Nedēļas dienas ietekmē svara zaudēšanu un tā palielināšanos 06 feb.

Nav noslēpums, ka svara zaudēšanai pieejamas visdažādākās "tehnikas". Cits iesaka neēst pēc pulksten sešiem vakarā, cits – atturēties no ogļhidrātiem un taukiem, savukārt Lielbritānijas zinātnieki piedāvā jaunu un vēl nedzirdētu tievēšanas metodi, kas aicina īpašu uzmanību vērst uz nedēļas nogalēs apēstajiem produktiem, vēstī "Daily Mail".

Kā liecina pētījumi, cilvēki darba dienu laikā svaru zaudē, bet nedēļas nogalēs liekie kilogrami atgriežas brīvāka ēšanas grafika un treniņu izlaišanas dēļ.

Tādēļ, lai izvairītos no uzbarošanās, tieši brīvdienās apēstajai pārtikai līdzi jāseko visvairāk.

Tas noskaidrots, veicot pētījumu, kurā piedalījās 80 cilvēku vecumā no 25 līdz 62 gadiem, iedalīti trīs grupās. Pirmās grupas dalībniekiem svars bija jāzaudē, otrajai – jāuzņem, bet trešajai – nedēļas laikā jāpamanās gan uzbaroties, gan nokristies svarā.

Ik dienu pirms brokastīm pētījuma dalībniekiem bija jānosveras, un pētījuma rezultātu apkopošanā vērā tika ņemts tikai nedēļas laikā fiksētais svars un tā izmaiņas.

Rezultātā tika secināts, ka visvairāk svara cilvēki uzņem svētdienās un pirmdienās, tam pakāpeniski samazinoties un piektdienā sasniedzot zemāko rādījumu. Tā iemesls ir uzņemto kaloriju skaita samazināšana no pirmdienas līdz piektdienai, nedēļas nogalē apēsto kaloriju daudzumam pieaugot, bet fiziskajām aktivitātēm – samazinoties.

Komentējot iegūtos rezultātus, pētnieki aicina atturēties no periodiskas kaloriju skaitīšanas, kas, visticamāk, beigsies ar pārmērīgu izēšanos.

Tā vietā ieteicams uzņemt sabalansētu uzturu, nepieļaujot bada sajūtas rašanos, kā arī mazkaloriju diētas ievērošanu, kas, atsākot ēst nedaudz vairāk, nekavējoties radīs jaunu lieko kilogramu uzkrāšanos.

DELFI sievietēm

lasīt un komentēt