Fenhelis – garšaugs labai omai un ilgam mūžam! 09 janv.

Lielveikalu plauktos starp lielo dārzeņu un garšaugu daudzveidību var atrast arī neparastu augu – fenheli, kas ārēji atgādina sīpola un diļļu krustojumu, bet pēc smaržas – anīsu. Vidusjūras valstīs fenhelis ir ļoti iecienīts gan garšas īpatnību, gan savu vērtīgo īpašību dēļ. Jau senos laikos fenhelis bija ļoti iecienīts Ķīnā, Indijā, Ēģiptē, Grieķijā un Romā.

Tas tika uzskatīts par īstu brīnumlīdzekli pret dažādām kaitēm, kas nomierina raudošus mazuļus, atdod acu gaismu veciem cilvēkiem, nomierina nervozos un uzmundrina bailīgos. Ar fenheli ārstēja vēdera kaites, klepu saaukstēšanos un daudz citu vainu, kādas vien var iedomāties.

Fenheli dažādos veidos lietoja arī glīta auguma veidošanai, ilga mūža nodrošināšanai, laimes sajūtas un sirdsmiera iegūšanai. Bēdīgiem cilvēkiem dziednieki allaž esot ieteikuši fenheļa novārījuma kūres vai arī fenheļa buntītes zem spilvena. Senāk vasaras saulgriežos cilvēki pie durvīm un logiem kāra fenheļa pušķīšus, lai iekšā netiktu ļaunie gari.

Jaunlaulātajiem kaisīja ceļā fenheļa sēklas un sakapātus lakstus, lai tie nestu laimi. Savukārt dziednieki un gaišreģi fenheli lika lietā, lai izdziedinātu noburtus cilvēkus. Tikko dzemdējušām sievietēm fenheli dāvināja, lai spēcīgā smarža atvairītu mušas no mazuļa un lai varētu pagatavot piena sekrēciju veicinošu tēju. Vīrieši fenheļa novārījumu uzskatīja par ļoti iedarbīgu līdzekli seksuālās potences veicināšanai.

Fenhelis ir viena no galvenajām absinta sastāvdaļām.

Fenheļa auglis satur ēteriskās eļļas, ogļhidrātus, minerālvielas–kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, C un E vitamīnus, karotīnu. Fenhelim ir spēcīga, saldena garša un anīsa smarža. Pirmajā brīdī tas var likties neparasts, bet, kad iepazīst un iemācās pagatavot, tas, iespējams, ierindosies starp taviem iecienītākajiem ziemas dārzeņiem. Fenhelim ir balta, sīpolam līdzīga sakne un selerijai līdzīgs kāts, bet lapas – kā dillēm. Nevārīts tas ir kraukšķīgs, ar selerijai līdzīgu struktūru un izteiktu garšu, vārīts – maigāks.

Kulinārijā var izmantot visas fenheļa daļas

Jaunās lapiņas izmanto gurķu, tomātu, lapu salātiem, pievieno biezpienam, zivju un vistas buljonam, biešu un skābu kāpostu ēdieniem.

Fenheļa sēklas pievieno augļu konserviem, marinādēm, cepumiem, izmanto atspirdzinošu dzērienu un tējas aromatizēšanai.

Kā garšaugu fenheli, tā sēklas, kaltētas vai svaigas lapas lieto pie zupām, mērcēm, salātiem.

Fenhelis ļoti noderīgs arī veselībai, jo ārstē auss iekaisumus, likvidē spazmas, novērš vēdera pūšanos, sekmē atklepošanu, piena dziedzeru sekrēciju. To lieto arī žultsakmeņu un nierakmeņu slimību ārstēšanai. Īpaši iedarbīga ir fenheļa tēja. Indijā fenheli mēdz pasniegt pēc asas maltītes, lai nomierinātu garšas kārpiņas un atjaunotu gremošanas sistēmu.

Svaigu fenheli ledusskapī var uzglabāt 3–4 dienas, bet labāk izlietot uzreiz pēc iegādes. Žāvētas fenheļa sēklas jāuzglabā hermētiskā iepakojumā vēsā un sausā vietā.

Latgales Laiks

lasīt un komentēt