēšana. Tad izvirziet īstermiņa sportiskos mērķus, kas palīdzētu jums sasniegt ilgtermiņa mērķi."
 
Profesors norāda, ka ir vērts noalgot arī savu fitnesa instruktoru, jo speciālists palīdzēs uzlabot savus ieradumus.
 
Svarīgi ir pārvarēt šķēršļus - un laika trūkums ir viens no lielākajiem. Dzirdot šo aizbildināšanos, profesors Tompsons vienmēr apvaicājas, cik daudz laika cilvēki pavada pie televizora. Parasti atbilde esot - divas stundas dienā.
 
Viņa ieteikums: ierakstiet filmas vai programmas, lai noskatītos tās vēlāk, izlaidiet reklāmas, un jūs būsiet ieguvuši laiku vingrošanai.
 
Potenciālajiem vingrotājiem profesors iesaka atrast kādu motivāciju. "Mani motivē divas lietas," Tompsons saka. "Manam tēvam bija infarkts 52 gadu vecumā, un tāpēc es apņēmos, ka ar mani tas nedrīkst notikt."
 
Un kāda ir viņa otrā motivācija? Pirms 32 gadiem, pirms Tompsons bija precējies ar savu sievu, viņa brīdināja viņu: "Ja tu paliksi resns, es no tevis šķiršos!" Tompsons ir pārliecināts, ka viņa nejokoja. Tagad tam vairs nav lielas nozīmes, jo viņš atceras viņas teicienu, it kā tas būtu teikts vakar, un tas joprojām iedarbojas motivējoši.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt