Dzērveņu labās īpašības veselībai 31 janv.

Dzērvenes ir ne tikai garšīgas un vitamīniem bagātas, bet arī labs antibakteriālais līdzeklis. Pat indiāņi tās esot izmantojuši brūču dziedēšanai un urīnpūšļa ārstēšanai. Viņi tās vārīja kopā ar kļavu sīrupu.

Arī mūsdienās ārsti ne tikai homeopāti iesaka infekciju gadījumos un it īpaši, ja ir urīnpūšļa infekcija, lietot uzturā dzērvenes, vai vismaz dzert tabletes ar dzērveņu ekstraktiem.

Veselas neapstrādātas ogas ir pilnas ar antioksidantiem un pretiekaisuma savienojumiem, kas var palīdzēt novērst daudzas hroniskas slimības.

Dzērvenes satur flavonīdu quercetin, kas tiek uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem pret vēža cīnītājiem. Dzērvenes, tāpat kā citi sarkanie, purpura un zilie augļi un dārzeņi, satur antociānu, spēcīgu antioksidantukas kas darbojas kopā ar citiem antioksidantiem, lai izvadītu kaitīgos brīvos radikāļus un, tādējādi palīdz novērst sirds slimības un pazemina asinsspiedienu.

Dzērveņu sula novērš baktēriju pielipšanu šūnas sieniņām, kuras izraisa urīnceļu infekcijas. Bez to antibakteriālajām īpašībām, dzērveņu sula ir arī pretsēnīšu un antivīrusu iedarbība. Dzērvenes un dzērveņu sula var samazināt risku, saslimt ar kuņģa vēzi un kuņģa čūlu, kā arī palīdz novērst aplikuma veidošanos uz zobiem.

Dzērvenes satur C vitamīnu, šķiedrvielas un mangānu, kā arī citus dažādus savienojumus, fitosavienojumus, piemēram, fenolskābi, proantocianidīnu, antociānu, flavonoīdus un triterpenoids, kas palīdz stiprināt imunitāti. Lai gūtu vislielāko labumu, lietojat ogas svaigā veidā ne tabletēs ar ekstraktu.

Dzērvenes ir labas arī acīm un redzei, tās palīdz pret acs muskuļu deģenerāciju, kataraktu un diabētisko retinopātiju. Dzērveņu sastāvā esošās vielas nostiprina kapilārus acī un uzlabo asins plūsmu tīklenē.

Sieviešuklubs.lv

lasīt un komentēt