Veselīgi tējas - garšvielu uzlējumi 11 apr.

Viegla tēja kuņģa darbības uzlabošanai


Kuņģa darbības traucējumus izraisa stress, nelabvēlīgi apstākļi, nekvalitatīvs ūdens un produkti. Pārmērīga alkohola, kofeīnu saturoši produktu lietošana, smēķēšana un pārēšanās rada sāpes un smaguma sajūtu vēderā, veicina gāzu uzkrāšanos, sliktu dūšu. Kuņģis cieš no cilvēka vājībām. Kuņģa darbības uzlabošanai paredzētā tēja regulē vielmaiņu, uzlabo kuņģa sekrēciju, veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, normalizē vēdera iziešanu, tai piemīt antibakteriālas un pretparazītu īpašības, tā nostiprina imūnsistēmu.

Tējas lietošana atdos ādai sārtumu, padarīs to gludu un elastīgu, novērsīs ādas vītumu, balto aplikumu uz mēles, likvidēs nepatīkamu elpu. Tēju iesaka dzert nelieliem malciņiem pirms ēšanas vai ēšanas laikā.

Sastāvs: kardamons, fenhelis, koriandrs, lakricsakne, miežu iesals, piparmētra, ingvers, kanēlis, melnie pipari, krustnagliņas.


Tēja aukstam laikam

Aukstā laikā, kad ir izplatītas infekciju slimības, 3-4 reizes dienā dzeriet “tēju aukstam laikam”. Tā paaugstina organisma imunitāti un aizsargspējas, novērš saslimšanu ar gripu (vai arī saslimšanu būs vieglā formā) un smagās pēcgripas komplikācijas.

Šo zāļu tēju nepieciešams dzert, kad ir grūti elpot caur degunu, tādos gadījumos cilvēks elpo galvenokārt caur muti, augšējie elpošanas ceļi kļūst sausi, “nedarbojas” tos sedzošais epitēlijs, kas veic aizsargfunkciju. Paaugstinātā temperatūra rada lielu šķidruma patēriņu, deguna dobumā sabiezē izdalījumi, šeit rodas labvēlīga vide infekcijai.

Sastāvs: ingvers, eikalipts, lakricsakne, kardamons, melnie pipari, apelsīnu miziņa, piparmētra, baziliks, selerijas sēklas, citronzāle, pētersīļi, baldriāna saknes, krustnagliņas, oregano, pelašķu ziedi, kanēlis.


Ingvera – citronu tēja

Anglijā ingveru izmanto liķieru, augļu sulu un alus ražošanā. Indijā ingvera tējas ar citronu ir populārākais dzēriens vēsā laikā.

Mūsdienās zinātniskie pētījumi pierādījuši, ka ingvers labvēlīgi iedarbojas uz kuņģi un zarnu traktu: novērš gāzu uzkrāšanos un spazmas vēdera dobumā. Ingveram arī piemīt antioksidantu īpašības, kas tonizē organismu, novērš galvassāpes, to iesaka lietot neirožu, saaukstēšanās un klepus gadījumos. Ginekoloģijā to lieto menstruālā cikla normalizēšanai.

Ideāls ingvera un citrona savienojums satur C vitamīnu, divkāršo pretiekaisuma efektu, pasargā no infekcijām, samazina holesterīna daudzumu asinīs, veicina gremošanu, attīra organismu no toksīniem.

Sastāvs: ingvers, citronzāle, stēvija, lakricsakne, citronu miziņa, citronu sula, melnie pipari, piparmētra.


Tēja dziļai elpošanai

Unikāla ārstniecisko augu kombinācija un kopš seniem laikiem pazīstama austrumu dziedniecībā. Tējai piemīt brīnišķīga spēja atsvaidzināt elpu, aizsargāt mutes, deguna, kakla un plaušu gļotādu, tā veicina cīņu pret infekciju, mazina alergēnu ietekmi, iedarbojas kā plaušu attīrīšanas līdzeklis.

Šo tēju iesaka dzert ik dienas pēc ēšanas.

Sastāvs: lakricsakne, eikalipts, ingvers, baziliks, kardamons, kanēlis, lucerna, fenhelis, mārsils, deviņvīru spēks, vaniļa, melnie pipari, krustnagliņas.
Vitamīnu tēja

0,5 l stipras tējas, puse citrona un viena apelsīna sula, cukurs pēc garšas. Karstu tēju sajauc ar citronu un apelsīnu sulu, pievieno cukuru.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt