Jūties kā zivs ūdenī 16 janv.

Peldēšana baseinā ir iecienīts sporta veids, taču, ielecot atspirdzinošajā ūdenī un peldot pa celiņu turp un atpakaļ, cilvēks ne tikai atpūšas, bet arī nostiprina savu veselību. Uzturēšanās ūdenī trenē visu ķermeni un mazina saspringumu locītavās, cīpslās un muskuļu saitēs. Ūdens spiediens pastiprina limfātiskās sistēmas darbību un tādējādi veicina organisma attīrīšanos no sārņiem.
 
Ūdens sports piemērots arī netrenētajiem
 
Ūdenim piemīt neskaitāmas pozitīvas īpašības. Tā kā ūdens blīvums ir aptuveni tūkstoš reizes lielāks kā gaisam, tas bremzē kustības un samazina traumu iespēju. Sportiskas aktivitātes ūdenī sniedz lielas priekšrocības netrenētajiem: ūdenī nav tik viegli palikt bez elpas. Ūdens temperatūra parasti ir zemāka par ķermeņa temperatūru un tādēļ āda netiek tik stipri apasiņota. Līdz ar to ietaupītais asiņu daudzums nāk par labu nodarbinātajai muskulatūrai.
 
Pusstundas laikā tiek patērēts 400 kaloriju
 
Vēl kāda laba ziņa: ūdens hidrostatiskais spiediens uz ķermeni iedarbojas daudz spēcīgāk nekā apkārtējais gaiss. Tā rezultātā sirds saņem vairāk asiņu. Hidrostatiskā spiediena masāžas iedarbībā tiek pastiprināta skābekļa apmaiņa orgānos un to apasiņošana. Un tā kā ķermenim ir jāpārvar divpadsmit reizes lielāka pretestība, ievērojami pieaug kaloriju patēriņš. 30 minūšu ilga peldēšana patērē gandrīz 400 kaloriju.
 
Jāievēro vidējais ātrums
 
Viss, kas jums nepieciešams sporta nodarbībām peldbaseinā, ir peldkostīms un dvielītis. Raugieties tikai, lai peldkostīms būtu ērts un netraucētu sporta nodarbībām. Svarīgi ir valkāt baseina čības, jo peldbaseini ir sēnīšu “iecienītā” vieta.
 
Iesācējiem ir vēlams atrast savu individuālo peldēšanas ātrumu. Vispirms nopeldiet celiņu tik ātri, cik vien iespējams, un pēc mazas pauzes nopeldiet vēlreiz nesteidzīgā tempā. Katru reizi piefiksējiet peldēšanas ilgumu. Vidējais rādītājs no abiem būs jums atbilstošais treniņu ātrums.
 
Visgrūtāk apgūt pareizu peldēšanu brasā
 
Peldēšanā mūsdienās tiek izšķirti pamatā četri stili. Visveselīgākā ir peldēšana uz muguras (tā ir optimāla mugurkaulam), peldot kraulā iespējams visātrāk pārvietoties pa ūdeni, bet vissarežģītāk ir apgūt peldēšanu brasā. Savukārt intensīvām fitnesa un atpūtas nodarbībām vispiemērotākais ir tauriņstils.
 
Lai nogurums pārāk ātri negūtu virsroku, svarīgi ir ievērot pareizu elpošanu. Padoms: vienmēr vajag dziļāk ieelpot, nekā izelpot.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt