Kā kontrolēt apetīti 01 nov.

 

Dažreiz mums seko nemitīga vēlme kaut ko apēst vai pilnībā pazūd bada sajūta. Ķermeņa svars mainās un tādos brīžos šķiet, ka organisms absolūti nepakļaujas kontrolei. Kleoo.lv pastāstīs, kā tādos brīžos iemācīties regulēt apetīti. 
 
Nemitīga bada sajūta
 
Pārēšanās gadījumi ir sastopami daudz biežāk nekā labprātīga badošanās. No medicīnas viedokļa, bada lēkmes var izsaukt serotonīna, dofamīna, noradrenalīna izstrādes disfunkcija. Vienkāršiem vārdiem, stress, mazkustīgs dzīves veids, pat parasta garlaicība un slinkums var likt smadzenēm nemitīgi raidīt izsalkuma signālus, lai kaut kā izstrādātu organismā nepieciešamās vielas. To daudzums atkarīgs no dzīves veida: fiziskās slodzes, noskaņojuma, aizņemtības, aizraušanās un daudziem citiem laimīgai dzīvei labvēlīgiem faktoriem. Tieši tāpēc bieži notiek atraušanās no diētām, jo organisma ierobežošana ar ēdienu – tas ir īsts stress organismam. 
 
Angļu dietologi secinājuši, ka tie, kas mīl no rītiem labi paēst, viegli nomet liekos kilogramus. 
 
Kā ar to tikt galā
 
Ir farmaceitiski līdzekļi, kas ierobežo apetīti (anoreksigēni). Taču starp tiem nav organismam nekaitīgu zāļu, tāpēc nozīmēt tos var tikai ārsts. Vēl vienu variantu piedāvā dietologi, kuri iesaka neierobežot sevi ēšanā, tikai mazināt ēdiena daudzumu. Piemēram, lai smadzenes labi strādātu, bet galva nesāpētu, var sākt rītu ar saldu tēju: tas ceļ glikozes līmeni asinīs. Dienas laikā, kad gribas kaut ko uzkost, ierastās bulciņas vietā apēdiet kādu augli. 
 
Eksistē arī versija, ka mūsu parastais ēdiens nesatur pietiekamu daudzumu mikroelementu, tāpēc organisms tiecas tos saņemt jebkurā citā veidā. Tāpēc vajag daudzveidot savu ēdienkarti. 
 
Starp citu: nemitīgu bada sajūtu izsauc saharīns. Tas tika radīts, kā pārāk kalorijām bagātā cukura aizstājējs, taču tik vienkārši apmānīt organismu neizdosies. 
 
Apetītes trūkums
 
Nemitīga atteikšanās no ēdiena var novest pie gremošanas orgānu disfunkcijas. Rezultātā, organisms vispār pārstāj sagremot barību. Galējā stadija – anoreksija – praktiski pilnīga atteikšanās no ēdiena uzņemšanas, biežāk rodas uz psiholoģiskā satraukuma fona. Ja jūs ar riebumu skatāties uz ēdienu, neatkarīgi no tā, vai jūs ēdāt stundu atpakaļ vai vakar, - tātad jums ir laiks aizdomāties par tādas organisma uzvedības iemesliem. Bez pastāvīgas vēlmes notievēt, ēstgribas zudumu var izsaukt dažas zāles: antibiotikas, iekaisuma noņemšanas preparāti, asinspiedienu regulējoši medikamenti, pretsāpju līdzekļi. Cinka trūkums organismā arī nosit apetīti, jo notiek garšas sajūtu notrulināšana, konkrētāk, hipovitaminoze. 
 
Kā ar to cīnīties
 
Mēģiniet patstāvīgi aktivizēt apetīti. Šajā gadījumā palīdzēs garšvielas (timiāns, koriandrs, laurs), asi ēdieni un kafija. Taisnība, tas viss nederēs pie kuņģa – zarnu trakta slimībām, kuras, starp citu, pašas var provocēt apetītes trūkumu. Tā kā vispirms apmeklējiet gastroenterologu. 
 
Ja labprātīgas badošanās vaininieks ir lielais stress vai augoša nepārliecinātība par sevi, vērsieties pie psihoterapeita. Ja jūs pārstājāt ēst, lai notievētu, atcerieties teicienu par brokastīm, ar kuru nedrīkst dalīties ne ar ienaidniekiem, ne draugiem. Angļu zinātnieki ir pierādījuši, ja paaugstinātu brokastu uzturvērtību tikai par 10%, var nomest 210–320 g mēnesī. Bet, ko darīt, ja tieši no rītiem ēst nemaz negribas? Atbildam: vakariņot ne vēlāk kā plkst. 18. Garantējam, no rīta pamodīsieties ar veselīgas apetītes sajūtu. 
 
Starp citu: nodarbošanās ar seksu veicina apetīti, jo mīlēšanās laikā notiek vētrains hormonu izmetums, kas ietekmē arī gremošanas centru hipotalamusā.
 
lasīt un komentēt