Teipošana- glābjošā lente muguras sāpju gadījumā 30 nov.

 

Rudenī, tāpat kā pavasarī, cilvēki biežāk cieš no muguras sāpēm. Mainīgajos laika apstākļos ne vienmēr spējam piemēroti apģērbties.Vēl parasti ir kāds provocējošs moments, piemēram, smagumu celšana, neveikls pagrieziens jostas daļā, sasprindzinājums un pārslodze kakla daļā. Muguras sāpes protams sastopamas ari cilvēkiem ,kuri diendienā strādā pie datora, kā ari savu ietekmi atstāj stress, jo daļa cilvēku šajā saspringtajāekonomiskajā situācijā strādā ar lielu pārslodzi.

Viens no akūtu muguras sāpju terapijas uzdevumiem ir iespējami pilnīgi tās izārstēt un nepieļaut sāpju hronizāciju .Veselības centra Medeors speciālisti kā vienu no glābiņiem pie muguras sāpēm piedāvā vienu no jaunākām fizioterapijas metodēm –Teipošana. Kā fizioterapeiti atzīst ka teipa līmlente ir kā glābiņš sāpju mazināšanai muguras sāpju gadījumā, locītavu sāpju mazināšanai, muskuļu sāpju atvieglošanai. Tas nozīmē to ka pēc smaga fiziska darba nākošā dienā sāp muguras muskuļi, tad šādā gadījumā var izmantot Teipošanas metodi.

Kas ir Teipošana?

Medicīniskās Teipošanas koncepta aizsākumi meklējami Japānā un Korejā pagājušā gadsimta 70. gados. Teipošanas metode ir veidota, pamatojoties uz pārliecību, ka veselības uzturēšanai un atjaunošanai ļoti svarīga ir kustība un muskuļu aktivitāte, ņemot vērā kinezioloģijas pamatprincipus.  Teipošana ir lipīgas lentes joslu pielīmēšana dažādām ķermeņa daļām pēc īpašas metodikas. Pats teips jeb līmlente veidota no kokvilnas auduma un akrila līmes, kas ir atzīta par hipoalerģisku un veselībai nekaitīgu.

Kā šī metode darbojas?

 Uzlīmējot teipu uz ķermeņa tūskainās daļas vai arī sāpīgā vietā virzienā no proksimālā gala līdz distālajam galam, limfātiskā attece tiek stimulēta 24h diennaktī. Teips ir jāuzliek saskaņā ar limfvadu plūsmas anatomiju. Turklāt tas kļūst arī par starpšūnu šķidrumu vadītāju.Uzlīmēto teipa lenti,āda tiek nedaudz piepacelta,uzlabojās asinsrite ,kā rezultātā mazinās iekšējo audu tūska un līdz ar to mazinās sāpes, mazinās tūska uz ķermeņa.

Kādos gadījumos vēl izmanto teipošanu ?Ar teipošanas palīdzību var normotonizēt muskulatūru, uzlabot mikrocirkulāciju pie tūskas un hematomas, mazināt sāpes, atbalstīt locītavu funkcijas un relaksēt rētaudus.Teipošanu plaši pielieto muguras problēmu risināšanā. Tā  ir moderna metode, kuras pamatā ir kinezioteipošana sāpju mazināšanai, asinsrites, limfas atteces, muskuļu tonusa un muskuļu/locītavu darbības regulēšanai ar speciālu elastīgu Teipu (saiti, plāksteri), kuru pacients var nēsāt ilgstošu laiku (pat 7 dienas), kamēr izzūd traucējošie simptomi – sāpes, paaugstināts muskuļu tonuss un tūska. Ar šīs metodes palīdzību uzlabojot veselību, nav nepieciešami nekādi ķīmiski preparāti. Tā ir viena no retajām, ko var izmantot grūtnieces – lai mazinātu, piemēram, muguras sāpes vai vēdera atbalstam.

Sagatavoja , Veselības centra Medeors, sertificēta fizioterapeite Daina Zīle

lasīt un komentēt