Kalorijas: 5 slēptie draudi tām, kas vēlas kļūt slaidākas 24 aug.

 

Jūs esat neapmierināta ar savu figūru, nolēmāt nomest lieko svaru, izvēlējāties diētu. Pēc zināma laika jūs pārsteigta pamanīsiet, ka svars praktiski nav mainījies, lai gan stingri ievērojāt uztura režīmu. Kāpēc tā notiek? Šodien Kleoo.lv pastāstīs par iemesliem, kāpēc nevarat atbrīvoties no liekā svara.
 
1. Slēptās kalorijas
 
Lūk, tas ir ikviena cilvēka, kas ievēro diētas, vislielākais ienaidnieks. Šķiet, jūs visu esat labi sarēķinājusi, jūsu uzturs kaloriju ziņā atbilst diētas plānam, taču organisms nesteidzas ar svara samazināšanu … Pie visa vainīgas – slēptās kalorijas.
Slēptās kalorijas - ir tās, kuras nepamanām. Piemēram, praktiski visās diētā ir noteikts lietot 1,5-2 litrus ūdens dienā, taču mēs vieglprātīgi pielīdzinām ūdeni šķidrumam vispār. 
„Kāpēc dzert minerālūdeni? – mēs domājam. - Sula – daudz labāka, satur daudz dažādu vielu!” 
 
Nedrīkst aizmirst, ka ūdens glāzē ir 0 kkal, bet apelsīnu sulā - 108 kkal, ābolu - 76 kkal, ķiršu - 94 kkal, tomātu - 38 kkal. Pat greipfrūtu sula, kas palīdz nomest lieko svaru, dod mums 72 kkal (1 glāze). 
Turklāt mēs aizmirstam, ka sulu vajag dzert pareizi – maziem malkiem, lēnām, baudot. Sula nav tikai dzēriens, bet arī ēdiens, bet ēdiena uzņemšana, kā zināms, sākas ar sakošļāšanu mutē. Turklāt, tā organisms ātrāk remdēs slāpēs, nevis ja izdzersi vienā elpas vilcienā. Slēptās kalorijas ir arī uzkodās – sākot ar konfekti pie tējas un beidzot ar hot-dogu vai sviestmaizi. Nelaime vēl ir tajā, ka precīzi saskaitīt kaloriju daudzumu kaut vai tajā pašā hot-dogā, vienkārši nav iespējams: mēs nezinām šī ātrā ēdiena sastāvu. Bet augļu uzkodās, kuras rekomendē dažādas diētas, lai apmānītu izsalkumu, arī precīzi saskaitīt kalorijas nevaram. Tikai padomājiet: 1 vidējs ābols līdzinās vidēji 100 kkal. Tas nav maz! Starp citu, ja jums patīk dzert tēju vai kafiju ar cukuru, neaizmirstiet, ka 1 tējkarote cukura satur 10 kkal. Vai jūs tās pieskaitāt? Visticamāk, nē. 
Tikai 3tējas pauzes dienā jums dos vidēji 60 kkal – ar nosacījumu, ka jūs pievienojat 2 tējkarotes cukura tējas/kafijas tasei. Bet, ja vairāk? Tāpēc uzskaitiet visu, ko jūs apēdat. Atcerieties, ka tieši tādi sīkumi mēdz būt pamatīga kaloriju piedeva rekomendētajam diētas plānam.
 
2. Tukšās kalorijas
 
Blakus slēptajām kalorijām, vajag uzskaitīt arī tukšās kalorijas. Pats vienkāršākais piemērs – limonāde, 1 glāze satur vidēji 40 vienības. 
Ja to salīdzina ar tomātu sulu, kuras kaloritāte ir 38, viegli izdarīt nākamo secinājumu: dabīgā sulas glāzē būs vēl daudz citu derīgo vielu, kas nepieciešamas organismam, gāzētais dzēriens mums tikai palīdzēs atbrīvoties no slāpēm un dos konservantus. 
 
Vēl nevajadzētu aizmirst, ka limonāde satur arī dažādus aromatizatorus, krāsvielas un konservantus, kas, saskaņā ar speciālistu pētījumiem, raisa pieradumu un … slāpes! Tas ir, pēc vienas izdzertas limonādes glāzes jūs drīz vien atkal gribēsiet dzert un ieliesiet sev vēl vienu porciju – kopā jau būs 80 kkal. Tad labāk izdzert glāzi sulas – piemēram, ābolu, iegūstot 76 kkal?
 
3. Bīstamie konservanti
 
Atcerieties par to, ka, jo vairāk jūs uzturā lietojat dabīgu pārtiku, jo organisms ātrāk izjūt sātu. 
Viss tikai tāpēc, ka produktos, kas satur krāsvielas, aromatizatorus, emulgatorus, stabilizatorus un daudzus citus konservantus, derīgo vielu procents (vispirms, vitamīnu un minerālu) ir ļoti minimāls, organismā ienāk tukšās kalorijas, bet organisms prasa vēl viņam vajadzīgās vielas, jo bez tām sāta nav. 
Šeit - arī sākas pastāvīgā bada izjūta... 
 
Konservanti veicina pieradumu, tas ir, organismā veidojas mākslinieciska izsalkuma izjūta. Runa, pirmkārt, ir par glutamātiem, tai skaitā par nātriju (Е 621). 
Turklāt pieradums notiek gan fiziski, gan psiholoģiski – šīs vielas glutamīnskābe un sāļi iedarbojas uz CNS (centrālo nervu sistēmu). 

Fiziska atkarība no Е 621 saistīta ar to, ka garšas receptori, kas novietoti mēles virspusē, zaudē jutīgumu, un dabīgais ēdiens ar laiku šķiet bezgaršīgs. Laikam tieši tāpēc ēstuvēs, kur pasniedz fast-food, var sastapt tik daudz „pastāvīgo klientu” – bez glutamāta nātrija viņi vairs nevar dzīvot!
 
4. Kalorijas un alkohols
 
Par „dzērāju kalorijām” – atsevišķa saruna. Lai jūsu organisms tās uzņemtu, vajag pavisam maz spirtotā. Piemēram, glāze vīna pusdienās vai vakariņās, par kuras derīgumu daudz skaidrots uztura pētījumu sakarā. Taču nevajag aizmirst, ka alkoholiskais dzēriens nav ūdens, tas nesatur 0 kkal un tāpēc ir ierakstāms mūsu ikdienas kaloriju sarakstā
 
Cik daudz kaloriju satur dažāda veida alkoholiskie dzērieni? 
 
 Alus (pudele 0,5 l) - no 145 līdz 245 kkal (atkarībā no veida un stipruma), 
Konjaks, viskijs, džins (un citi stiprie alkoholiskie dzērieni ap 40%) - 235-250 kkal, 
Vīns - 60-85 kkal (sausais), 100-150 kkal (pussaldais), 200-250 kkal (stiprais), 
Liķieris - apmēram 300-350 kkal, 
Vermuts (piemēra, martini) - ap 160 kkal, 
Punšs - 260 kkal. 
Bet, tas vēl nav viss! Tas pats sarkanais vīns, kā liecina pētījumi, veicina uztura pārstrādi, uzlabo vielmaiņu, izvada toksīnus no organisma, pasargā no trombozes veidošanās, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu … 

Bet 50 ml sarkanā vīna pēc ēšanas it kā palīdz atbrīvoties no liekā svara! 
Taču, tikai nezin kāpēc tie paši pētījumi nesteidz mūs pārliecināt, ka sarkanais vīns veicina apetīti – kā, starp citu, jebkurš cits alkohols. Tāpēc pēc alkohola viss it kā kļūst gardāks un apēdas ar divkārtēju baudu. 
Jūsu porcija līdz ar to palielinās… 
Tāpēc esiet piesardzīgi alkohola lietošanā, kas ne tikai pats par sevi dod jūsu organismam liekas kalorijas, bet arī liek jums ēst vairāk.
 
5. Beztauku produkti
 
Par kaloriju esamību šajos produktos daudzi pat nenojauš. Paļaujoties uz to, ka produkti ar zemu tauku saturu, satur maz kaloriju, mēs pērkam tos ar domu, ka uzturēsim slaidu figūru. 
Diemžēl, produktu kaloritātes tabula jums nepalīdzēs izvēloties beztauku produktus. 

Ja, piemēram, aplūkojam graudaino biezpienu, tad tā kaloritātei vajadzētu būt ap 120 kkal, parastajā (tauku saturs 5% un vairāk) - 142 kkal, bet beztauku - 81 kkal. Taču, pievienojot dažādus komponentus beztauku biezpiena sastāvam, šī enerģētiskā vērtība var sasniegt 109 kkal un vairāk. 
 
Ja runājam par beztauku jogurtu, tad kā biezinātāju parasti izmanto cieti. 
Loģiski domājot, šajā situācijā samazinātais tauku daudzums nedos zemu kaloritāti. Jūs tikai varat nojaukt savas ēdienkartes balansu: jo jūs aizstājat zināmu daudzumu dzīvnieku tauku ar ogļhidrātiem. Turklāt bieži vien apēdam beztauku produktu vairāk nekā analoģiski parasto ar normālu tauku daudzumu. 
 
Pirmkārt, tāpēc ka beztauku produkti nav tik barojoši. 
Otrkārt, tāpēc ka cilvēks domā, ka var atļauties nelielu papildus porciju.
 
Tāpēc, iegādājoties produktu ar atzīmi „beztauku”, pievērsiet uzmanību kaloritātei, arī piedevām, kas iekļautas sastāvā. Bieži vien labāk ir iekļaut ēdienkartē produktus ar parastu tauku masas daudzumu, nekā beztauku.. 
Atcerieties: „beztauku” – nenozīmē „mazkaloriju” vai „derīgi”. 
Starp citu, par mazkaloriju analogiem līdzīgiem produktiem. Pievērsiet uzmanību to enerģētiskajai vērtībai, nenonākot uzraksta „mazkaloriju” lamatās.
 
lasīt un komentēt