Ēdiens pret stresu. Tagad no zinātniskā viedokļa 19 sept.

 

Ēdiens var noņemt stresu, uzlabot garastāvokli (un ne tikai), un var arī iedzīt depresijā. Tu esi nomocījusies darbā, gultā jūties kā «vājais posms», un vispār uznākusi grūtsirdība? Nosēdušās baterijas... Kā palīdzēt? Dažreiz pietiek ar to, ka pievieno ēdienkartei vajadzīgos produktus! Visvairāk tas skar vīriešus. Kad mīļotais noskumis, viņš jābaro ar īpaši gardiem ēdieniem.

Skumbrija un avokado pret skumjām

Vai zini, kāpēc Dienvideiropas iedzīvotāji ir tik aktīvi un kvēli mīlas lietās? Tas nav saistīts tikai ar dabas doto temperamentu. Vienkārši tradicionāli viņu nacionālajās virtuvēs īpašu vietu ieņem jūras produkti (mīdijas un austeres - zināmie afrodiziaki) un svaigi dārzeņi. Būtu laiks arī mums, drūmajiem ziemeļniekiem, mācīties no dzīvespriecīgajiem spāņiem.

Skumjas un ilgas palīdzēs aizgaiņāt... zivs. Bet nevis pārsaldētā menca, dabiski, bet tie zivju veidi, kas satur lielu omega-3 taukskābju daudzumu. Šīs skābes piedalās hormonālajā un lipīdu apmaiņā, bioķīmijas līmenī palīdz uzturēt emocionālo līdzsvarotību un pretoties depresijai. Tāpēc biežāk pasniedz galdā sardīnes, skumbriju, tunci, un ja iespējams, arī lasi un foreli.

Lai paaugstinātu spēju pretoties stresam, noderēs arī gliemenes. Pats vienkāršākais variants - iegādāties saldēto “Jūras kokteili”.

No dārzeņiem un augļiem iedarbīgākie stresa noņēmēji ir tomāti, avokado, saldie pipari, greipfrūti un zaļie āboli.

Psihologi iesaka sākt dienu ar košiem, “saulainiem” salātiņiem no dažādu krāsu dārzeņiem, kas aizdarīti ar olīveļļu. Izdzer arī glāzi svaigi spiestas sulas. Tad pati drūmākā diena liksies nedaudz patīkamāka.

Sadosim neirozēm ar kabačiem

Atvadīties no drūmā izskata palīdzēs produkti, kas bagāti ar vitamīniem E, C, beta-karotīnu un selēnu.

Starp citu, biežu nomāktību, spēku izsīkumu un depresiju var izsaukt pārāk liels oksidantu līmenis organismā (brīvo radikāļu uzkrāšanās). Savukārt selēns darbojas kā antioksidants un stimulē tāda īpaša fermenta izstrādāšanos, kas palīdz sašķelt un izvadīt no organisma oksidēšanās produktus.

Tāpēc daži zinātnieki uzskata selēnu par būtisku līdzekli depresijas profilaksei, īpaši pilsētu iedzīvotājiem. Vislabākie dabas avoti selēna uzņemšanai - diedzēti kvieši un auzas, sēnes (pagatavotas bez etiķa), rieksti (valrieksti), sparģeļi, kabači, patisoni, selerijas.

Arī tāda viela kā serotonīns uzlabo garastāvokli un aizdzen drūmas domas. Tā izstrādāšanos mūsu organismā stimulē banāni un šokolāde - psihologi tos sauc par labākajām garšīgajām zālēm pret depresiju.

Stingrās diētas iedzen depresijā

Jebkura negaršīga un vienveidīga barība pazemina garastāvokli, padara tevi daudz miegaināku, provocē hronisku nogurumu. Bieži, ievērojot stingru diētu, kas sastāv no produktiem, kas negaršo, sievietes sevi psiholoģiski traumē un tas var izvērsties par īstiem nervu traucējumiem.

Psiholoģijā pat ir tāds jēdziens - diētas depresija. Visbiežāk par tās upuriem kļūst sievietes, kas sevi nomoka ar stingrām diētām. Smadzenes nepietiekami saņem derīgas vielas un sūta trauksmes un sasprindzinājuma signālus. Cilvēks sāk justies nelaimīgs, neapmierināts, sāk piekasīties tuviniekiem. Monodiētas arī nav labvēlīgas psihei. Ja ilgstoši ievērosi, teiksim, kefīra diētu, no vielmaiņas traucējumiem organismā uzkrāsies kaitīgas vielas, kas novājinās smadzenes un nelabvēlīgi iedarbosies uz sirdi.

Avots: www.delfi.lv

lasīt un komentēt