Vai maize veicina liekā svara rašanos? 09 mar.

Ja gribam ātri iekost, vairums no mums ēd maizi – pēc vācu profesora gastroenterologa Folkera Šusdziaras domām, tā nav labākā ideja. Profesors jau daudzus gadus Minhenes Tehniskās universitātes klīnikā rūpējas par cilvēkiem ar lieko svaru. Viņa novērojumi liecina, ka mūsu iecienītākā pārtikas produkta ēšana lielos daudzumos figūrai nenāk par labu.
 
Lai piepildītu vēderu, mums nepieciešams 300 līdz 400 grami maizes, pie kam mēs uzņemam krietnu daudzumu kaloriju, norāda profesors. Maize satur maz ūdens un ir kalorijām bagāts produkts.
Jo ēdiens ir bagātāks ar ūdeni, jo ātrāk mēs izjūtam sātu ar vismazāko kaloriju daudzumu. Uztura smagums liek kuņģim izstiepties, kas savukārt ierosina sāta signālus. Piemēram, dārzeņi un augļi par 80 līdz 90 procentiem sastāv no ūdens, un tajos ir mazāk kaloriju: aptuveni 0,2 līdz 0,5 kilokalorijas uz gramu. Turpretī maizē ir 2 līdz 2,7 kilokalorijas uz gramu.
 
Varbūt piedzert klāt ūdeni?
 
Profesors uzskata, ka ūdens dzeršana pie maizes nepalīdzēs. Arī glāze ūdens pirms ēšanas nepalīdz nodrošināt sāta sajūtu, jo šķidrums ātri izskrien cauri organismam. Kuņģī sāta sajūtu var nodrošināt tikai tas ūdens, kas produktam piemīt no dabas.
 
Pēc glikēmiskā indeksa maizei un cukuram ir vienādi rādītāji attiecībā uz liekā svara rašanos
 
Profesors norāda, ka viņš glikēmiskā indeksa teorijai netic, jo saskaņā ar to jāizvairās no pārtikas produktiem, kas stipri paaugstina cukura līmeni asinīs. Tomēr viņa novērojumi liecina, ka cilvēkiem ar lieko svaru izšķiroša ir nevis cukura līmeņa, bet gan insulīna līmeņa paaugstināšanās asinīs. Piemēram, pēc maltītes, kas sastāv no ogļhidrātiem, taukiem un olbaltumvielām, cukura līmenis organismā var būt zems, taču insulīna līmenis strauji paaugstinās. Lai zaudētu lieko svaru, svarīgs tomēr ir kopējais uzņemto kaloriju daudzums.
 
Vai atteikties no maizes pavisam?
 
Profesors Šusdziara uzskata, ka tas nav jādara. Labā ziņa ir tā, ka liekot uz maizes produktus, kas satur maz tauku, insulīna līmenis palielinās mēreni, un mēs arī neuzņemam par daudz kaloriju. Profesora padoms visiem, kas grib nokristies svarā: griezt plānāku šķēli un labāk likt virsū vairāk piedevu. Lai izjustu sātu, profesors iesaka 5 mm biezuma šķēli un 5 mm biezuma liesa kārtojuma, piemēram, šķiņķi, tītara krūtiņas gaļu (ļoti liesa gaļa, tauku saturs 2%, olbaltumvielas 24%), maztauku siera vai biezpiena, garnēt ar dārzeņiem.
 
Vai pilngraudu maizes rieciens būtu vislabākais?
 
Sāta sajūtas nodrošināšanā tam nav nozīmes, uzskata profesors, jo sāta sajūta ir saistīta ar maizes daudzumu un izvēlētajām piedevām. Kas attiecas uz kalorijām, tad pilngraudu maize tomēr ir daudz izdevīgāka, jo tajā ir tieši par 50 kilokalorijām mazāk nekā baltmaizē. Turklāt pilngraudu maize ir veselīgāka, tajā ir vairāk minerālvielu un šķiedrvielu.
 
 www.brigitte.de 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt