Tēja ar ledu: vasaras brīnums 13 jūl.

Uz ielas iznīcinošs karstums... Starptautiskās izstādes apmeklētāji 1904.gadā Sant-Luizā vārgst tveicē, bet nepiekrīt pamēģināt piedāvātas tējas šķirnes, jo izstādē bija daudz kā cita interesanta.

Šajā brīdī vienam no tējas lauku īpašniekiem, Ričardam Blečindenam, iešāvās prātā patiešām ģeniāla ideja - pievienot tradicionālajai karstajai tējai ledu! Izstādes apmeklētāji aktīvi sāka interesēties par atspirdzinošo dzērienu. Tā parādījās pirmā tēja ar ledu, bet tirgotājam - veiksme.

Pagājušajā gadsimtā tēju ar ledu bija iecienījuši gan amerikāņi, gan eiropieši. Katru gadu tiek izdzerts vairāki simti tūkstošu tonnu aukstās jeb ledus tējas. Amerikā pat izdomāja speciālu ātri šķīstošu tēju tablešu vai pulvera veidā, kuru var iebērt aukstā ūdenī un uzreiz iegūt dzērienu. Bet, protams, aukstās tējas pagatavošanai vislabāk derēs augstas kvalitātes stipri uzvārīts tējas uzlējums, kas atdzesēts ledusskapī.

Kā pagatavot uzlējumu? Tam jābūt stirpam, ņemot vērā to, ka samaisot ar ledu, tas kļūs vidēji stiprs. Tējas uzlējumu parasti gatavo priekšlaicīgi un tur ledusskapī.

Kad pagatavosiet tēju, ielejiet to augstā glāzē, kas piepildīta ar vairāk kā pusi maziem ledus gabaliņiem. Pēc vēlmes var pievienot cukuru, apelsīna vai citrona šķēlīti, piparmētru lapu, arī augļu gabaliņus, augļu sulas, ogas, pat alkoholiskos dzērienus.

AUKSTĀS TĒJAS RECEPTES
 Aukstās tējas klasiskā recepte

Pati klasiskākā recepte - 1 krūzīte karstas tējas un 1 glāze ar ledus gabaliņiem. Tur var pievienot arī citrona sulu, cukuru. Uz 1 litru ūdens: 10 tējkarotes melnās tējas, ledus gabaliņi, citrona sula un cukurs pēc garšas.

Uzvārīt stipru tēju, samaisīt ar cukuru un citrona sulu. Saliet tēju augstās glāzēs, kas piepildītas ar vienu trešdaļu ledus. Tēja ar ledu būs garšīgāka, ja uzvārīsiet augstas kvalitātes tēju.

 Tēja ar apelsīnu un piparmētru garšu

16 porcijām: 8 krūzītes ūdens, 14 svaigi piparmētru zariņi, 12 tējas maisiņi, 1 krūzīte cukura, 3/4 krūzītes citrona sulas, 4 krūzītes apelsīnu sulas

Karsēt ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Noņemt katlu ar ūdeni no uguns, pievienot piparmētras zariņus un tējas maisiņus. Atstāt uz 15 minūtēm, pēc tam izņemt tos no ūdens. Pievienot cukuru un izmaisīt līdz pilnīgai izkušanai, pēc tam pievienot citrona un apelsīna sulu. Pirms lietošanas atdzesēt! Iegūto šķidrumu samaisīt.

 Ingvera - citrona aukstā tēja

8 porcijām: 8 krūzītes ūdens, 3 tējas maisiņi, 100 g svaiga ingvera, 1 krūzīte cukura, puse krūzītes svaigas citronu sulas, citrons, svaigs ingvers (garnīram)

Uzvārīt ūdeni, pievienot tējas maisiņus, ingveru. Karsēt līdz vārīšanās temperatūrai. Vārīt 15 minūtes. Pievienot cukuru un citrona sulu. Maisīt, kamēr cukurs nav izkusis. Pārliet tēju traukā, izkāst. Pagaidīt, kamēr iegūtais novārījums atdzisīs. Tad noslēgt ar vāku un ielikt ledusskapī uz 2-3 stundām. Pasniegt ar ledus gabaliņiem, citrona un ingvera šķēlītēm.

 Tēja ar ledu

6-8 porcijām: 6 maisiņi angļu tējas, 275 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas, 1/2 laima sulas, apmēram 12 svaigas piparmētras zariņi, uz pusītēm pārgriezts apelsīns un citrons, 2 tējkarotes cukura, daudz ledus gabaliņu.

Pagatavot ļoti stipru tēju lielā tējkannā no tējas maisiņiem un 2 litriem vārīta ūdens. Pēc tam pievienot 2 tējkarotes cukura un 6 piparmētru zariņus. Ļaut tējai pastāvēt 15-20 minūtes, tad izņemt tējas maisiņus un ļaut pilnībā atdzist.

Kad tēja būs auksta, izņemt piparmētru zariņus no tējkannas. Pievienot daudz ledus gabaliņu, pēc tam apelsīnu sulu un laima sulu, un pievienot 6 piparmētru zariņus. Beigās pievienot apelsīna un citrona gabaliņus, samaisīt un pasniegt glāzēs ar ledu.

 Tēja ar jāņogu un ķiršu sulu

1/2 l sarkano jāņogu sulas, 2 ēdamkarotes ķiršu, 1 ēdamkarote dzērveņu sīrupa, 1/2 l aukstas stipras tējas. Visu labi samaisīt. Gatavo tēju pasniegt aukstā veidā ar nelielu daudzumu gāzēta ūdens.

 Tēja ar upenēm

1/2 l aukstas stipras tējas, 1/8 l upeņu sulas, cukurs, 1/2 l gāzēta ūdens, ledus. Tēju labi samaisīt ar upeņu sulu un pievienot cukuru. Pasniegt ar gāzētu ūdeni un ledus gabaliņiem.

Avots: www.kleoo.lv
 

lasīt un komentēt