Paaugstināta olbaltumvielu daudzuma diēta izraisa vēzi 31 mar.

Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri ietur olbaltumvielām bagātu diētu, ir tikpat augsts risks saslimt ar vēzi, kā cilvēkiem, kuri ik dienas izsmēķē 20 cigarešu, vēstī telegraph.co.uk.
 
Vislielāko risku šāda ēdienkarte rada cilvēkiem, kuri ir pusmūža vecumā, teic pētījuma vadītāji, uzsverot, ka pētījums, kurā piedalījušies vairāki tūkstoši dalībnieku teju 20 gadu garumā, ļāvis secināt, ka olbaltumvielu diētas ievērošana par četrām reizēm paaugstina risku saslimt ar vēzi.
 
Līdz šim veiktie pētījumi uzrādījuši korelāciju starp sarkanās gaļas lietošanu un vēža rašanos, tādēļ apgalvojums, ka olbaltumvielas palielinātā daudzumā cilvēkiem ir kaitīgas, šokējušas neskaitāmus veselīga dzīvesveida piekritējus.
 
Pētījuma dati liecina, ka cilvēki, kuri ikdienā uzņem vairāk olbaltumvielu, pētījuma laikā salīdzinoši jaunā vecumā miruši par 74 procentiem biežāk nekā tie dalībnieki, kuri olbaltumvielas uzņem mazākos daudzumos. Savukārt pēc 65 gadu vecuma sasniegšanas olbaltumvielām bagāta ēdienkarte veicina diabēta rašanos, konstatējuši zinātnieki.
 
Par paaugstināta olbaltumvielu satura diētu pētnieki dēvē ēdienkarti, kurā 20 procentus no ikdienā uzņemtā kaloriju daudzuma sastāda olbaltumvielas. Ieteicamā norma savukārt ir 0,8 grami olbaltumvielu uz kilogramu pusmūža vecuma cilvēkiem.
 
Jāpiebilst, ka pētījumā analizēta arī pazemināta olbaltumvielu daudzuma diēta, kas negatīvi ietekmē pusmūža vecuma cilvēku veselību. Šai sakarā pētnieki iesaka pieturēties pie vēlamā olbaltumvielu daudzuma savā uzturā ik dienas.
 
 
lasīt un komentēt