Kalcijs. Cik vajadzīgs un kur to atrast? 25 apr.

Visi mēs zinām, cik daudz kalcija nepieciešams mūsu organismam. Tas vajadzīgs mums ne tikai, lai kaulu audi būtu spēcīgi. Kalcijs nepieciešams arī veselīgai zobu un smaganu attīstībai, kā arī normālam asinsrites procesam.
Tā dabiskās nomierinošās īpašības uztur regulāru sirdsdarbību. Turklāt kalcijam piemīt spēja sašķelt taukus. Tomēr kalcija pārmērība organismā ir kaitīga. Visi kalcija pārdozēšanas blakusefekti vēl nav izpētīti, taču cilvēkiem ar slimām nierēm tā var būt patiešām liela problēma. Savukārt cilvēkiem ar normālu nieru funkciju palielināts kalcija daudzums organismā var izraisīt tikai vēdera aizcietējumu. Ja reizē ar kalcija nepietiekamību jums ir arī magnija trūkums organismā, tas var novest pie nierakmeņu veidošanās. 

 Cik daudz kalcija jums nepieciešams?


Norma vidējam cilvēkam:

1-3 gadu vecumā- 500 mg dienā
4-8 gadu vecumā- 800 mg dienā
9-18 gadu vecumā- 1300 mg dienā
19-50 gadu vecumā- 1000 mg dienā
Pēc 51 gada vecuma- 1200 mg dienā

Grūtniecēm un ar krūti barojošām sievietēm:

18 gados- 1300 mg
19- 50 gadiem- 1000 mg

Jums noteikti nepieciešams vairāk kalcija, nekā parasta ikdienas deva, ja ciešat no osteoporozes, ja jums ir D vitamīna nepietiekamība, ja jums ir smaganu slimības, ja lietojat uzturā ļoti daudz cukura, kofeīna, gāzēto dzērienu.

Kalcija uzsūkšanos organismā traucē alkohols, kafija, fosfors un nātrijs. Pārāk daudz tauku un cukura kavē kalcija uzsūkšanos.

Estrogēna hormons veicina kalcija uzkrāšanos kaulos.

Pārtika, kas bagāta ar kalciju

Vienmēr ieteicams mēģināt kalciju uzņemt ar pārtikas produktiem. Vislabāk kalcijs uzsūcas kopā ar A un D vitamīniem.

Piens. Viena glāze piena satur 300 mg kalcija. Kafijas cienītājiem vajadzētu atcerēties, ka šim produktam piemīt spēja izvadīt kalciju no organisma. Lai no tā izvairītos, var dzert kafiju ar pienu, tad kafijas un piena savstarpējās iedarbības rezultātā kalcija saturs organismā nesamazināsies.

Tofu siers – 374 mg 100 gramos
Augļu jogurts -187 mg 100 gramos
Sardīnes - 324 mg 100 gramos
Lasis - 203 mg 100 gramos
Cietie sieri - 200 mg 30 gramos

Citi kalcija avoti ir pākšaugi, rieksti, zivs un jūras produkti, zaļie dārzeņi un dažādi piena produkti.

Kas jāatceras? Normāla fiziskā slodze palīdz kalcijam uzsūkties kaulu audos. Kaulu audi nevar attīstīties un nostiprināties bez fiziskas slodzes. Bez tās slikti uzsūcas kalcijs, lai arī cik lielā daudzumā jūs to neuzņemtu.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt