Skābēti kāposti – tas ir spēks 30 aug.

Kas gan izgudrojis kāpostu skābēšanu? Par to uzskati atšķiras. Taču noskaidrots, ka jau pirms 2000. gadiem skābēti kāposti bijuši pazīstami ķīniešiem. Jau toreiz tie tika uzskatīti gan par ārstniecisku līdzekli, gan arī ēsti, lai pasargātos no dažādām slimībām.
Senie romieši ņēmuši skābētos kāpostus līdzi uz kuģiem savos garajos ceļojumos, jo tas ir viens no tiem pārtikas produktiem, kura kvalitāte ar laiku nevis zūd, bet uzlabojas. Ar skābētiem kāpostiem ir tāpat kā ar labu vīnu. Viss labums ir to gatavībā.
Skābēti kāposti tiek gatavoti no smalki rīvētiem baltajiem kāpostiem. Ar sāls piedevu kāposti iegūst savu neatkārtojamo aromātu. Taču tas vēl nav viss: šajā laikā pastiprināti vairojas pienskābes baktērijas (zarnās tās veicina gremošanas procesus). Tā kā pienskābes baktērijas mirst 70°C karstumā, skābētos kāpostus ir sevišķi ieteicams ēst svaigā veidā.
 
Skābētos kāpostos ir maz kaloriju, taču daudz šķiedrvielu un tie satur C un K vitamīnus, kā arī kāliju un kalciju bagātīgā daudzumā.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt