Kalcijs mūsu veselībai 28 jūn.

 

Pieaugušam cilvēkam ikdienā ir nepieciešams 1000mg kalcija. To var uzņemt, dienā izdzerot 1l piena vai 1l kefīra, vai apēdot 1kg biezpiena vai kg siera, vai notiesājot pamatīgu brokoļu bļodu.
 
Kāpēc ir nepieciešams kalcijs?
 
Kalcijs ir organismā visbiežāk sastopamā minerālviela, kas rūpējas par kaulu stiprumu, zobu, nagu un matu veselību. Kauli darbojas kā organisma kalcija rezerves. Ja organisms netiek nodrošināts ar kalciju, tad tas tiek paņemts no kauliem, tādējādi tie kļūst trausli un viegli lūst.
 
Kāpēc nepieciešams D3 vitamīns?
 
D3 vitamīns nodrošina kalcija uzsūkšanos un izgulsnēšanos kaulaudos.  Īpaši ziemas periodā D3 vitamīns būtu jāuzņem papildus. Ja organismā ilgstoši trūkst kalcija un/vai D3 vitamīna, tas var novest pie osteomalācijas vai rahīta un gala rezultātā pie osteoporozes. D vitamīna avots ir saule, kā arī produkti, kas satur D vitamīnu – aknas, olas dzeltenums, sālsūdeņu zivis.
 
Vai ar uzturu var uzņemt nepieciešamo kalcija devu?
 
Ikdienā lietojot pareizi sabalansētu uzturu, ir iespējams uzņemt nepieciešamo kalcija daudzumu, tomēr steidzīgajā ikdienā ne vienmēr to ir iespējams panākt.
Turklāt būtiski, kādus produktus kombinējam ēdienreizēs, piem.,  ja piena produkti un gaļas (arī sojas) produkti veicina kalcija uzsūkšanos, tad šķiedrvielas  (dārzeņi) ierobežo kalcija uzsūkšanos. Ja jūsu uzturs ikdienā ir nesabalansēts, papildus būtu jālieto kalcija preperāti, protams, iepriekš konsultējoties ar ārstu.
 
Kafijas dzeršana
 
Pārmērīga kofeīnu saturošu produktu lietošana (vairāk kā 4 kafijas tases ) ir viens no osteoporozes attīstīšanās riska faktoriem, jo kofeīns pastiprina kalcija izvadīšanu no organisma.
 
Ja cilvēks smēķē
 
Ar lielu nikotīna devu apgādāts organisms sliktāk uzsūc kalciju un vairāk to izvada, tāpēc noteikti nepieciešams papildus uzņemt kalciju.
 
Kalcijs dažādos uztura produktos
 
Uzturprodukti 100g  kalcijs mg
 
  • Sausais vājpiens           1290
  • Vājpiena jogurts        120
  • Piens  120
  • Brokoļi   105
  • Vājpiens 123
  • Zaļie kāposti 210
  • Kefīrs 120
  • Paniņas 110
  • Svaigas dilles 230
  • Spināti 126
  • Vājpiena biezpiens 120
  • Svaigs baziliks 369
  • Biezpiens 20%  80
  • Svaigi pētersīļi 245
  • Skābs krējums 24%  100
  • Sezama sēkliņas 670
  • Edamer siers 50% 700
  • Mandeles 250
  • Latvija siers   900
  • Lazdu rieksti 226
  • Brie siers 45% 350
  • Kazas siers 500
  • Žāvētas aprikozes 82
  • Pilnpiena jogurts 120
  • Marinētas zaļās olīvas 96
 
Avots: www.calis.lv
lasīt un komentēt