Interesantais ēdiens – kefīrs 30 aug.

Par skābpiena produktu, tai skaitā kefīra, dzimteni tiek uzskatīta Kaukāza, kur šādi produkti ir neatņemama ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa. Nedaudz atgādināsim, kāpēc kefīrs ir tik vērtīgs, un piedāvāsim dažas vienkāršas, bet tajā pašā laikā lieliskas receptes, kur viena no sastāvdaļām – kefīrs.
 
 • Par spīti tam, ka kefīrs ir samērā šķidrs, tas ir ēdiens nevis dzēriens, jo ar glāzi kefīra vidēji uzņemam piena olbaltumvielas, taukus, kāliju, kalciju, fosforu un citus mikroelementus, B grupas un citus vitamīnus.
 
• Kefīru gatavo, pienu ieraudzējot ar specifisku mikroorganismu ieraugu jeb kefīra sēnīti. Tas nozīmē, ka tehniski kefīru ir iespējams pagatavot arī mājās. Jo treknāks ir piens, jo treknāku kefīru no tā gatavo. Jo lielāks ir skābums, jo kefīrs ir garšīgāks. Lai gan – tas ir gaumes jautājums.
 
• Kefīrs ir laba izvēle cilvēkiem, kuri slimo ar piena laktozes nepanesamību, jo rūgšanas procesā no piena cukura veidojas pienskābe. Tāpat kefīrs organismā tiek labi sagremots un izmantots. Tas pastiprina gremošanas sulas izdali, veicina ēstgribu un palīdz pret kūtru zarnu darbību.
 
• Jau minējām, ka kefīra veidošanās procesā rodas pienskābes baktērijas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Tā kuņģa un zarnu traktā novērš pūšanas procesus, tā pasargājot organismu no nevēlamu vielmaiņas produktu uzkrāšanās, un kefīrā esošās antibiotikas kavē kaitīgu mikroorganismu rašanos.
 
• Kvalitatīvu kefīru var atpazīt pēc tā konsistences. Ja tajā ir kunkuļi, tad tas nozīmē, ka kefīrs nav pareizi uzglabāts pirms pārdošanas vai arī tā derīguma termiņš ir beidzies.
 
Receptes:
 
Klasiskā kefīra plātsmaize ar āboliem
Sastāvdaļas
Mīklai:
2 glāzes cukura
2 glāzes kefīra
3 glāzes miltu
4 olas
cepamais pulveris
vaniļas cukurs
Virsai:
4 olas
7 āboli
skābs krējums
cukurs
kanēlis
vaniļas cukurs
Pagatavošana:
Olas sakuļ ar cukuru, tad iesijā miltus, cepamo pulveri un samaisa Pēc tam pielej kefīru un sakuļ viendabīgā masā. Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru un ielej mīklu. Tad nomizo ābolus un sagriež gabaliņos vai šķēlītēs. Ābolus uzber uz plātsmaizes. Olas sakuļ ar cukuru, krējumu, vaniļu un pārlej plātsmaizi. Ja vēlas var pārkaisīt ar kanēli. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 20 līdz 25 minūtes apmēram 200 grādos.
 
 
 
Augļu un ogu kefīrs
Sastāvdaļas:
2 glāzes kefīra
2 banāni
svaigas ogas pēc izvēles (mellenes, avenes, zemenes) vai āboli
Pagatavošana:
Augļus un ogas sablenderē kopā ar kefīru. Sastāvdaļas var variēt pēc garšas. Var pievienot arī medu, vaniļas cukuru.
 
 
Kefīra pankūkas
Sastāvdaļas:
2 olas
glāze kefīra
8 ēdamkarotes miltu
1/2 tējk cepamā pulvera
3 tējkarotes cukura
sāls.
Pagatavošana:
Olas sajauc ar kefīru, miltiem un cepamo pulveri pabiezā mīklā, pieber sāli, cukuru. Sakarsētā eļļā ej pankūku mīklu un apcep no abām pusēm. Pankūkas liek šķīvī, pārlej ar ievārījumu, krējumu vai medu.
 
Griķu pankūkas
Sastāvdaļas:
viena paciņa vārītu griķu
2 olas
sāls
glāze kefīra
milti
Pagatavošana:
Vārītiem griķiem pievieno olu un sāli. Kad viss labi samaisīts, pievieno kefīru un miltus, lai lai viedojas pabieza, viendabīga masa. Kad tas izdarīts, cep pankūciņas.
 
Kefīra pagatavošana mājās
Sastāvdaļas:
1 litrs lauku piena
100 grami kefīra
Pagatavošana:
Lauku pienu lej katlā un karsē līdz 75 grādiem. To darot, visu laiku jāmaisa. Tad dzesē auksta ūdens peldē līdz 30 grādiem. Tad pievieno kefīru un atstāj istabas temperatūrā. Pēc 8 līdz 12 stundām kefīrs gatavs!
 
lasīt un komentēt