Ēdiens priekam 31 jūl.

Kuri produkti spēj uzlabot garastāvokli? Ar ko apēst stresu un depresiju?

Pirmkārt, ar pilnvērtīgām brokastīm. Tās paaugstinās noturību pret nepatikšanām pirmajā dienas pusē. Aprobežojoties ar sviestmaizēm, jau pēc stundas - pusotras var sajust badu un sākt nervozēt jau tāpēc vien, ka nav kur un kad uzkost. Nav izslēgts aizkaitinājums un neadekvāta reakcija uz pēkšņiem sarežģījumiem darbos.

Otrkārt, ar savlaicīgām pusdienām, launagu un vakariņām. Nav vērts domāt, ka launags domāts tikai bērnudārzam. Cilvēkam, kas izjūt pastāvīgas nervu pārslodzes, vajag dzert pienu, kefīru vai jogurtu. Vai arī nomierinošu tēju ar cukuru, citronu, piparmētrām un asinszāli. Ja ēdīsi vienā un tajā pašā laikā četras reizes dienā, organisms pateiksies par punktualitāti ar miera, dvēseliska komforta un stabilitātes izjūtu.
 

Treškārt, ar iecienītajiem ēdieniem. Stresa stāvoklī svarīgi saņemt prieku no ēdiena. Nedrīkst sevi mocīt ar tādiem derīgiem, bet negaršīgiem produktiem kā jūru kāposta un vakardienas auzu putru, kuru nākas apēst pienākuma dēļ. Baudas hormoni pret stresu – endorfīni, kuri izstrādājas galvas smadzenēs iecienīto produktu uzņemšanas laikā, darbojas kā jaudīgi trankvilizatori.

Ceturtkārt, ar svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem. Pirmais līdzeklis cīņā ar depresiju un nervu sasprindzinājumu – bumbieri, zemenes, upenes, meža zemenes, kivi, greipfrūti un citi citrusaugļi, sarkanie pipari, cidonijas, banāni, gurķumētra, koriandrs, baziliks un selerijas. Tieši šajos produktos ir daudz C vitamīna.

Piektkārt, ar produktiem, kas satur jodu. Korintes augļi, ziedkāposti, austeres, moluski, jūru zivs paaugstina psiholoģisku imunitāti.

Un visbeidzot, ar riekstiem. Lūk, antistresa deserta recepte: vajag sasmalcināt valriekstus un sajaukt ar tādu pašu daudzumu medus. Lietojiet pa tējkarotei maisījuma trīs reizes dienā pēc ēšanas.

Kurus produktus ir vērts noniecināt?


•Konfektes, kūkas un maizītes. Visā ir jāzina mērs, tai skaitā arī cīņā ar stresu. Ja „uzsēdīsies” uz saldo un taukaino, vienu depresiju vienkārši nomainīs cita.

•Konservus, sālījumus un žāvējumus. Pārlieks sāls un piedevu daudzums izjauc ūdens - sāls līdzsvaru, palielina jau tā no negatīvām emocijām paaugstināto asinsspiedienu, pastiprina sausumu mutē – tas ir viens no stresa simptomiem.

•Melnu kafiju, stipru tēju, gāzētos dzērienus. To sastāvā ir kofeīns un teobromīns, kas kairina un saasina emocijas, to skaitā arī negatīvās. Tie izspiež no smadzeņu receptoriem adenozīnu, kuru nervu sistēma izstrādā, lai nomierinātos.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt