Gribas nogaršot no visa - kā nepārēsties? 30 nov.

Ejot ciemos, ceļojumā mielojoties pie zviedru galda vai izgaršojot nepazīstamus nacionālos ēdienus, cilvēki nereti saka – žēl gan, ka nevar visu pagaršot un pieēsties jau kādai nedēļai uz priekšu... Ko darīt, ja draud pārēšanās? Kā pareizi ēst, lai var pagaršot pēc iespējas vairāk – padomu vaicāju uztura speciālistei Gitai Ignace.

Vai pirms došanās viesos labāk visu dienu neko neēst, lai vakarā var ieēst vairāk?

Ja vakarā ir gaidāmas viesības ar bagātīgi klātu galdu, tas nenozīmē, ka visu dienu jātaupās vakaram un nav jāēd, jo tā tu vakarā nebūt neieēdīsi vairāk. Visu dienu neko neēdot un vakarā pieēdoties mēs varam radīt lielu šoku gremošanas sistēmai un vakars var tikt sabojāts ar pamatīgām vēdergraizēm, jo šādas krasas pārmaiņas būs liela slodze gremošanas orgāniem.

Vēlams dienas laikā badošanās vietā ieturēt mazas, vieglas maltītes, piemēram, neliela porcija putras no rīta, dienas laikā salāti, biezpiens, kāds auglis. Arī kaloriju ziņā neietaupīt, jo pierādīts, ka cilvēki, kuri pa dienu īpaši neēd, vakarā mēdz apēst vairāk kaloriju nekā tie, kuri pa dienu ievēro regulāras ēdienreizes.

Kā pareizi ēst, ja gribas no visa nogaršot? Varbūt jāuzdzer pa vidam kaut kas vai ir kādi citi ieteikumi?

Ja no visa gribas nogaršot, sākumā vajadzētu izvērtēt piedāvājuma klāstu, varbūt uz galda ir tādi ēdieni, kurus uzturā lieto ikdienā un jau zini kā tie garšo, piemēram, maize un kartupeļi; tad labāk vietiņu kuņģī atstāt kāda neierastāka ēdiena baudīšanai.

Ja vēlies nogaršot daudz ēdienus, uz šķīvja liec mini porcijas, tā tu nedaudz pagaršosi gandrīz no visa.

Kad tu baudi ēdienu, tiešām izbaudi to, nevis aktīvi paralēli dari ko citu. Tāpat kā ēdot pie datora vai TV, tu vari pat nepamanīt kā šķīvis palicis tukšs. Tu neatcerēsies, vai vispār tev tas garšoja un būs jāiet pēc papildus porcijas; tāpēc, kad ēd, dari to nesteidzoties, mierīgā gaisotnē un pēc tam 100% savas uzmanības varēsi veltīt sen nesatiktiem draugiem, diskusijām vai kādai aktīvai spēlei.

Kad tev ir sajūta, ka vēlies nobaudīt no visa, izvērtē, vai viesībās tiešām ir vērts pārēsties un sabojāt vakaru ar smaguma sajūtu un uzpūtušos vēderu. Varbūt labāk nevis ēd ar acīm, bet ieklausies tanī, ko par to saka tavs puncis, jo tas nudien nepriecājas par pārmērībām. Ir taču jauki, ka vakaru vari pavadīt vieglā sajūtā, jo parasti ir taču tik ļoti daudz kā cita ko viesībās darīt. No rīta varēsi lepoties ar to, ka esi bijis tik stiprs un bijis spējīgs pretoties visiem galda kārdinājumiem.

Ja ir jau pa vēlu un smaguma sajūta klāt, tad vari mēģināt iedzert kādu gremošanas veicinošu zāļu tēju, piemēram, piparmētru, kumelīšu, fenheļu, ķimeņu u.c. Arī rūgtvielas palīdz gremošanai, tās stimulē žults izdali, kas palīdz sagremot treknu uzturu. Rūgtvielas būs greipfrūtos, vērmelēs u.c.

Cilvēka kuņģa izmērs esot divas kopā saliktas plaukstas? Vai tiešām tik maz?

Neēduša cilvēka kuņģis ir apmēram dūres lielumā, bet tas ir ļoti staipīgs orgāns, tā tilpumu var piepildīt no 1,5 līdz pat 4 litri lielu. Ja tu ikdienā ēd bieži, bet mazām porcijām, tad tavs kuņģis nebūs tik izstaipīts kā tam, kurš ēd reti, bet daudz, un arī sāta sajūta iestāsies ātrāk.

Kādus pārtraukumus vakarā ēdot vajadzētu ievērot?

Divas stundas pirms gulētiešanas nevajadzētu ēst, tā vietā var iedzert nelielu tasi ar kādu zāļu tēju.

Ko darīt pēc tam, kad lielā ēšana beigusies? Varbūt jāiedzer kādas zāles?

Pēc lielās ēšanas vari mēģināt iedzert kādu zāļu tēju vai ingvera uzlējumu, ja tev liekas, ka ar to nebūs līdzēts, vari mēģināt izdzert aktīvo ogli vai kādu bezrecepšu medikamentu, kuru sastāvā ir fermenti, kas palīdzēs tavai gremošanas sistēmai tikt galā ar apēsto. Pirms tam gan labāk konsultējies ar savu ārstu vai farmaceitu.

Ko iesākt no rīta pēc vakara pārēšanās? Jāievēro atslodzes diena?

Dažiem liekas, ka, ja vakarā daudz ēsts, tātad nākamajā dienā neēdīšu neko, bet nākamajā dienā nav ieteicama atslodzes diena. Rītu sāc ar siltu ūdeni, vari tam pievienot citrona sulu vai ingveru, vari dzert arī kādu no iepriekš minētajām zāļu tējām. Pēc kāda laika ieturi vieglas brokastis, piemēram, bio lakto jogurtu un banānu. Dienas laikā, tieši tāpat kā pirms viesībām, ieteicamas vieglas, mazas maltītes. Dzer daudz ūdeni un dodies garās pastaigās.

Iveta Odiņa

Avots: www.delfi.lv

 

 

lasīt un komentēt