Vakariņu paradums, kas aizkavē liekā svara veidošanos 15 maijs

Nesen veikti pētījumi liecina, ka svara zaudēšanā būtiski ir ne tikai uzturā lietotie pārtikas produkti, bet arī vieta, kur maltītes ieturam, to ilgums, kā arī ēdienreizes laikā pārrunātie temati, vēstī "Women's Health".

Tas atklāts, pētniekiem analizējot vakariņu ēšanas paradumus un ķermeņa masas indeksu 190 vecākiem vecumā ap 41 gadu un viņu bērniem. Rezultātā secināts, ka vecāki, kuri vakariņo kopā ar bērniem pie virtuves vai ēdamistabas galda, sver krietni mazāk par tiem cilvēkiem, kuri maltīti ietur televizora priekšā.
 
Tāpat mazāk sver tie pieaugušie, kuri no galda pieceļas tikai tad, kad paēduši ir visi ģimenes locekļi, nevis tie, kuri prom dodas ātrāk.
 
Mazāks ķermeņa masas indekss ir arī tiem cilvēkiem, kuri atzīst, ka vakariņu laikā nododas sarunām par aizvadīto dienu ar pārējiem ģimenes locekļiem, savukārt lielāks – cilvēkiem, kuri ēdot ar apkārtējiem nekontaktējas.
 
Tādējādi pētnieki secinājuši, ka maltītes ieturēšanas veidam ir ne mazāk būtiska nozīme veselīga svara saglabāšanā, kā sabalansēta uztura lietošanā.
 
Tā iemesls ir visas uzmanības veltīšana ēšanas procesam, koncentrējoties uz maltīti, nevis pievēršoties blakus lietām, kas automātiski liek apēst vairāk vai veidoties neveselīgiem ēšanas paradumiem.
 
Bez tam – tuvinieku klātbūtne rada pozitīvu un mīlestības pilnu atmosfēru, kas savukārt attur cilvēkus no tā dēvētās emocionālās pārēšanās, kad emocionālā vai fiziskā diskomforta radītās sajūtas tiek kompensētas ar pārtiku, rezumē pētnieki.
 
lasīt un komentēt