Kā izvairīties no pārēšanās 09 aug.

 

Satraukums, dusmas, trauksme, bailes, apvainojums un neapmierinātība ar apkārtējo pasauli liek cilvēkam apēst lielu daudzumu ēdiena, lai nomierinātos, pat pie apetītes zuduma. Nav savienojama ēšana un lasīšana, ēšana un televīzijas skatīšanās, jo tad zaudējam kontroli par nepieciešamo ēdiena daudzumu. 
 
Lietojot daudz ūdens ēdienreizes laikā vai uzreiz pēc ēdienreizes, tiek traucēts ēdiena pārstrādes process, jo dzēriens izsauc ātru barības kumosu evakuāciju, nepietiekami pārstrādātu kuņģī, bet pēc tam arī zarnu traktā. Ēdiens neuzsūcas un izsalkums netiek remdēts, kas provocē pārēšanos. 
 
Pieradums pie ātras ēšanas, ēšanas „ejot” vienmēr saistās ar sliktiem pārdzīvojumiem un ātras barības norīšanas, kas būtiski pazemina barības pārstrādes procesu un nerada sāta sajūtu. Rezultātā, lai remdētu izsalkumu, tiek patērēts daudz vairāk ēdiena nekā nepieciešams. 
 
Izplatīts pārēšanās cēlonis ir bērnu pārbarošana agrā bērnībā. Mammas un vecmāmiņas iebiedē bērnu, piespiež apēst lielu daudzumu ēdiena vai pieradina pie uzkodām. 
 
Brieduma gados vajadzētu zināt, ka ar gadiem pazeminās uzturvielu un kaloriju nepieciešamais daudzums, bet pārēšanās izraisa sliktu pašsajūtu, lieko svaru, aterosklerozi ar visām no tā izrietošajām sekām. 
 
Izvairīties no pārēšanās ir iespējams. Kā likums, pirmkārt, vajag pastāvīgi kontrolēt ēdiena daudzumu. Tāpēc: 
 
 Ēdiet laikus! Katrai ēdienreizei ir būtiska nozīme! Koncentrējieties uz ēdienu. Izvairieties no uzmanības novēršanas ēdienreizes laikā, citādi varat pārēsties. 
 
 Uzkodas starp ēdienreizēm var novest pie pārēšanās. Lai no tā izvairītos, ēdienreizēs ēdiet, kamēr jūtat sātu. 
 
 Vienmēr ēdiet sēdot. Tas palīdzēs pieturēties pie regulāra ēšanas režīma, koncentrēties tikai uz ēšanas procesu. 
 
 Nepārvērtiet ēdienu par stimulatoru vai balvu. Atrodiet tam ko citu. 
 
 Centieties neēst kaut vai pirmās 15 minūtes, atgriežoties mājās. Kad esat noguruši un izsalkuši – tas ir pats bīstamākais laiks nekontrolētai ēdiena uzņemšanai.
 
Avots: www.kleoo.lv
lasīt un komentēt