Pieauguša cilvēka diennakts deva ir 2 – 4 porcijas augļu un 3 – 4 porci- jas dārzeņu. Kopējam porciju skaitam vajadzētu būt 5 – 8. Vislabāk, ja uzturā ir dažādi augļi un dārzeņi.
Porcijas
Viena porcija ir aptuveni 100 gramu dārzeņu, augļu vai ogu:
augļi
• 1 vidēja lieluma auglis – ābols, bumbieris, banāns, apelsīns • 2 nelieli augļi – plūmes, mandarīni, apri- kozes, kivi, arī dabīgā sulā konservēti
• 7 zemenes • Puse greipfrūta • 1 šķēle melones, arbūza vai ananāsa • Pusglāze augļu sulas • Sauja ķiršu, upeņu, aveņu vai citu ogu
dārzeņi
• 1 bļodiņa lapu salātu puse paprikas • 1 vidēja lieluma tomāts, gurķis, burkāns • 3 ēdamkarotes zaļo zirnīšu vai pākšu pupiņu • 3 ēdamkarotes vārītu burkānuvots
Avots: LR VM Veselības inspekcija