Ķermenis. Lietošanas pamācība 20 feb.

Organisms ir bioloģisks meistardarbs: tā šūnas darbojas nerimtīgi, ik stundu, ik sekundi, lai viss noritētu gludi. Šādas slodzes iespaidā jebkura tehniska ierīce ātri vien izietu no ierindas. Taču lietošanas instrukcija vajadzīga ne tikai aparātiem. Lai tu varētu ilgstoši priecāties par labu veselību, piedāvājam lietošanas pamācību, kā rūpēties par saviem svarīgākajiem orgāniem, izprotot to funkcijas un novēršot to priekšlaicīgu sabojāšanos.
 
Smadzenes
Smadzenes cilvēkam ir tas pats, kas datoram cietais disks, jo vada visas svarīgākās ķermeņa funkcijas. Galvenokārt tās padara mūsu dzīvi skaistāku (vismaz parasti), liekot mums domāt, just un atcerēties!
 
Uzturēšana: Tāpat kā muskuļiem, arī smadzenēm ir nepieciešami regulāri treniņi, lai neatslābtu. Tāpēc ir svarīgi, lai tu pienācīgi nodarbinātu visas smadzeņu daļas. Piemēram, tam, kurš visu dienu raksta, pārmaiņas pēc vajadzētu arī parēķināt.
 
Arī uzturs ietekmē smadzeņu darbību. Smadzenes gūst enerģiju no ogļhidrātiem – vislabāk tās barot ar pilngraudu produktiem, jo tie degvielu piegādā lēni un pastāvīgi. Dzer daudz šķidruma! Smadzenes par 80% sastāv no ūdens, tāpēc tām vienmēr ir vajadzīgs papildināt ūdens krājumus, lai varētu sekmīgi darboties. Ik dienu tev vajadzētu izdzert pa daļām vismaz 1,5 litrus ūdens.
 
Uzmanību! Tik sarežģīts orgāns ir arī ļoti jutīgs pret traucējumiem, tāpēc ilgstošs stress nodeldē smadzenes, bet pārmērīgas alkohola lietošanas dēļ smadzeņu šūnas atmirst. Apopleksija (smadzeņu trieka) draud, kad aizsprostojas artērijas, kas ved uz smadzenēm. Smēķēšana, liekais svars, paaugstināts asinsspiediens un anomāls tauku līmenis asinīs (tauku vielmaiņas traucējumi) veicina šādu arteriosklerozi – tāpēc labāk nepieļauj tās rašanos!
 
Vairogdziedzeris
 
Vairogdziedzeris parasti no mums saņem vismazāk uzmanības, lai gan tas ir viens no vissvarīgākajiem orgāniem: tas rada hormonus, kas regulē vielmaiņu un ietekmē psihi.
 
Uzturēšana: Vairogdziedzerim var ievērojami palīdzēt pavisam vienkārši – ar jodu! Vairogdziedzera normālai darbībai ik dienas ir nepieciešami aptuveni 200 mikrogrami šī minerāla, lai spētu ražot svarīgākos hormonus. Tāpēc regulāri lieto uzturā jodētu sāli, un divreiz nedēļā ieteicams ēst jūras zivis vai jūras augus.
 
Uzmanību! Vairogdziedzera problēmas bieži vien tiek atklātas ar novēlošanos, jo simptomi nav specifiski. Uzkrītošs ir tikai kākšļa daļā palielinātais vairogdziedzeris, kas var liecināt par tā hipertireozi. Vairogdziedzera hormonu paaugstināšanās asinīs liek organismam visu laiku strādāt ar pilnu jaudu – cilvēks ir nemierīgs, pastiprināti svīst, zaudē svaru, jūt sirdsklauves un mokās ar bezmiegu.
 
Tieši pretēji organisms darbojas hipotireozes gadījumā, kad notiek brīvo vairogdziedzera hormonu samazināšanās asinīs: pastāvīgs enerģijas trūkums, drebuļi, aizcietējumi, tūskas un svara palielināšanās. Dzimumhormonu trūkuma dēļ var rasties libido (dzimumtieksmes) traucējumi un neauglība. Ja radušās aizdomas par vairogdziedzera darbības traucējumiem, par to ir jārunā ar ārstu.
 
Plaušas
 
Apmēram 20 000 reizes dienā plaušās tiek ievilkts gaiss, lai asinis un viss ķermenis tiktu nodrošināts ar skābekli.
 
Uzturēšana: Lai apkārtējās vides sārņi neiekļūtu plaušās neaizturēti, pēc iespējas jācenšas elpot caur gaisa "filtru" – degunu. Lielākā daļa cilvēku elpo pārāk sekli. Dziļi ievelkot gaisu plaušās, tiek veicināts slāpekļa monoksīda (NO) transports, kam ir nozīmīga loma asinsvadu tonusa regulācijā (noteicošā loma asinsvadu paplašināšanās darbībā) un nervu impulsu nodošanā smadzenēs, kas savukārt uzlabo visas ķermeņa funkcijas.
 
Dziļu elpošanu var iemācīties: noliec plaukstas uz vēdera un, ieelpojot, ļauj tam pilnīgi piepildīties ar gaisu, lai tas izplešas uz āru; izelpojot, ievelc vēderu mugurkaula virzienā. Jau desmit apzināti elpas vilcieni no rīta un vakarā uzlabo plaušu darbību!
 
Uzmanību! Smēķēšana ir vislielākais plaušu ienaidnieks. Taču jāizvairās arī no citām kaitīgām vielām apkārtējā vidē (smalki putekļi, pelējums, ķimikālijas), piemēram, braucot ar riteni, izvēlies nomaļākas ielas, kur ir mazāk automašīnu izplūdes gāzu. Svarīgi: pēc iespējas ātrāk sāc ārstēt alerģijas, piemēram, siena drudzi, kas ietekmē elpošanas ceļus, citādi var draudēt astma.
 
Krūtis
 
Mūsu dzīvē lielākoties tām ir dekoratīva nozīme, taču līdz ar bērna piedzimšanu tās sāk savu īsto pienākumu veikšanu – piena izstrādi. Uzturēšana: Veselīgs uzturs un sporta nodarbības palīdz uzturēt krūtis labā formā. Vissvarīgāk tomēr ir veikt krūšu vēža profilaksi - regulāru krūšu pašizmeklēšanu ar taustes palīdzību. Izmeklē krūtis reizi mēnesī, vienmēr pirmajā nedēļā pēc menstruācijām, tad krūšu audi ir vismīkstākie. (Vairāk par krūšu pašizmeklēšanu lasi šeit.) Pēc 30 gadu vecuma krūšu pārbaudi ar iztaustīšanu reizi gadā vajadzētu uzticēt ārstam.
 
Uzmanību! Ja arī tu satausti krūtī nelielu samezglojumu, tam nemaz nav jābūt vēzim: tikai katrs divpadsmitais samezglojums sievietēm vecumā pirms menopauzes ir ļaundabīgs – pēc menopauzes to skaits diemžēl pieaug. Lai novērstu jebkuru risku, par pārmaiņām krūts audos noteikti un pēc iespējas ātrāk vajadzētu konsultēties ar savu ārstu.
 
Sirds
 
Gluži kā motors sirds minūtes laikā caur sevi izpumpē visas organisma asinis – spriedzes laikā pat četrreiz. Tā tiek nodrošināta visu orgānu apgāde ar uzturvielām.
 
Uzturēšana: Viss, kas saistās ar veselīgu dzīvesveidu, nāk par labu sirdsdarbībai. Fiziskas aktivitātes trenē sirds darbaspējas un, līdz ar pareizu uzturu, uztur artērijas labā formā. Pētījumi liecina, ka līdz ar augļu un dārzeņu patēriņu uzturā samazinās arī sirds un asinsrites saslimšanu risks par apmēram 30 procentiem. Tāpēc uztura speciālisti iesaka ik dienas apēst 650 gramus augu valsts produktu.
 
Liela nozīme ir omega-3 taukskābēm. Tās pasargā asinsvadus no iekaisumiem un tādējādi var savlaicīgi samazināt sirds artēriju sašaurināšanās briesmas. Linsēklu eļļā un valriekstos, piemēram, ir daudz šīs aizsargvielas – tāpēc biežāk pievieno tos saviem salātiem!
 
Uzmanību! Gluži tāpat, kā aprakstā par smadzeņu darbību, arī sirds artērijām kaitē smēķēšana, liekais svars, paaugstināts asinsspiediens un anomāls tauku līmenis asinīs (tauku vielmaiņas traucējumi). Ja tev ir iedzimta tendence uz kādu no šīm problēmām, vajadzētu veikt asinsanalīzes. Ja gadījumā tev ir paaugstināts "sliktā" holesterīna LDL līmenis, tev vajadzētu izvairīties no dzīvnieku tauku lietošanas uzturā. Ja paaugstināts ir triglicerīdu līmenis, jāsamazina cukura daudzums uzturā. Dodies uzreiz pie ārsta, ja krūšukurvī ir sāpes vai spiešanas sajūta – tas var liecināt par angina pectoris, infarkta draudiem.
 
Nieres
 
Nieres ne tikai izdala urīnu, un līdz ar to no organisma izvada kaitīgās vielas, bet arī ražo svarīgus hormonus, kā arī piedalās vielmaiņas procesā. Tādējādi nierēm ir pastarpināta ietekme uz asinsspiedienu un kauliem.
 
Uzturēšana: ja tu dzer daudz šķidruma (ap 2 litriem dienā), nieres par to priecājas. Ūdens veicina to darbību un palīdz izskalot no organisma laukā sārņus un baktērijas. Ar urīndzenošiem pārtikas produktiem, piemēram, sparģeļiem vai nātru tēju, tu vari izvairīties no nieru iekaisumiem un nierakmeņiem.
 
Uzmanību! Lai pasargātu nieres, urīnpūšļa iekaisumu nekad nedrīkst atstāt neārstētu – savādāk savairosies baktērijas, kas izraisa nieru iekaisumu. Vieglākos gadījumos palīdz zeltsaknes kapsulas. Ja sūdzības pastāv ilgāk par trīs dienām vai arī, ja urīnā ir asinis, vajadzētu doties pie ārsta. Nieru iekaisumu var noteikt pēc tā, ka jūtamas sāpes, viegli uzsitot pa muguru jostasvietā.
 
Aknas
 
Tās spēj ko vairāk, ne tikai izdalīt no organisma sārņus: aknas uzkrāj vitamīnus un minerālvielas. Bez tam tās regulē cukura līmeni asinīs un tādā veidā lemj par to, vai tauku polsterīši aug vai kūst.
 
Uzturēšana: Aknām patīk sabalansēts uzturs, kurā ir maz dzīvnieku valsts tauku. Ko darīt, ja atkal esi apēdusi nesaprātīgi daudz tauku? Palīdzēs mārdadža (Silybum marianum) kapsulas, ko var nopirkt aptiekās, tās novājinās kaitīgās vielas un palīdzēs aknām reģenerēšanās procesā.
 
Uzmanību! Aknām visvairāk kaitē alkohols. Šad un tad pa glāzei vīna vai alus gan aknas nostiprina, taču noteikti regulāri jāievēro dienas, kad alkohols netiek lietots vispār, lai aknas varētu atpūsties. Aknu slimības ir bīstamas: sākumā sāpes nav jūtamas, jo aknās nav nervu šūnu. Aknu slimība izpaužas ar enerģijas zudumu, sāpēm rokās un kājās vai gāzu uzkrāšanos. Jāuzmanās arī, lai nesaslimtu ar aknu slimību hepatītu! Var vakcinēties pret A un B hepatītu.
 
Kuņģis
 
Tas burkšķ, kad ir tukšs, un kļūst nervozs, kad ir stress. Kuņģis ir ļoti jutīgs orgāns – neveselīgs uzturs, kurā ir daudz ātro uzkodu, tam var pamatīgi apgrūtināt dzīvi. Tā uzdevums ir sašķidrināt uzturu, lai zarnas var uzsūkt tajā esošās uzturvielas, kā arī nogalināt baktērijas.
 
Uzturēšana: Tu iepriecināsi savu kuņģi, ja ēdīsi nesteidzoties un vienas lielas porcijas vietā ēdīsi vairākas nelielas. Tev jau sanācis kuņģi pārslogot? Pret smaguma sajūtu palīdz rūgtie augu ekstrakti, piemēram, genciānas jeb rūgtās drudzenītes saknes (Gentiana amarella) ekstrakts vai artišoka ekstrakts.
 
Uzmanību! Ja ir jutīgs kuņģis, jāuzmanās ar trekniem vai asiem ēdieniem un alkoholu, kā arī nevajadzētu ēst vēlu vakaros – kuņģis vēl nav sagremojis dienā apēstos dārzeņus. Arī smēķēšana kairina kuņģi, liekot tajā izdalīties pārāk daudz kuņģa skābēm. Tev bieži sāp vēders? Noskaidro sāpju iemeslu pie ārsta, jo cēloņi var būt dažādi (piem., laktozes nepanesība, kuņģa gļotādas iekaisums).
 
Zarnas
 
Zarnas ir visgarākais orgāns cilvēka organismā – astoņi metri. Caur zarnām uzturvielas no ēdiena nokļūst asinīs. Pie tam zarnās atrodas 70 procenti imūnsistēmas šūnu – veselīgas zarnas tāpēc ir ļoti svarīgas organisma aizsargspēju uzturēšanā.
 
Uzturēšana: Zarnām ir ļoti vajadzīgas šķiedrvielas, piemēram, no pilngraudu produktiem, augļiem un dārzeņiem. Šķiedrvielu masa trenē zarnu muskulatūru un palīdz tai darboties. Fiziskās aktivitātes arī palīdz zarnām būt aktīvām!
 
Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par zarnu vēža profilaksi: reizi gadā var veikt ar Haemoccult testu (jautāt aptiekās); ar tā palīdzību var noteikt slēptās asinis fēcēs, kas var liecināt par zarnu vēža risku. Ikvienam, kura ģimenē ir bijuši zarnu vēža gadījumi vai arī kurš ir vecāks par 56 gadiem, vajadzētu bez tam regulāri veikt arī rektālo izmeklēšanu (reizi gadā).
 
Uzmanību! Ja tu pati atklāj asinis fēcēs, tev steidzami jānoskaidro šīs asiņošanas iemesls. Kairināto zarnu sindroma (aizcietējumi mijas ar asiņainu caureju) gadījumā palīdz piparmētru eļļa, gremošanas sistēmas darbību var veicināt ar probiotiskas baktērijas saturošiem jogurtiem (piemēram, ar Bifidobacterium animalis un L. casei Shirota), caureju palīdz novērst raugs (piemēram, kapsulu veidā).
 
Maksts
 
Maksts ir vienlaicīgi dzimumorgāns un dzemdību ceļš, kas veido tiešu saikni ar dzemdi. Tāpēc ļoti svarīgi ir uzturēt veselīgu maksts mikrofloru, jo tā pasargā dzemdi un olnīcas no infekcijām.
 
Uzturēšana: Veselu maksts gļotādu apdzīvo pienskābes baktērijas, kas iznīcina kaitīgās baktērijas. Stress, pārspīlēta intīmā higiēna vai sintētiska apakšveļa var izjaukt dabisko skābuma līdzsvaru maksts mikroflorā. Sēnītes, baktērijas un vīrusi, kas izraisa iekaisumus vai seksuāli transmisīvas slimības, sāk pastiprināti vairoties un rada infekciju. No seksuāli transmisīvām slimībām vislabāk var pasargāt "drošs sekss". Tikai tā var droši izvairīties no inficēšanās ar papilomas vīrusiem, kas izraisa dzemdes vēzi, vai hlamīdijām, kas var izraisīt neauglību.
 
Uzmanību! Viegla iekaisuma gadījumā (kad ir balti izdalījumi un tiem vēl nav nepatīkams aromāts) palīdz pienskābes baktēriju svecītes (vaginālie supozitoriji) vai arī dabiskā jogurtā iemērkts tampons – tie abi palīdz regulēt maksts mikrofloras vidi. Ja sāpes nepāriet vai arī tās ir stipras, to cēlonis jānoskaidro pie ārsta – hlamīdiju infekciju iespējams izārstēt tikai ar antibiotikām.
 
Vēnas
 
Pa šiem asinsvadiem asinis no perifērijas plūst atpakaļ uz sirdi, šajās asinīs ir maz skābekļa. Vēnas, atšķirībā no artērijām, nespēj pašas pumpēt asinis, to darbība ir atkarīga no muskuļu sasprindzinājuma un atslābuma mijas.
 
Uzturēšana: Kustības vēnām nozīmē visu! Fiziskās aktivitātes novērš asins sastrēgumus kājās un līdz ar to novērš vēnu varikozi. Skriešana un gulēšana vēnām vienmēr ir labāka nekā sēdēšana un stāvēšana. Ja ir iedzimta nosliece uz vēnu varikozi, vajadzētu izvairīties no pārmērīga karstuma (piemēram, saunas), sēdēšanas ar sakrustotām kājām un staigāšanas augstpapēžu apavos. Vēnām labi palīdz auksta duša ik rītu no potītēm uz augšu līdz pat gurniem.
 
Uzmanību! Smagums kājās vai tūskas ir vēnu varikozes pirmās pazīmes. Pēc iespējas drīzāk lūdz padomu ārstam; agrīnā stadijā vēnu ārstēšana ir vieglāka. Pievērs uzmanību: neparasti stipras sāpēs kājās (iespējams, ar pietūkumu un zilganu nokrāsu) var liecināt par trombozi. Tad nedrīkst zaudēt ne minūti, nekavējoties ir jāizsauc ārsts, citādi draud plaušu embolija.
lasīt un komentēt