Veselīgs ēdiens sākas no pārtikas veikala 23 feb.

Tāpat kā grāmatas un filmas kasetes aizmugurē ir īss satura kopsavilkums, tāpat arī uz pārtikas produktu iepakojuma ir uzrakstīts, ko šis produkts satur. Iepazīšanās ar pārtikas produkta informāciju palīdz pieņemt veselīgākus lēmumus, piemēram, izvēlēties produktus ar lielāku šķiedrvielu un mazāku konservantu saturu. Starpība var būt gan maza, taču šo izvēļu summa kopā var ietekmēt tavu veselību un svaru, ir rakstīts www.fda.gov.

Lielākā daļa produktu ir nosvērti gramos, taču, piemēram, vitamīni-minerālvielas bieži vien ir miligramos (mg). Vienā gramā ir 1000 miligramu. Uz iepakojuma ir arī vitamīnu un minerālvielu saturs procentos, kas rāda attiecīgās vielas procentu no ieteicamā dienas daudzuma pieaugušajiem, ar enerģijas vajadzību 2000 kkal dienā. Piemēram, uz iepakojuma ir rakstīts A-vitamīns 20% , kas nozīmē, ka lietojot šo produktu, tu saņemsi 20% no dienā nepieciešamā A vitamīna daudzuma.

Būtiskākās lietas, kam pievērst uzmanību uz iepakojuma:

  • Iepakojuma augšdaļā parasti ir dots iepakojuma lielums un vienas devas lielums, piemēram, maizes šķēle – 20 grami, putras porcija – 1 dl=50 grami. Daži pārtikas produktu ražotāji, kuru produkts ir kalorijām bagāts, mēģina parādīt to veselīgāku, atzīmējot devas lielumu mazāku par parasto. Domā par to, kādu daļu tu apēd no izvēlētā produkta, tad pratīsi aprēķināt arī uzņemto kaloriju patieso daudzumu.
  • Kalorijas – ar Kaaluabi.ee lapas palīdzību noskaidro savu kaloriju vajadzību dienā. Parastā enerģijas vajadzība sievietēm ir 2000 un vīriešiem 2500 kaloriju dienā. Tiem, kuri vēlas svaru samazināt, kaloriju vajadzība dienā ir 1300-1700 kaloriju. Izvēloties veikalā produktus, vari salīdzināt kaloriju daudzumu devā vai 100 gramos. Dod veikalā priekšroku produktiem, kuru kaloriju saturs ir zemāks, jo parasti cilvēki uzņem vairāk kaloriju kā organisms dienas laikā spēj patērēt un pārpalikums tiek saglabāts tauku veidā.
  • Pārtikas produkta sastāvs - ieteicams izlasīt uz iepakojuma, ko produkts satur. Ja ēdienā ir pārāk daudz tauku, trans tauku, holesterīna vai sāls, šāda ēdiena bieža lietošana būtiski ietekmē risku saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām, paaugstina asinsspiedienu un saasina citas hroniskas problēmas. Dodiet priekšroku produktiem, kuros ir augsts šķiedrvielu, A, C vitamīnu, kalcija un dzelzs saturs. Kalcijs palīdz izvairīties no kaulu trausluma un kauli kļūst izturīgāki. Šķiedrvielām bagāts uzturs veicina zarnu trakta darbību.
  • Procents no dienas devas – procents no dienas devas rāda ieteikumu, cik daudz pieaugušajam, ar vidēju kaloriju vajadzību 2000 kaloriju, vajadzētu ēst doto produktu. Šis procents palīdz novērtēt, vai dotais produkts dod tev daudz vai maz no dienas devas. Saturs līdz 5% ir zems un saturs virs 20%  - ir augsts. Ja, piemēram, uz iepakojuma ir norādīts, ka sāls saturs 100 gramos ir 20%, tad apēdot 200 gramus dotā ēdiena, tu uzņem gandrīz pusi no savas sāls devas dienā. Tā kā sāls ir arī citos produktos, tad draud briesmas, ka apēdīsi dienā pārāk daudz sāls. Tāpēc iesakām veikalā salīdzināt līdzīgos produktus, lai pieņemtu veselībai nekaitīgāko lēmumu.

Cukura satura dienas deva gan nav noteikta, taču ir ieteicams sekot ar pārtiku uzņemamajam cukura daudzumam un izvēlēties produktus, kuru cukura saturs ir mazāks un kuriem cukurs nav pievienots vēl atsevišķi. Piemēram, ogu jogurta vietā ir veselīgāks naturālais jogurts, kuram varat pievienot svaigas ogas un augļus.

Ja sākumā veselīgāko pārtikas produktu izvēlēšanās veikalā var likties grūta un laiku prasoša, tad pēc dažām reizēm veidojas zināšanas un pieradums izvēlēties veselīgāku pārtiku, kas satur mazāk trans tauku, holesterīnu, sāls un cukuru.

Nav ieteicams iet uz veikalu ar tukšu vēderu un noderīgi ir iepriekš sastādīt pērkamo produktu sarakstu, tad vari būt pārliecināta, ka spēsi turēties pie saviem veselīga uztura plāniem.

lasīt un komentēt