Katram trešajam Latvijas iedzīvotājam ir liekais svars. Ar kādām saslimšanām tas draud? 17 okt.

Aptaukošanās nav tikai vizuāla problēma! Tā pati par sevi ir hroniska slimība, kas pasliktina dzīves kvalitāti. Bez tam paaugstināta ķermeņa masa var būt kā veicinošs faktors virknei citu slimību, kas saistās gan ar izmaiņām.tauku un ogļhidrātu vielmaiņā, gan tīri mehāniski pārslogojot locītavas un mugurkaulu. 
 
Pētījumi liecina, ka katram trešajam Latvijas iedzīvotājām ir liekā svara problēmas, tai pašā laikā, „G.Miežis Ārsts“ aptaujas* rezultāti rāda, ka katrs trešais Latvijas iedzīvotājs vēlas atbrīvoties no liekā svara – cilvēki apzinās savu problēmu, tāpēc ir jārīkojas!
 
 
Saslimšanas, ko var izraisīt aptaukošanās
* Vielmaiņas traucējumi. Paaugstinās holesterīna līmenis asinīs, kas veicina aterosklerozes attīstību, līdz ar to pieaug sirds infarkta un smadzeņu insulta risks. Palielinās cukura līmenis asinīs, kas var izraisīt cukura diabētu. Urīnskābes  pavairošanās asinīs paaugstina podagras attīstības risku.
 
* Gremošanas orgānu slimības. Adiposiem cilvēkiem biežāk sastopama žultsakmeņu slimība, aknu taukainā hepatoze, kūtrā dzīvesveida dēļ biežāk novērojami aizcietējumi. 
 
* Elpošanas traucējumi. Tīri mehāniski tauku uzkrājumi traucē normāli darboties elpošanas sistēmai. Samazinās plaušās ieplūstošā gaisa apjoms, kādēļ rodas hronisks skābekļa trūkums, kam var sekot miegainība, kā arī galvassāpes un  atmiņas traucējumi. Biežāk sastop pneimonijas. 
 
* Kustību un balsta aparāta traucējumi. Liekā svara dēļ ar laiku rodas izmaiņas kaulu sistēmā, kas izraisa reimatiskas locītavu sāpes un artrozes, īpaši ceļgalu un gūžu locītavās. Biežākas arī mugurkaula slimības, piemēram, diskopātijas.  Pārmērīgs svars atstāj iespaidu arī uz  perifēro nervu sistēmu.
 
* Onkoloģiskās slimības. Vīriešiem aptaukošanās palielina risku saslimt ar prostatas un taisnās zarnas vēzi, savukārt sievietēm – ar dzemdes, olnīcu, žultspūšļa un krūšu vēzi.
 
* Sirds slimības. Visas iepriekšminētām saslimšanām paralēli var novērot arī paaugstinātu asinsspiedienu, vēnu pārslodzi, lielāks risks saslimt ar dažādām sirds slimībām, kas var novest pie hroniskas sirds mazspējas.
Vīriešiem aptaukošanās palielina risku saslimt ar prostatas un taisnās zarnas vēzi, savukārt sievietēm – ar dzemdes, olnīcu, žultspūšļa un krūšu vēzi.38% no Latvijas iedzīvotājiem vēlas notievēt līdz nākamajam pavasarim. Dr. Andis Brēmanis savā praksē ir pieredzējis dažādas svara samazināšanas metodes, dažas ļoti šausminošas, veselību sagandējošas metodes. Neveiksmīgi svara samazināšanas mēģinājumi var novest cilvēku līdz depresijai, nervu sistēmas traucējumiem – nervozitāte, nemiers, dusmas, bezmiegs, pārlieku emocionālā jūtība, u.c. Tādēļ lieko kilogramu samazināšanai ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo metodi, pirmkārt, lai nerastos iepriekš minētās saslimšanas, otrkārt, lai iegūtu stabilu vēlamo rezultātu.
 
Kā notievēt mūsdienu dinamiskajā pasaulē? 
13% Latvijas iedzīvotāju ir mēģinājuši atbrīvoties no liekā svara, taču neveiksmīgi. Liekā svara un aptaukošanās pamatā visbiežāk ir neveselīgs uzturs, nepietiekama fiziskā aktivitāte ikdienā un pasīvs brīvā laika pavadīšanas veids. Diētas ārsts dr. Andis Brēmanis uzsver, ka teorētiski aptaukošanās risinājums ir ļoti vienkāršs – ir nepieciešams ēst mazāk un veselīgāk, nodarboties vairāk ar fiziskajām aktivitātēm. Vienkārši, vai ne? 
 
Realitātē daudzi cilvēki to nevar realizēt laika trūkuma dēļ, finansiālo līdzekļu, veselības problēmu vai vienkārši slinkuma dēļ. Tāpēc ir jāmeklē citi veidi, kā atbrīvoties no liekā svara. Pirmais solis ir savas ēdienkartes izvērtēšana, savam dzīvesveidam atbilstošo ēdienu un pārtikas produktu izvēle. 
Teorētiski aptaukošanās risinājums ir ļoti vienkāršs – ir nepieciešams ēst mazāk un veselīgāk, nodarboties vairāk ar fiziskajām aktivitātēm. Vienkārši, vai ne? Uzturs. Aptaukošanās attīstību un funkcionālus gremošanas traucējumus visbiežāk veicina pārāk trekns un salds ēdiens, tādēļ no tā jāizvairās. Pilnvērtīgam uzturam jāsatur produkti, kas bagāti ar olbaltumvielām (olas, piena produkti, liesa gaļa, zivis), kā arī minerālvielām un vitamīniem (augļi un dārzeņi). Sava loma ēdienkartes plānošanā ir pilngraudu produktiem, pākšaugiem, arī riekstiem, sēklām un sēnēm. Šie produkti, tāpat kā iepriekš pieminētie augļi un dārzeņi, satur balastvielas, kas svarīgas gan sāta sajūtas regulācijai, gan  normālai zarnu darbībai,bez tam tās palēnina uzturvielu uzsūkšanos, tādejādi optimizējot gan cukura, gan holesterīna vielmaiņu.
 
Samazini ēdienu porciju lielumu. Sabalansēta ēdienkarte nenozīmē tūlītēju svara samazinājumu. Ir jāsamazina uzņemtā ēdiena daudzums. 
 
Maini savu dzīvesveidu! Aktīvs dzīvesveids gan ikdienā, gan brīvdienās! Dodies pastaigās, mazāk izmanto sabiedrisko transportu, personīgo automašīnu. Tuvojas ziemas sezona, saplāno savas brīvās dienas ar aktīviem sporta veidiem: slēpo, snovo vai slido un dari to kopā ar ģimeni vai draugiem!
 
 
Konsultējis: Dr. Andis Brēmanis, diētas ārsts
 
 
* Aptauja veikta 2012.gada septembrī sadarbībā ar H+K Research, aptaujājot 1002 respondentus vecumā no 15-74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.
 
 
lasīt un komentēt