Veselīga uztura ieteikumi rudenī 28 sept.

 

* Ēd veselīgu pārtiku! Iekļauj savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktus, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos. 
 
* Lieto uzturā skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūno sistēmu. 
 
* Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc ēd daudz kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greifrūtus. 
 
* Daudz lieto škidrumu – zāļu tējas, svaigi spiestas sulas, minerālūdeni! 
 
* Ievēro pareizu darba un atpūtas režīmu – vingro, skrien, kusties aktīvi, esi svaigā gaisā, tomēr uzmanies nosalt. Agrie  rīti vēl ir auksti, tādēļ neaizmirsti šalli un cimdus! Īpaši padomā par savu bērnu apģērbu, jo ar silto apģērbu, kas uzvilkts no rīta dienas laikā, strauji kustoties, kļūst karsti, tas tiek novilkts un saaukstēties ir ļoti viegli. 
 
* Centies izvairīties no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem. Klepojot un šķaudot –aizsedz muti ar kabatas lakatiņu. Drīkst aizrādīt darīt to arī citiem, īpaši publiskās vietās! 
 
* Dienas laikā bieži mazgā rokas – pirms ēšanas un pēc uzturēšanās publiskās vietās. Ja Tavs darba kolēģis ir saaukstējies – nelieto vienus priekšmetus (rakstāmlietas, traukus). 
 
* Gadījumā, ja esi saslimis pats, neaplipini citus atceries, ka darbā tu esi vajadzīgs vesels un darbspējīgs,  tādēļ– paliec mājās un konsultējies ar savu ģimenes ārstu. 
 
* Bet pats galvenais – centies raudzīties uz lietām pozitīvi, neaizmirsti par smaida nozīmi, esi možs un atsaucīgs. 
 
Šoruden slimosim tikai ar laba garastāvokļa vīrusu!
 
lasīt un komentēt