Arī vitamīni var radīt būtiskas veselības problēmas 28 aug.

Lietojot vitamīnus, iespējama to mijiedarbība ar citiem produktiem - ar citām zālēm vai uztura bagātinātājiem, ar pārtiku un dzērieniem -, kas dažos gadījumos var radīt būtiskas veselības problēmas, atgādina Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un mudina arī pirms vitamīnu lietošanas vienmēr konsultēties ar ģimenes ārstu vai farmaceitu.

Vitamīnus saturoši produkti var būt reģistrēti gan kā zāles, gan kā uztura bagātinātāji, kas nozīmē, ka to iedarbībā pastāv būtiskas atšķirības, skaidro ZVA.

Patlaban Latvijas Zāļu reģistrā ir apmēram 50 vitamīni, kam noteikts zāļu statuss. Vitamīnus, kas reģistrēti kā zāles, lieto ārstēšanas un profilakses nolūkā, to devas un iedarbība ir pārbaudīta, norādītas indikācijas un kontrindikācijas, skaidro ZVA.

Tos var izsniegt gan bez receptes, gan ar recepti un iegādāties tikai licencētās aptiekās. To ražošanai ir noteikti stingri kritēriji, un lietošanas drošums tiek uzraudzīts arī pēc to reģistrācijas, proti, pacienti var ziņot ZVA vai ārstam par novērotām zāļu blakusparādībām. Tikmēr reģistrēto vitamīnu-uztura bagātinātāju Latvijā ir krietni vairāk - 4792.

Vitamīni-uztura bagātinātāji būtībā ir pārtikas produkti parastā uztura papildināšanai, norāda ZVA speciālisti. Tie ir koncentrētas uzturvielas vai citas vielas, kurām ir uzturvērtība vai fizioloģiska ietekme. Tie nenovērš saslimšanu, neārstē un neizārstē slimības. Prasības šādiem vitamīniem atšķiras no prasībām, kas izvirzītas zālēm - vitamīniem.

Kvalitātes kontrole ir ražotāju atbildība, nav tik stingru prasību lietošanas drošuma uzraudzībā, jo uztura bagātinātāju pareiza lietošana ir paša patērētāja atbildība, līdzīgi kā citiem pārtikas produktiem. Uztura bagātinātāji pakļaujas pārtikas aprites likumdošanai un tos var izplatīt licencētās aptiekās, pārtikas veikalos, specializētās tirdzniecības vietās.

ZVA gan norāda - ja uztura bagātinātājs ir reģistrēts, tad tas ir pietiekami drošs lietošanai uztura papildināšanai. Lēmumu par uztura bagātinātāju reģistrēšanu vai reģistrācijas atteikumu pieņem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Uztura bagātinātāju reģistrs ir pieejams PVD mājaslapā www.pvd.gov.lv. "Lai gan abos gadījumos vitamīni reģistrēti un atzīti par drošiem, tas nenozīmē, ka tie der jebkuram. Tādēļ par to lietošanas nepieciešamību vienmēr ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai farmaceitu. Īpaši šis ieteikums būtu jāņem vērā bērniem, gados vecākiem cilvēkiem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, grūtniecēm, sievietēm laktācijas periodā," uzsver ZVA speciāliste Ilga Namniece.

Avots: medicine.lv

lasīt un komentēt