Kā, atmetot smēķēšanu, izvairīties no svara pieauguma 09 jūl.

Vispirms ir nepieciešams saprast, kā smēķēšana ietekmē ķermeņa svaru:
1.Smēķēšanas procesā tiek sadedzinātas kalorijas. Aktīvs smēķētājs dienā sadedzina līdz pat 200 kalorijām.
2.Smēķēšana paātrina enerģijas patēriņu jeb vielmaiņu.
3.Svars pēc smēķēšanas atmešanas pieaug tādēļ, ka organisms sāk darboties efektīvāk. Vielmaiņa palēninās, bet pārtikas vielas organisms uzsūc efektīvāk.
4.Organismā pieaug insulīna daudzums, kas organismam ļauj saražot vairāk cukura nepieciešamajai enerģijai.

Kā apmānīt kilogramus
Lai gan mērens svara pieaugums (2 līdz 5 kilogramiem) ir parasta parādība, tu vari no šī svara pieauguma izvairīties ar dažu vienkāršu profilakses pasākumu palīdzību un uzlabotu vispārējo veselības stāvokli:

•Ierastās 200 kalorijas dienā var iztērēt arī, piemēram, katru dienu 45 minūtes ātri soļojot vai 30 minūtes peldot.
•Samazini par 200 kalorijām dienā apēstās pārtikas daudzumu.

Kas ir 200 kalorijas?
◦2 litri alus (220 kalorijas).
◦20 parasta lieluma kartupeļu čipsi (220 kalorijas).
◦4 šokolādes cepumi (213 kalorijas).
◦2 tējkarotes sviesta (200 kalorijas).
◦50 grami Čederas siera (220 kalorijas).
◦1 mazā Makdonald's frī kartupeļu porcija (210 kalorijas).
◦1 hotdogs un viena smalkmaizīte (250 kalorijas)
◦2 saldētas vafeles (240 kalorijas)
◦1/2 šķīvis makaronu ar sieru (205 kaloriju).
Viens no ieguvumiem, atmetot smēķēšanu, ir tāds, ka organisms izjutīs nesmēķēšanas priekšrocības, tev būs vairāk enerģijas, un tu sāksi fiziski justies labāk. Mērena fiziskās aktivitātes palielināšana palīdzēs svara pieaugumu samazināt līdz minimumam.

Centies nekompensēt smēķēšanas sniegto orālo apmierinājumu, mielojoties ar saldumiem vai čipšiem. Apspied vēlmi ēst, kamēr pāriet arī smēķēšanas kāre, lai smēķēšanu psiholoģiskā ziņā neaizstātu ēšana.

Nodarbojies ar fiziskiem treniņiem. Mēreni intensīvs ikdienas treniņš ne vien novērš domas no smēķēšanas, bet arī palīdz samazināt spriedzi un stresu. Treniņa laikā smadzenēs izstrādājas endorfīns, kas veicina labu pašsajūtu. Fiziska aktivitāte arī paātrina vielmaiņu, palīdzot iztērēt vairāk kaloriju.

Ēd tikai ēdienreizēs un veselīgu pārtiku, seko tam, ko tu ēd, cik daudz un kāpēc. Daudzi smēķētāji, cenšoties atmest, meklē apmierinājumu pārtikā, kas noved pie svara pieauguma. Vēlāk daudzi atsāk smēķēt, lai nomestu iegūtos liekos kilogramus, pēc tam atkal mēģina atmest, atkal pieņemas svarā un atkārto šo apli bezgalīgi.

Katru nedēļu nosveries un seko savām svara izmaiņām. Negaidi, kamēr tavas drēbes tev kļūst par šauru, bet centies šīs pārmaiņas pamanīt jau ātrāk.

Atceries, ka tavs mērķis ir atmest smēķēšanu. Nemēģini atmešanas laikā notievēt, bet centies šajā posmā saglabāt jau esošo svaru. Pievēršot pārāk lielu uzmanību svaram, tu novērsīsies no galvenā - atmest smēķēšanu.


Plāno uz priekšu
Kad esi pieņēmusi lēmumu atmest smēķēšanu, koncentrējies šim mērķim un jau laikus sagatavojies negaidītiem pārsteigumiem. Ja tevi uztrauc iespējamā pieņemšanās svarā, sastādi plānu, kā no tā izvairīties:

•Pirms sāc atmest, iegādājies veselīgu uzkožamo krājumus.

•Ja tev kārojas kaut kas kraukšķīgs, izmēģini beztauku cepumus, svaigus burkānus vai selerijas, nevis kartupeļu čipšus.

•Atrodoties prom no mājām, parūpējies, lai tev pie rokas būtu veselīgas uzkodas. Somā ir viegli paņemt līdzi banānus, ābolus, apelsīnus vai nelielu turziņu ar mandelēm vai saulespuķu sēklām.

•Izvairies no kalorijām bagātiem, saldiem atspirdzinošajiem dzērieniem (500 gramos parasti ir ap 215 kalorijām). Šķidruma uzņemšanai labāk dzer daudz ūdens. Tas palīdzēs arī izvadīt no organisma toksīnus, kas uzkrājušies smēķēšanas dēļ.

•Ja tev ļoti kārojas apēst kādu konfekti, tās vietā labāk apēd pilngraudu maizes šķēli ar medu vai ievārījumu.

•Kad tu atmetīsi smēķēšanu, tev atgriezīsies garšas un smaržas sajūta. Nepadodies kārdinājumam ēst sāļus, taukiem un ogļhidrātiem bagātus bagātus produktus, bet labāk izvēlies pilngraudu maizi, augļus un dārzeņus. Tā kā tavas garšas un smaržas sajūtas kļūs spēcīgākas, tu spēsi novērtēt arī smalkākas garšas nianses un ar laiku tev iegaršosies šie veselīgie pārtikas produkti.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt