Atraugas - par ko tās liecina ? 08 mar.

 

Atraugu iemesli var būt dažādi, bet visbiežāk atraugas pēc maltītes ir signāls, ka ieēsts par daudz un kuņģis ar atvilni cenšas atbrīvoties no liekā ēdiena, ko tobrīd nav spējīgs pārstrādāt. Vēl citi vienkārši iemesli – pārāk ātri ēdāt vai arī sarunājāties maltītes laikā un ierijāt gaisu, no kā kuņģis pats cenšas atbrīvoties.

Atraugas mūs brīdina, ka saraujas vēdera un kuņģa izejas muskuļi un atslābst ieejas muskuļi. Ja jūs jūtat rūgtas atraugas, tad tas ir signāls, ka kuņģī nokļuvusi žūlts. Atraugas varētu būt arī skābas, kas varētu mūs brīdināt par erozīvām izmaiņām kuņģa gļotādā vai arī čūlas slimības sākumu.

 Ja vakarā ieēdam pārāk daudz kalorijām bagātu ēdienu, tas kuņģī šķeļas lēnām un pakāpeniski, tikai nelielās porcijās nonākot zarnās. Neiztukšotais kuņģis spiež uz  diafragmu un rodas atvilnis, jeb refluks, kas nozīmē, ka kuņģa saturs nokļūst barības vadā uz rīkles gļotādām - sakairinot, apdedzinot tās. Līdz ar to mēs pamostamies no dedzinošas sajūtas kaklā vai kairinoša klepus, vai arī nelabuma sajūtas.

Sliktas pašsajūtas iemesls var būt arī neregulāras, nevienmērīgas ēdienreizes,  nepareizi sabalansēts uzturs, pārāk liels uzturā lietoto ogļhidrātu daudzums, bet    minimāla šķiedrvielu un ūdens lietošana. Tādēļ ēdīsim regulāri 4-6 reizes dienā , nelielās porcijās, lai mūsu gremošanas fermentu izdalītājorgāni - kuņģis, aizkuņģa dziedzeris, žultspūslis, divpadsmit pirkstu zarna - paspētu izdalīt pietiekošā daudzumā gremošanas fermentus, lai varētu maksimāli ātri un veiksmīgi pārstrādāt visas uzņemtās uzturvielas.         

Atraugu iemesls var būt arī atrofiskas kuņģa gļotādas vai "slinks" aizkuņģa dziedzeris, kurš izdala samazinātā daudzumā gremošanas fermentus, kas nepieciešami pilnīgai dažādu pārtikas produktu uzturvielu pārstrādei. Rezultāts - nepietiekami sasmalcinātas, ar siekalām pienācīgi nesamitrinātas uzturvielas pārāk ātri nonāk kuņģī un labi nesajaucas ar sālsskābi, ar aizkuņģa dziedzera sulu un citām zarnu sulām.  

Tā visa rezultātā rodas funkcionāli traucējumi gremošanas traktā - nelaba dūša, diskomforts, pastiprināta gāzu veidošanās jeb meteorisms, kā arī bieža smaguma sajūta pakrūtē.

Ja ir bieži skābas vai rūgtas atraugas, atraugas ar gaisu vai nepatīkamu piegaršu, ieteicams veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu precīzi šo sūdzību īsto iemeslu un, ja nepieciešams, sākt ārstēšanu, jo reizēm šo sūdzību sekas var būt nopietnas gremošanas sistēmas saslimšanas.

 

Veselības salons 888 

Avots: www.delfi.lv

 

lasīt un komentēt