Brokoļi – lieliskas zāles pret novecošanu! 06 jūn.

 

Zināms, ka brokoļiem piemīt vielas, kas pasargā no audzēju attīstības. Pēdējo pētījumu rezultātā tika atklāta vēl kāda šī kāposta labā īpašība. Izrādās, brokoļi palīdz atjaunot organisma imunitāti un kavē novecošanās procesu. 
 
Kalifornijas Universitātes mediķi atklājuši dārzenī ķīmisko savienojumu ar nosaukumu sulforafans, kas aktivizē noteiktu daudzumu antioksidējošus gēnus un fermentus imūnajā sistēmā, tās šūnās. Tas neļauj brīvajiem radikāļiem iznīcinoši iedarboties uz šūnām. 
 
Brīvie radikāļi – tie ir normālo procesu blakus produkti organismā. Tie rada oksidējošus bojājumus audos un iekaisuma procesus, kas vēlāk sekmē dažādu slimību rašanos. Daudzi speciālisti uzskata, ka tieši brīvo radikāļu darbība ir viens no galvenajiem novecošanas iemesliem.
 
Bez tam, sulforafans ar olbaltumu Nrf2, kas regulē antioksidēšanās procesu organismā„ieslēdz” simtiem aizsardzības un pretnovecošanās gēnus un fermentus.
 
Brokoļi aizsargā plaušas
 
Britu pētnieki atklājuši vēl kādu brokoļu labu īpašību. Izrādās, šis kāposta veids, palīdz atveseļoties plaušām un ir lielisks profilakses līdzeklis.
 
Brokoļos esošās vielas aktivizē gēnu NRF2, kas aizsargā plaušu šūnas no dažādu toksisku vielu bojājumiem. Īpaši svarīga šā gēna darbība ir smēķētājiem. Vienlaikus šis gēns palīdz izsargāties no hroniskām plaušu slimībām.
 
Tādus secinājumus izteikuši speciālisti pētījumu rezultātā, pārbaudot to 30 000 labprātīgo vidū. 
 
Vispirms tika pierādīts, ka brokoļi ir labvēlīgi kauliem un sirds un asinsvadu sistēmai. 
 
Labākais ādas aizsargs - brokoļi
 
Brokoļu ekstrakts ir vislabākais līdzeklis aizsardzībā pret ādas vēzi, paziņoja speciālisti.
 
Pētījums tika veikts Džona Hopkina universitātē piesaistot brīvprātīgos un tika pierādīts, ka saules apdegums ātrāk mazinās, ja lieto brokoļus. Sulforafans, kas ietilpst šajā kāpostā, noņem apsārtumu par 37%.
 
Brokoļa iedarbība atšķiras no pretiedeguma krēma darbības. Krēms parasti atstaro saules starus un slāpē ultravioleto starojumu, brokoļu ekstrakts veicina aizsardzības fermentu izstrādi organismā, pasargājot ādu no kaitīgā ultravioletā. 
 
Brokoļu aizsargvielas darbojas pietiekami ilgi – vairākas dienas, pat pēc tā lietošanas pārtraukšanas.
 
Tagad speciālisti strādā pie tā, lai radītu koncentrātu no brokoļiem krēma vai gēla veidā.
 
Avots: www.kleo.lv
lasīt un komentēt