Vai tavā organismā netrūkst dzelzs? 22 sept.

Lai organisms spētu pareizi darboties, tam nepieciešams daudz skābekļa - tas nepieciešams gan ķermeņa audiem, gan orgāniem, gan muskuļiem. Skābekli uz organisma audiem nogādā sarkanie asinsķermenīši, bet dzelzs nodrošina šo asinsķermenīšu veidošanos un darbību.

Dzelzs atrodama pārtikā, ko mēs ēdam, organismā veidojas dzelzs uzkrājumi, un organisms dzelzi izmanto, lai skābekli no plaušām nogādātu tālāk visam organismam.
Ja organismā nav pietiekami daudz dzelzs (dzelzs uzkrājas aknās, mugurkaula smadzenēs un liesā) un ja šīs vielas trūkst pārtikā, cilvēks var saslimt ar dzelzs nepietiekamības izraisīto anēmiju.

Dzelzs trūkums organismā nav nāvējošs, taču tas var padarīt cilvēku uzņēmīgu pret dažādām slimībām un traumām, bet smagākos gadījumos dzelzs trūkums rada pastiprinātu bālumu, vājumu un nogurumu vai pat muskuļu atrofiju.


Dzelzs trūkuma simptomi
Svarīgi atcerēties, ka daudzos gadījumos anēmija attīstās lēni, un līdz brīdim, kad tiek pamanīti tās simptomi, dzelzs krājumi organismā jau var būt bīstami sarukuši.

Šeit norādīti daži izplatītākie anēmijas simptomi:

•vājuma vai noguruma sajūta
•galvas sāpes
•matu izkrišana
•elpas trūkums pēc fiziskas aktivitātes
•reiboņi, iespējams arī samaņas zudums
•vēdera darbības traucējumi
•bāla āda
•ātrs pulss - sirds ir spiesta strādāt ātrāk
•seksuālo vēlmju zudums
•apetītes zudums
•kāre pēc kāda konkrēta produkta, piemēram, lakricas, vai arī neparasta vēlme apēst dubļus, mālus vai ledu.
Ja tu pamani sevī vairākus no šiem simptomiem, tev jāveic asins analīze, lai pārbaudītu, vai tev nav anēmija.


Kā izvairīties no dzelzs nepietiekamības izraisītās anēmijas
Pats galvenais, tu vari parūpēties par to, lai tavā diētā būtu pietiekami daudz dzelzs - sievietei nepieciešams uzņemt aptuveni 15 miligramus dzelzs dienā.


Ar kādiem pārtikas produktiem var iegūt nepieciešamo dzelzs devu?
 

Kas jāēd

•Gaļas ēdājiem: olas, gaļa, zivis, vista, aknas.
•Veģetāriešiem un vegāniem: žāvētas plūmes, ar dzelzi bagātinātas sausās brokastis, sojas pupas, zemesriekstu sviests, žāvētas pupiņas, lēcas, melase, pupas, kāršu pupas, mandeles, valrieksti, zaļo lapu dārzeņi.
•Visiem: pārtika, kas satur C vitamīnu, jo C vitamīns palīdz organismam uzņemt un pārstrādāt apēsto dzelzi.
 

Kā gatavot ēdienu

•Izvēlies dzelzs katlus un pannas: ēdiena gatavošana dzelzs traukos vienmēr bijis labs veids, kā paaugstināt ēdienā dzelzs sastāvu. Ēdiena gatavošanai ieteicams lietot dzelzs kastroļus un pannas, īpaši, ja tu neēd gaļu.
 

No kā jāizvairās

Šeit minētas vielas, kuras var mazināt organisma spēju uzņemt un pārstrādāt dzelzi:

•Piens: vairāk par 0,9 litriem dienā
•Skābi neitralizējošas vielas un produkti, kas satur kalciju, ja tie tiek ēsti ēdienreizē
•Kafija, tēja vai citi produkti, kas satur kofeīnu

Kā ārsts nosaka diagnozi

Ja tu jūties nogurusi, letarģiska un esi izteikti bāla, iespējams, ka tev ir anēmija. Lai gan daļa ārstu vieglas dzelzs nepietiekamības gadījumā iesaka pašārstēšanos ar aptiekās nopērkamiem dzelzs preparātiem, ja simptomi nepazūd, tev jāpieprasa, lai ārsts izdara asins analīzi.

Ārsts paņems no tevis asins paraugu, lai noteiktu sarkano asinsķermenīšu daudzumu. Ja ārsts atklās, ka tev ir anēmija, tev tiks izrakstīti dzelzs preparāti, kā arī ieteikta ar dzelzi bagāta diēta, piemēram, zivis un zaļo lapu dārzeņi.


Uzmanies ar tabletēm

Bet vai tu zini, ka arī pārāk liels dzelzs daudzums organismā var būt veselībai bīstams? Vairāk par 100 miligramiem dzelzs dienā var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Pārlieku liels dzelzs daudzums var kaitēt aknām, izraisīt artrītu un sirds nepietiekamību.

Ir arī iedzimta slimība hemohromatoze jeb dzelzs pārsātinājums organismā. Sievietēm reproduktīvajā vecumā šī slimība ir mazāk bīstama, jo sievietes organisms no liekās dzelzs atbrīvojas menstruāciju laikā. Taču dzelzs pārdozēšana draud vīriešiem un sievietēm pēc menopauzes vecumā. Tāpēc neļauj saviem draugiem un radiniekiem pārdozēt dzelzs preparātus. Tikai ārsts var izrakstīt pacientam preparātus dzelzs daudzuma palielināšanai organismā.

Rietumu un alternatīvās medicīnas integrācijas vadošais speciālists, Dr.Endrjū Veils uzskata, ka, ja cilvēks nesirgst ar dzelzs nepietiekamības izraisīto anēmiju, tad nav nekāda iemesla lietot īpašos dzelzs preparātus vai iekļaut diētā vairāk dzelzi saturošo produktu. Ja tu neslimo ar anēmiju, tad uzmanīgi lasi paskaidrojumus uz visiem multivitamīnu un minerālu tablešu iesaiņojumiem un neizvēlies tabletes, kas satur dzelzi.

lasīt un komentēt