Zināšanai – par holesterīnu 23 sept.

Holesterīns, kā jau jūs esat to dzirdējuši, ir liels ienaidnieks mūsu veselībai, kurš olas un gaļu padarījis par īstiem lamuvārdiem.

Kaut gan holesterīns jau pietiekamā daudzumā tiek ražots jūsu aknās, tā līmenis var tikt paaugstināts – tas var tikt uzņemts papildus ar ēdienu. Turklāt ar ēdienu tiek uzņemti arī piesātinātie tauki, kuri ir vēl lielāks ienaidnieks sirdij (izraisa sirds slimības) nekā holesterīns. Tāpēc ļoti ieteicams ierobežot holesterīnu saturošo produktu lietošanu uzturā, jo pārāk liels tā daudzums asinīs var izraisīt aterosklerozes iekaisuma plankumus, kā arī tauku uzkrājumus artērijās, kas bloķē asins plūsmu un izraisa sirdslēkmi.
Daži padomi, kā ierobežot holesterīnu saturošos produktus uzturā:

Pievērsiet uzmanību gaļai, ko ēdat

Lai uzturā samazinātu gan holesterīna, gan tauku daudzumu, neēdiet vairāk par 300 gramiem gaļas nedēļā (100g gaļas vienā ēdienreizē 3 reizes nedēļā). Ieteicams izvēlēties liesu gaļu, piemēram, cūkas vai liellopa fileju, sānu un muguras gabaliņus. Tā kā visa veida gaļa satur holesterīnu, tad noteikti vajadzētu izvairīties no dzīvnieku iekšējo orgānu lietošanas uzturā. Vislielākā holesterīna koncentrācija ir tādos dzīvnieku orgānos kā aknas un smadzenes.

• Esiet uzmanīgi, uzturā lietojot zivju produktus

Zivju produkti pārsvarā ir sirdij draudzīgāki nekā gaļa, jo tur kopumā ir mazāk tauku, bet vairāk sirdij labvēlīgas taukskābes. Tomēr daži vēžveidīgie, piemēram, garneles, nesatur piesātinātos taukus, tomēr holesterīna līmenis tajos ir augsts – tāpēc cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs vajadzētu tos lietot uzmanīgi.

• Omleti gatavojiet no olu baltumiem

Olas ir uzturvielām bagāts produkts, tomēr – neēdiet dzeltenumus. Zinātnieki iesaka tikai trešdaļu olas dienā – tad holesterīns tiek uzņemts pietiekami. Lai vai kā, olu baltumi holesterīnu nesatur un ir bagāti ar barības vielām, līdz ar to uzturā tos varat lietot droši.

Avots: www.delfii.lv

lasīt un komentēt