Mazāk cukura - labāka āda 22 nov.

Vai tiešām rīsu kūka var izraisīt tavas diētas sabrukumu? Jā, tieši tā, uzskata dermatologs Nikolass Perikone, kurš specializējas sejas ādas atjaunošanā. Ārsta recepte lieliskai ādai (un arī figūrai) ir atteikšanās no cukura un izteikti glikēmiskiem ogļhidrātiem, kas organismā ātri pārvēršas cukurā.
Pēc "Discovery Health" lūguma, populāro grāmatu "The Wrinkle Cure" (Grumbu novēršana) un "Perricone Prescription" (Perikones ieteikumi) autors pastāstīja, kas viņam zināms par cukura graujošo iedarbību uz ādu, kā arī citu pozitīvo ietekmi, ko rada atteikšanās no saldumiem. Iespējams, tas liks pārvērtēt pārtiku, ko tu reiz uzskatīji par veselīgu.
 
Vai tiešām lielāka cukura patēriņa sekas ir saskatāmas sejas ādā?
 
Pilnīgi noteikti. Uzskatu, ka visu organisma sistēmu, tajā skaitā arī ādas, novecošanu pamatā izraisa iekaisuma procesi. Viens no iekaisumu veidošanās cēloņiem ir straujš cukura līmeņa kāpums asinīs, izraisot bioķīmiskas izmaiņas šūnās, kas līdz ar to noveco. Var rasties gan ādas, gan arī sirds muskuļa un smadzeņu bojājumi.
 
Viens no galvenajiem ārējiem faktoriem, kas ietekmē iekaisumu procesus, ir diēta. Bioķīmiskās izmaiņas nav vienīgais veids, kā cukurs bojā ādu. Kad strauji kāpj cukura līmenis asinīs, cukurs īpašā procesā var saistīties ar kolagēnu, padarot ādu cietu un neelastīgu. Jaunai ādai zaudējot elastību, tiks veicināta dziļu grumbu rašanās, kas liks tev izskatīties vecākai.
 
Vai tādi parasti saldumi kā saldie batoniņi un šokolādes kūka laupa jaunai ādai elastīgumu?
 
Tieši tā. Taču cilvēki ēd arī ko citu, neapjaušot, ka organismā tas ātri pārtop cukurā - makaronus, maizi, kartupeļus, rīsus. Pat cilvēki, kam šķiet, ka viņi ir apzinīgi, lieto daudz šūnu novecošanu izraisoša cukura.
 
Diezgan bieži mani pacienti lepojas, ka pusdienās ir ēduši tikai ceptu kartupeli bez kādām piedevām. Viņi neapjauš, ka kartupelis pārvēršas par lielu daudzumu cukura, kas būtu vairākās saldajās tāfelītēs.
 
Ko gan cukura lietotājas var darīt, lai glābtu savu ādu?
 
Tiem, kuri lieto ādu graujošus saldumus un ogļhidrātus, asinīs ātri kāpj cukura līmenis. Taču kas kāpj uz augšu, tam arī jākrīt, un viņiem saldumu lietošana kļūst par ieradumu, jūtot arvien lielāku vajadzību pēc cukura.
 
Labākais, ko var darīt no cukura atkarīgie, ir rūpīgi sekot cukura un insulīna līmenim asinīs, uz dažām dienām atteikties no sliktiem ogļhidrātiem, patērējot vairāk olbaltumvielu.
 
Vienlaicīgi viņu āda kļūs stingra, cukura līmenis asinīs stabilizēsies, un kāre pēc saldumiem pāries. Par to nav jāmaksā! Turpmāk ik pa laikam var apēst kādu gabaliņu šokolādes, taču tas būs brīvas izvēles jautājums, nevis apziņa, ka "man tas ir vajadzīgs".
 
health.discovery.com 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt