Svara samazināšana ar skaitļu palīdzību 23 maijs

Daudzi cilvēki mīl ciparus, tašu ne vienmēr tos, ko rāda svari. Par laimi ir arī cita iespēja, kā sekot panākumiem svara nomešanas jomā. Šeit ir metode, kā kļūt ātrākam, būt labākā formā, slaidākam un nomest liekos kilogramus ar pavisam citādu skaitļu atbalstu.

ĶERMEŅA IZMĒRI
Ja ņemsi vērā savu ķermeņa uzbūvi, varēsi novērtēt savu svara zudumu un fiziskās formas attīstību tādā veidā, kā to nespēj svars (kur tiek skaitīti tikai kilogrami). Šie skaitļi ļaus Tev koncentrēties uz rādītājiem, kas vislabāk raksturo veselības un formas uzlabošanos – tauku procenta samazināšanos, muskuļu pieaugumu un notievēšanu. 

ĶERMEŅA TAUKI
Daudzi cilvēki jūtas vīlušies, ja pēc nedēļām ilgiem treniņiem, uzkāpjot uz svariem, atklāj, ka sver tik pat daudz kā agrāk. Bieži tiek aizmirsts apstāklis, ka ir ļoti iespējams, ka muskuļu masa ir augusi un ir samazinājušies ķermeņa tauki, šādas izmaiņas tiek uzskatītas par veselībai pozitīvākām izmaiņām kā kilogramu samazināšanās.

MĒRĪŠANA AR MĒRLENTU
Iknedēļas vidukļa, gūžu un augšstilbu apmēru mērīšana palīdz precīzi izrēķināt pazaudēto centimetru daudzumu. Un mazāks vidukļa apmērs ir ne tikai zīme par svara krišanos, bet arī par mazākiem draudiem saslimt ar vēzi. Pēc Amerikas vēža pētījumu institūta (American Institute  for Cancer Research) datiem vīriešiem ir lielāki draudi saslimt ar vēzi, ja viņu vidukļa apkārtmērs ir 101 centimetrs un vairāk, sievietēm – 89 centimetri vai vairāk.

BIKŠU SIKSNAS CAURUMI
Vienkārša metode kā ikdienā saņemt atpakaļsaiti par savu svaru ir vest uzskaiti par savas bikšu siksnas caurumiem.

VECĀS BIKSES
Sameklē kādus vecos džinsus, ko valkāji tad, kad svars bija vēlamajā līmenī, un mēģini tos uzvilkt. Tajā dienā, kad bikses atkal būs laikā, zināsi, ka esi sasniedzis veselīgu ķermeņa svaru.

KOMPLIMENTI
Skaidrs, ka tos nevar uzskatīt gluži par kritēriju, taču tie noteikti parāda, ka smagais darbs nes augļus.

SIRDS VESELĪBA
Skaidru ieskatu par vispārējo formu dod sirds un asinsvadu stāvokli vērtējošie skaitļi. Jo stiprāka sirds, jo spēcīgāk vari trenēties. Un jo spēcīgāk vari trenēties, jo vairāk kaloriju vari sadedzināt treniņa laikā. Taču sirds veselības vērošanai ir arī cits iemesls. Jo labāku formu Tu sasniedz, jo lielāki kļūst muskuļi. Kilograms muskuļu sadedzina vairāk kaloriju kā kilograms tauku, līdz ar to palielinātā muskuļu masa atpūtas režīmā ļauj sadedzināt vairāk kaloriju. Visus šos skaitļus var bez pūlēm izmērīt ar pulsa monitora palīdzību.

SIRDS RITMS MIERA STĀVOKLĪ (RHR angļu. v. resting heart rate)
Mēri pulsu vienu reizi nedēļā pēc brīvdienas, uzreiz pēc pamošanās, vienas minūtes laikā. Salīdzini skaitļus pa nedēļām. Saskatīsi zināmas attīstības tendences (piemēram, nedaudz augstāks pulss par parasto var norādīt uz organisma sausumu). Ja sirds sitienu biežums miera stāvoklī ar laiku palielinās, tas nozīmē, ka Tava forma kļūst arvien labāka. 

PULSA ĀTRUMA ATJAUNOŠANĀS VIENAS MINŪTES LAIKĀ
Novērojot, cik ātri sirds nomierinās pēc nopietna fiziska sasprindzinājuma, vari salīdzināt sirds – asinsvadu sistēmas stiprumu. Jo ātrāk sirds ritms atjaunojas, jo labākā formā esi. Pirms pulsa ātruma atjaunošanās mērīšanas kārtīgi iesildies, tad ātri skrien vai atkārto kalnā kāpšanu vienas, divu minūšu laikā. Apstājies un paskaties pulsa monitoru. Uzņem laiku tūlīt, kad sirds sitienu biežums krītas par vienu sitienu. Pēc 60 sekundēm paskaties, par cik sitieniem minūtē biežums ir krities. Ja skaitlis, kas raksturo pulsa ātruma atjaunošanos vienas minūtes laikā ir trešajā desmitā, tad rezultāts ir „labs“, ja rezultāts ir ceturtajā desmitā, tad „lielisks“. Jo lielāks ir skaitlis, jo labāka ir forma.

UZTURS
Ja runājam par svara samazināšanu, tad ar trenēšanos nepietiek. Vienalga, cik daudz Tu trenējies, ar uzturu Tu katrā ziņā spēj pieņemties svarā vairāk kā nokristies ar treniņu. Ēd mazāk kaloriju kā sadedzini, uzņem kvalitatīvu un uzturvielām bagātu pārtiku. Šie skaitļi šeit ir domāti, lai Tev palīdzētu. 

BADA SKALA
Ēstgribas izvērtēšana palīdz samazināt kaloriju uzņemšanu un, izvairoties no pārēšanās, samazināt svaru. Bada skala ir sekojoša: skalā no viena līdz desmit, kur viens ir „galīgi izsalcis“ un desmit ir „pārēdies“, ēd, ja esi pie trīs vai četri un beidz ēšanu, kad nonāc līdz seši vai septiņi. Nekad nepieļauj, lai vēders būtu pārāk tukšs (tad ēdīsi vairāk kā vajadzīgs) un arī pārāk nepieēdies (tas nozīmētu, ka esi apēdis par daudz kaloriju). 

ŠĶIEDRVIELĀM BAGĀTI DĀRZEŅI
Piecas līdz sešas 250 ml lielas porcijas dārzeņu ar augstu šķiedrvielu saturu dienā var palīdzēt Taviem pūliņiem, kas saistīti ar svara zaudēšanu. Kādā veidā? Šķiedrvielām bagāti dārzeņi ir ar zemāku enerģijas blīvumu kā lielākā daļa citu produktu. Tāpēc, ja vēlies apēst mazāk kaloriju, tā ir vislabākā izvēle. Šķiedrvielas rada arī pilna vēdera un lielākas apmierinātības sajūtu. Tātad, ēdot daudz šķiedrvielām bagātu dārzeņu, vari, nejūtot badu, samazināt kopējo kaloriju patēriņu. Zaļās lapas (spināti un lapu kāposti) ir ar īpaši zemu kaloriju un augstu šķiedrvielu saturu. 

„NE TIK VESELĪGI PRODUKTI“ Skaitlis, uz kuru šeit būtu jāskatās, ir: tik maz, cik iespējams.
Rafinētie graudi, cukura piedevas saturoši produkti, ātrais ēdiens, atspirdzinoši dzērieni un apstrādāti produkti parasti ir ar ļoti augstu kaloriju saturu, taču satur ārkārtīgi maz uzturvielu. Jo mazāk patērē, jo vieglāk ir samazināt kaloriju uzņemšanu un nokristies svarā.   Svarīgi ir nejusties tā, it kā Tu būtu sevi pilnīgi atstājis bez saldumiem, sāc ar to, ka atļauj sev veselīgāku izvēli (piemēram, 14 gramus tumšās šokolādes saldējuma porcijas vietā) un samazini tās reizes, kad padodies kārdinājumam.


Avots: http://www.runnersworld.com 

lasīt un komentēt