Kas ir trans taukskābes? 05 dec.

Nepiesātinātās taukskābes ir taukskābju molekulas, kas satur vismaz vienu dubultsaiti. Tās var iedalīt kā  cis (izliektas formas) vai  trans (taisnas formas)  – to nosaka dubultsaites struktūra molekulā. Visvairāk nepiesātināto tauku uzturā pastāv  cis formā, tomēr neliela daļa ir sastopama  trans formā.  
Trans taukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem:
  • Baktēriju  izraisīta nepiesātināto taukskābju pārveidošanās atgremotājdzīvnieku (piemēram, govju un aitu) gremošanas orgānos (līdz ar to  trans taukskābes nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā);
  • Augu eļļu rūpnieciska hidrogenēšana vai sacietināšana,  lai ražotu margarīnus un tauku pastas;
  • Tauku karsēšana, pārtikas produktu cepšana eļļā augstā temperatūrā.

Tādējādi  trans taukskābes ir sastopamas liellopu gaļā, aitas un jēra gaļā un taukos, šo dzīvnieku pienā,  pārtikas  produktos,  kas ir ražoti no  šo dzīvnieku  piena un gaļas, margarīnā, tauku pastās, cepumos, pīrāgos, kūkās un citos konditorejas izstrādājumos, kā arī ceptos pārtikas produktos.  

Sirds slimības
 
Daudzi  pētījumi pierāda, ka  trans taukskābes, tāpat kā piesātinātās taukskābes paaugstina „sliktā” holesterīna līmeni asinīs, tādējādi palielinot koronārās sirds slimības risku. Bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm,    trans taukskābes  samazina „labā” holesterīna līmeni un paaugstināta asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku. Tātad līdzvērtīgs daudzums (vienā gramā)  trans taukskābju var palielināt koronārās sirds slimības risku  vairāk, nekā piesātinātās taukskābes. 
 
Uzņemiet pēc iespējas mazāk!
 
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir uzsver, ka  trans taukskābes palielina sirds slimību risku, un šā iemesla dēļ trans taukskābju uzņemšana no visiem avotiem jāsaglabā pēc iespējas zemāka. Pārtikas ražotājiem ir jāturpina trans taukskābju aizstāšana pārtikas produktos ar citiem tauku veidiem. 
 
lasīt un komentēt