Cik iedarbīgas ir notievēšanai paredzētās tējas? 15 jūl.

 

Pārsteidzoši, ka joprojām daudzi cilvēki tic, ka ar vienkāršas tējas palīdzību ir iespējams atbrīvoties no liekā svara. Taču arī ārsti nespēj piedāvāt brīnumlīdzekļus un daudzi korpulenti cilvēki, meklējot risinājumus savai svara problēmai, izmēģina visus pieejamos līdzekļus, kas tiek reklamēti. 
1990.gadu beigās Lielbritānijā izcēlās furors ap šīm tējām, kad pētījumā netika atrasti pierādījumi apgalvojumiem par šo tēju brīnumaino iedarbību uz notievēšanu un lieta beidzās tiesā ar apsūdzību pret šo tēju reklamētājiem.
Taču tējas joprojām tiek pārdotas kā palīglīdzeklis tiem, kuri ievēro diētu, lai gan visai reti tiek sniegta informācija, kā tieši šī tēja iedarbojas un kā tā ietekmē notievēšanu. Arī interneta vide, kur ražotājus neaizkavē reklāmas ierobežojumi, ir pilna ar vilinošiem šādu notievēšanas tēju piedāvājumiem.
 
Zāļu tēju tradīcijas
 
Zāļu tējas gadsimtiem ilgi tiek lietotas ķermeņa svara kontrolēšanai, balstoties uz pieņēmumiem par dažādu augu īpašībām: vielmaiņas veicināšanu, apetītes ietekmēšanu vai pat tauku šķelšanu. Piemēram, mongoļi jau izsenis tic, ka zaļās tējas dzeršana palīdz zaudēt lieko svaru.
 
Pastāv uzskats, ka ierīvējot ādā lietotās zaļās tējas lapiņas, var novērot to "tauku šķelošās" īpašības. Savukārt Itālijas teritorijā fenheļa sēklu tēja jau no seniem laikiem tiek lietota apetītes mazināšanai. Ķīnas tautas medicīna arī iesaka dažādas zāļu tējas kā palīglīdzekli cīņā ar lieko svaru.
 
Tiek pat apgalvots, ka vairākas notievēšanai paredzētās afrikāņu zāļu tējas palīdz samazināt šķidruma aizturi (ūdens retenci) organismā, izvadīt toksīnus no limfātiskās sistēmas (un tādējādi samazināt celulītu), attīrīt izvadorgānu sistēmu ar viegla caurejas līdzekļa palīdzību un ierobežot apetīti. Tāpat kā dažas ķīniešu tējas, šie afrikāņu preparāti bieži satur sennas lapas. Šai drogai piemīt caureju izraisošas īpašības, taču tam nav nekāda sakara ar diētu. Šis līdzeklis tikai īslaicīgi samazina ķermeņa svaru, var samazināt lieko šķidruma daudzumu, kā arī izraisīt spēcīgus vēdera krampjus.
 
Veselīgs uzturs ir vienīgā pareizā atbilde
 
Vairums dietologu ir ļoti skeptiski attiecībā uz notievēšanas tēju efektivitāti. Lai veiksmīgi zaudētu lieko svaru, ir pastāvīgi jāievēro veselīga uztura paradumi un jāsporto. 
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt