Kas dzīvo līdz 100 gadu vecumam? 30 maijs

Dzīvot līdz 100 gadiem ir visai liels varoņdarbs. Šeit sniedzam dažus faktus par 100-gadīgiem cilvēkiem:

  1. Zinātnieki atrod arvien vairāk pierādījumu tam, ka mūža pagarināšanā līdz 90 gadiem un vēl ilgāk būtiska loma ir gēniem. Patiesi, uz ģenētisko saistību norāda dati, ka ļoti garš mūžs ir raksturīgs ģimenes ietvaros.
  2. Attīstītās valstīs 100-gadīgu cilvēku ir apmēram viens uz sešiem tūkstošiem cilvēku. Daudz retāk ir sastopami cilvēki pāri 100 gadiem – pasaulē uz septiņiem miljoniem ir tikai viens cilvēks, kurš dzīvo tik ilgi.
  3. Ir kāds vecs izteiciens, kas skan apmēram tā: ja jau nodzīvosi līdz 80, tad ir visai iespējams, ka dzīvosi arī līdz 100 gadiem. Patiesībā šo teicienu apstiprina arī zinātne.Liekas, ka daži cilvēki vienkārši neslimo tā, kā to dara lielākā daļa. Daudzi 100-gadīgie nav gadu desmitiem saskārušies ar slimībām, gluži otrādi, liekas, ka viņi līdz pat mūža galam atvaira arī tādas slimības kā demence, sirdsslimības un hipertonija. Pēc ASV Bostonas universitātes medicīnas fakultātē 100-gadīgos cilvēkus pētošā Toma Perlsa apgalvojuma 100-gadīgie var atvairīt slimības vidēji līdz 93. dzīves gadam.
  4. Lielākā 100-gadīgo daļa – 85 procenti – ir sievietes. Zinātnieki līdz šai dienai nezina, kāpēc sievietēm vidēji ir garāks mūžs kā vīriešiem.
  5. Interesants ir apstāklis, ka, lai gan daudz vairāk sieviešu dzīvo ilgāk par 100 gadiem, tad līdz tādam pašam augstam vecumam nodzīvojušie vīrieši parasti ir labākā formā un ar labāku veselību kā sieviešu kārtas vienaudzes. Pēc Perlsa domām ir iespējams, ka sievietes prot labāk tikt galā ar slimībām – atkopjas un dzīvo tālāk, tai pašā laikā vīrieši ir uzņēmīgāki pret slimībām, kas beidzas ar nāvi. Tātad vīriešiem, kas nodzīvo līdz sirmam vecumam, pēc Perlsa vērtējuma visas dzīves laikā ir jābūt salīdzinoši veseliem.
  6. Pēc Perlsa apgalvojuma pasaulē nav neviena reģiona, kur būtu skaidri redzama augsta 100-gadīgo cilvēku koncentrācija, lai gan viņš atzīmē, ka tēmu ir jāturpina pētīt.
  7. Par cilvēku, kas nodzīvojis līdz vislielākajam vecumam oficiāli ir apstiprināta francūziete Jeanne Calment , kura mira 1997. gada 122 gadu vecumā.

Avots: http://www.myhealthnewsdaily.com

lasīt un komentēt