Neveselīgie produkti: dietologu viedoklis 09 dec.

Ikviens no mums zina, ka ir nepieciešams izvairīties no neveselīgiem produktiem mūsu racionā. Bet katram ir savs viedoklis par to, kādi produkti ir kaitīgi, un kādi - nav. Taču, dietologiem ir savs viedoklis. Viņi stipri neiesaka lietot uzturā šādus produktus:

Kūpināta, vārēta desa. -  Satur kancerogēnas vielas. Kūpināšanas procesā veidojas liels daudzums nitrītu. Tie darbojas graujoši uz imunitāti. Visus produktus, kas satur nātrija glutomātu (E-621) nedrīkst lietot.

Majonēze plastikāta maisiņos. -  Etiķis izvelk no plastikāta plēves dioksīdu, kas ir kancerogēns.

Kūpināts siers. Kausēts siers.-  Organismā praktiski nepārstrādājas, kā arī satur nitrītus.

Sausie buljona kubiki, ātri pagatavojamās sausās zupas vai garšvielas, kas satur mononātrija glutomātu. -  Tas ir garšas pastiprinātājs. Nomāc sāta sajūtu. Veicina neirodeģeneratīvas izmaiņas organismā. Sevišķi nav ieteicams bērnu uzturā.

Zivju ikri, mazsālītās siļķes. - Ikri var būt tikai ļoti sālīti vai sasaldēti, siļķes tikai ļoti sālītas. Ne eļļā, ne vīnā šie produkti neuzglabājas. Ir izmantots urotropīns un citronskābe (vai kāds cits nosaukums). Skābā vidē iznākums ir tikai viens – formaldehīds (veidojas spēcīga šūnu inde formalīns ar ko konservē līķus). Piemēram, Kamčatkā, kur ikrus iegūst, tos ēd tikai saldētus.

Krabju nūjiņas. -  Faktiski tā ir krabju esence sajaukta ar soju.

Konservētie zaļie zirnīši un kukurūza – Izņemot bioloģiskajās saimniecībās audzētos, visticamāk ka tie būs GMO produkti. Lai nepārgatavotos un iegūtu vajadzīgo izskatu (nesačokurotos) tiek veikta gēnu modifikācija.

Marinēti produkti. -  Satur etiķi, kas bojā nieres, sarkanos asinsķermenīšus. Etiķis iebalzamē. Neaug jaunas šūnas. Ātrāk novecojam.

Čipsi. -  Satur vielas, kas kaitīgi iedarbojas uz nervu šūnām un ne tikai.

Saldās kukurūzas pārslas. – Satur kādu no cukura aizvietotājiem, piemēram, ciklamātu, jo cukurs 1400C temperatūrā, apstrādājot kukurūzas pārslas, deg.

Saldās bulciņas. – Pēc iespējas mazāk. Baltmaizē nav rupjos šķiedrvielu un organisms nesignalizē par sāta sajūtu. Cukurs kopā ar  raugu garantē sēnīšu  klātbūtni organismā.

Piena produkti, kuri uzglabājas ilgāk par divām nedēļām – Lai to panāktu iespējams ir izmantots antiseptisks iepakojums, pievienots kāds antibiotiķis vai baktērijas-antagonisti, kas spēj producēt pretmikrobu vielas un fermentus, kas nomāc biotu. Ja, piemēram, ja ievietosiet svaigā, dzīvā piena skābproduktā sasmalcinātas ogas vai augļus – notiks sarecēšana, noslāņošanās, rūgšana utt. Lai tas nenotiktu, ir jāpievieno irdinātāji, antioksidanti, stabilizatori. Nav variantu.

Džemi un želejas, kuros peld pēc izskata gandrīz dzīvas ogas – Ar cukuru vien nepietiek. Izmantoti ļoti spēcīgi pārtikas antioksidanti. Nav variantu.  

Melnā tēja, šķīstošā kafija, gāzētie saldinātie dzērieni. Sulas tetrapakās. -  Mūs saskābina un atņem kalciju. Šķīstošā kafija pārveido hormonālos taukus (sevišķi neieteicama vīriešiem). Melnā un zaļā tēja aplieta ar karstu ūdeni, nedrīkst ievilkties ilgāk par 30 sekundēm, jo sāk veidoties kaitīgas vielas.

Tējas sēne. - Faktiski tas ir pelējums, kas attīstās zarnās tālāk.

Margarīns. -  Izjauc vielmaiņas procesu šūnās, jo organisms cietos augu taukus nespēj asimilēt. Katras šūnas membrāna sastāv no 3 slāņiem. Vidējais ir olbaltuma slānis, malējie slāņi sastāv no fosfolipīdiem. Ražošanas procesā tiek stipri izmainīta margarīna molekulas konfigurācija.

Izmainītās molekulas iekārtojoties starp pārējām šūnu membrānas molekulām fosfolipīdu slānī, tādējādi šajās vietās tiek bloķēta šūnu caurlaidība un šūnās nevar iekļūt vajadzīgās barības vielas. Pieaug risks saslimstībai ar vēzi, diabētu, aptaukošanos). Te jāpieskaita arī sviests ar tauku saturu zemāku par 82%. Parastā veidā nevar iegūt šādu sviestu. To var panākt tikai ar hidrolizāciju. Kāpēc jāēd trans taukskābes? Ēdiet normālu sviestu, bet mazāk.

lasīt un komentēt